Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62670da9ecdbd1cb5f8b4579/80

NA POČETKU DANA: Zemlja zove upomoć, a naši mali izbori mogu promijeniti puno toga

Prošli tjedan obilježen je Dan planeta Zemlje koji je bio idealna prigoda za zapitati se što kao pojedinci činimo da se očuva
Dan planeta Zemlje, 22. travnja, dan je kad se neki od nas zapitaju što se može učiniti za spas našeg planeta. Ove godine moto je ''Investiraj u naš planet'', a naglasak stavljen na klimatske promjene i ublažavanje njihovih posljedica. Suočena s izazovima u području klime i okoliša, EU postavlja ciljeve, osmišljava mjere i prati inicijative sukladne Europskom zelenom planu. Plan je ambiciozan, do 2050. Europa će postati prvi klimatski neutralan kontinent!

Globalne ekološke akcije polako mijenjaju svijest i svijet, ali vremena je sve manje. Hitno se moramo još bolje informirati, još brže uključiti, još više aktivirati! 

Kad postaneš roditelj naša svakodnevna rutina, življenje, ponašanja i razmišljanja postanu primjer našem djetetu. Gledajući nas uči iz prve ruke o svemu što ga okružuje. Zapitamo li se ikad što to dijete zapravo vidi?

Posljednjih godina koncept održivog razvoja obilježio je moj profesionalni rad ali i utjecao na mene i u drugim aspektima. Pomoć drugima kroz projekte u kojima sam radila, polagane promjene u zajednicama koje se vide nakon ulaganja vremena, znanja i uz naravno sredstava raznih donatora, davali su mi pozitivu, ispunili i motivirali da to što radim ima smisla.

Dan kada se neki zapitaju što mogu učiniti za Zemlju, koristim kao priliku za promatranje. Promatram što zapravo poručujemo svojoj djeci kada parkiramo automobil na plaži, gdje sa lijeve i desne strane postoji veliki parking, da bi bili što bliže kafiću, kada ne recikliramo a za to postoje uvjeti, masovno kupujemo robu svake sezone da bi bili u trendu, bacamo viškove hrane ili kupujemo najnovija čudesa tehnike samo da bi se hvalili… I tako, mogla bih nabrajati danima.

Kad smo prije koju godinu u kvartu dobili kante za reciklažu papira, plastike, stakla počeli smo i kod kuće s tim novinama. Kad smo zamijenili plastične vrećice platnenima, postalo je potrebno razmisliti prije odlaska u dućan imamo li vrećicu sa sobom… no i to smo brzo svladali. Boravak na otvorenom, vožnja biciklom, romobilom ili rolanje nije nam nikad bilo strano pa se pitam je li stvarno na kafić uz plažu potrebno doći autom?!

Što poručujemo kada dječja igrališta umjesto spravama za igranje punimo montažnim kontejnerima za prodaju sladoleda ili ''fast foodom''? Što kada ignoriramo ekološki incident, kada potopljene jahte stradale u požaru nasukane stoje na plaži više mjeseci i nakon toga se plaža otvori kupačima, jer ipak je sezona, a od turista se živi? I opet bih mogla danima… Nije mi namjera kritika, već potaknuti na akciju svaki dan kako bi očuvali svoj Planet.

Zemlja posljednjih desetljeća zove upomoć! Potresi, poplave, toplinski valovi, požari, ubrzan rast razine mora i topljenje leda... Naši mali izbori mogu promijeniti puno toga. Prijedlozi poput: Ne troši vodu bespotrebno! Štedi struju! Prošetaj, umjesto provozaj!, Recikliraj!, Ne bacaj hranu! Koristi papirnatu ambalažu! Jedite lokalno uzgojenu hranu! … koliko god možda beznačajno i bezvezno izgledali, igraju veliku ulogu u usporavanju klimatskih promjena. Nisu ovi prijedlozi ništa novo, senzacionalno ili nešto za što već niste čuli, ali nadam se da će možda nekoga potaknuti da baš danas postane ekološki osvješteniji. Klimatske promjene nisu više problem budućnosti, one se događaju nama i to sada! 


hr Tue Apr 26 2022 05:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290ccb618d1cbe1378b45ad/80
Foto: UNIST

Električni romobili i sup daske obradovali studente u Splitu!

Studenti imaju na raspolaganju besplatno korsititi 20 električnih romobila i 12 sup daski
Započinje vrijeme ispita i studenti lagano griju klupe. Ali dugotrajno učenje zaslužuje i kvalitetan odmor i malo razbibrige. Studentski centar u Splitu se pobrinuo da to vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno i da se studenti ne trebaju mnogo misliti kako ga provesti.

Nakon prošlotjednih 40 besplatnih bicikla za studente, stanari splitskih studentskih domova odsad na raspolaganju imaju i 20 električnih romobila i 12 sup daski koje mogu besplatno koristiti. Dovoljno je spustiti se do recepcije i zatražiti svoj način zabave i rekreacij.

hr Fri May 27 2022 15:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290c5ea18d1cb85368b45d9/80

Stanarima studentskih domova u Splitu besplatni romobili i sup daske za razbibrigu

Studentski cnetar se pobrinuo da vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno
Započinje vrijeme ispita i studenti lagano griju klupe. Ali dugotrajno učenje zaslužuje i kvalitetan odmor i malo razbibrige. Studentski centar u Splitu se pobrinuo da to vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno i da se studenti ne trebaju mnogo misliti kako ga provesti. Nakon prošlotjednih 40 besplatnih bicikla za studente, stanari splitskih studentskih domova odsad na raspolaganju imaju i 20 električnih romobila i 12 sup daski koje mogu besplatno koristiti. Dovoljno je spustiti se do recepcije i zatražiti svoj način zabave i rekreacije.
hr Fri May 27 2022 14:38:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b14e18d1cb0f388b4591/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Splitski festival koncertima će uveličati Zorica Kondža, Massimo i Neno Belan

Glazbena manifestacija koja će proslaviti 62. rođendan imat će program punih deset dana, a tri glavna dana festivala su od 1. do 3. srpnja
Splitski festival ove će godine proslaviti 62. rođendan, s programom u čak deset dana. Festivalski šušur na ulice Splita donijet će brojne koncerte, a sve će krenuti solističkim koncertom Zorice Kondže "Vrijeme ljubavi".

- Mi se trudimo da naš glazbeni izričaj opstane za uvijek, da dođe i stoti Splitski festival i da naša djeca pjevaju naše pjesme - rekao je Tomislav Mrduljaš, direktor Dalmacija koncerta, organizatora Splitskog festivala.

- Ove godine smo se maksimalno potrudili, napokon ćemo imati festival pred punim gledalište na Prokurativama, ne kao prošle dvije godine. Pripremili smo program da zadovoljimo sve ukuse budući da je pozornica festivala gdje se sretnu mladi i iskusni, i oni koji pjevaju različite stilove glazbe - podvukao je Mrduljaš koji je uz Kondžu, najavio i koncert Massima. Zorica je na Peristilu 23. lipnja, a Massimo dan kasnije.

Tri glavna dana festivala, od 1. do 3. srpnja, otvorit će koncert Nene Belana i Fiumensa, Tereza će drugog dana u Večeri retreospektive pjevati "Prokurative, moja prva ljubav", a veliko finale bit će, tradicionalno, s novim pjesmama.

hr Fri May 27 2022 13:11:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290862818d1cbe1378b456b/80
Foto: DN

[FOTO] Studenti Pomorskog fakulteta posjetili Zvjezdano selo Mosor

Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić

Nakon dvogodišnje stanke prouzročene pandemijom, suradnja Pomorskog fakulteta u Splitu i udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) nastavljena je novim posjetom skupine studenata zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Kao i ranijih godina, studenti su na početku posjeta pod vodstvom svog profesora s terase zvjezdarnice obavili vježbu rukovanja sekstantom. Po okončanju vježbe, dobili su priliku i kroz teleskop opremljen filterom promotriti Sunčev disk i na njemu uočiti nekoliko Sunčevih pjega, kao i manjim dalekozorima „baciti oko“ na okolne planine i otoke.

Uslijedilo je predavanje o Sunčevom sustavu i drugim svemirskim temama, održano u velikoj dvorani zvjezdarnice. Na koncu je s terase zvjezdarnice promatran prolazak Međunarodne svemirske postaje, a studenti su upoznati i s položajima najsjajnijih zvijezda i najupadljivijih zviježđa vidljivih ovih dana na večernjem nebu. Pokazano im je i kako najlakše pronaći Sjevernjaču, bez upotrebe mobitela.

Uz prof. Lušića, posjet studenata je organizirao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, dok je za astronomski dio programa bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez. 


hr Fri May 27 2022 10:07:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .