Article

//www.dalmacijanews.hr/files/609bb7736f52df1c6a8b45b9/80

SDŽ dodijelila 970 tisuća kuna 11 startupova za razvoj IT sektora u SDŽ - Najbolji Ljubičić Technology osvojio 250 tisuća kuna županijskih poticaja

Riječ je o nagradama za projekte prijavljene na GrowIT natječaj pod okriljem Programa poticanja IT poduzetništva na području SDŽ koji se realizira u okviru projekta ICT županija i web platforme Digitalna Dalmacija.

11 najperspektivnijih startup poduzetnika dobilo je gotovo milijun kuna nagrada/bespovratnih županijskih poticaja za njihove IT projekte. Svečanost uručenja novčanih nagrada upriličena je danas u prostorijama PICS-a, Predinkubacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), a nagrade najboljima uručio je splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić.

Riječ je o nagradama za projekte prijavljene na GrowIT natječaj pod okriljem Programa poticanja IT poduzetništva na području SDŽ koji se realizira u okviru projekta ICT županija i web platforme Digitalna Dalmacija (digitalnadalmacija.hr). Na natječaj se ukupno prijavio 41 IT poduzetnički projekt u dvije kategorije: IT poduzetnici početnici za projekte u inicijalnoj fazi razvoja i već osnovane IT tvrtke za sufinanciranje daljnjeg rasta i razvoja. Najbolje od njih izabralo je stručno povjerenstvosastavljeno od priznatih eksperata iz svijeta startupa, projekata i biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu.

U kategoriji već osnovanih IT tvrtki, prvu nagradu - bespovratna sredstva u visini 250 tisuća kuna, splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić uručio je Mariu Ljubičiću (Ljubičić Technology) za projekt Guide B, električnog bicikla koji je ujedno i turistički vodič. Drugu nagradu u visini 200 tisuća kuna osvojio je Đani Vrsalović (Alpha Sagitarius) za projekt Alpha Sagitarius, bežične komunikacije velikog dometa i propusnosti zasnovanom na standardnom WiFi protokolu, dok je treću nagradu od 100 tisuća kuna dobio Ivan Krcatović (Jadran tehnika) za projekt Ispitna stanica, odnosno software rješenje koje upravlja radom ispitne stanice za provjeru, ispitivanje i certificiranje dijela uređaja/stroja ili sustava na hidraulični pogon. Radi se o već postojećim poslovnim subjektima kojima treba poticaj za sufinanciranje daljnjeg rasta i razvoja njihovih IT projekata za što je SDŽ izdvojila 550 tisuća kuna.

U kategoriji mladih i tek osnovanih IT tvrtki nagradu u visini 70 tisuća kuna osvojio je Slaven Damjanović (Field Dana) za projekt Glamos, alat za testiranje LoRaWAN mreža i IoTsustava. dok su bespovratne poticaje u visini 50 tisuća kuna dobili:

·         Hrvoje Mihovilović (Elnav) za projekt Helm Order Monitor naredbi za kormilarenje koji prepoznaje govor i kontrolira jesu li izdane naredbe za kormilarenje potvrđene i pravilno izvršene;

·         Nikola Tandara (Mediterranean Rhapsody) za projekt WindWard - interaktivnu platformu u cloudu za upravljanje i menadžment nautičkih klubova;

·         Dejan Grepo (Weblab) za projekt Plaja - Beach Finder - sustav koji pojednostavljuje korisnikov postupak pretrage lokacija plaža prema njegovoj trenutnoj lokaciji;

·         Petar Divjanović (Going Remotely) za projekt Going Remotely - marketplace platformu koja radnicima na daljinu i digitalnim nomadima olakšava pronalazak i rezervaciju adekvatnog smještaja na srednjoročni period;

·         Slaven Damjanović (Field Data) za projekt eAgrar - sustav koji omogućuje praćenje stanja na poljoprivrednim usjevima;

·         Vanja Perić (Pakra) za projekt AymoLive - video streaming platformu usmjerenu na umjetnost, kulturu i kreativnu industriju;

·         Karlo Đuderija (Dotyourspot) za projekt DotYourSpot - sustav za ugostiteljsku i event industdriju koji bi ugostiteljima omogućavao menadžment rezervacija, vođenje evidencije gostiju, planiranje smjena, prodaju ulaznica za događaje i prikupljanje podataka o potrošačkim navikama gostiju.

 

Pobjednik natječaja s osvojih 250 tisuća kuna Mario Ljubičić iz tvrtke Ljubičić Technology zahvalio je ljudima iz Splitsko-dalmatinske županije koji su prepoznali njihov trud, rad, volju za napretkom i budućnost.

- Potporu smo dobili baš u pravi trenutak kada trebamo ubrzati proizvodnju i uložit ćemo je u izgradnju našeg pogona kojim će naša proizvodnja biti još brža i kvalitetnija, istaknuo je Ljubičić.

 

Dobitnik 3. nagrade za potporu već osnovanim IT tvrtkama za projekt Ispitna stanica

Ivan Krcatović iz Jadran tehnike, koja zapošljava pet ljudi, ocijenio je da aplikacija na GrowIT natječaj nije bila teška.

- Iznenađeni smo što smo dobili ovu nagradu. Ona će nam uvelike olakšati i najvjerojatnije poboljšati samu uslugu koju ćemo na kraju dati svojim korisnicima, poručio je Krcatović.

 

Hrvoje Mihovilović, iz tvrtke Elnav dobio je 50 tisuća kuna za projekt Helm Order Monitor i nije krio zadovoljstvo osvojenom drugom nagradom u kategoriji startup početnika.

- Sretan sam što sam dobio nagradu jer je projekt iz oblasti pomorstva bilo jako teško prezentirati u kratkom vremenu. Projekt je namijenjen sprječavanju nesreća na moru, koristi umjetnu inteligenciju te zbog aktualnih propisa, mora raditi offline, pojasnio je Mihovilović dodajući kako bi prototip njegovog proizvoda već za šest mjeseci mogao izaći na tržište.

Voditelj projekta ICT županija Damir Brčić kazao je je među 41 projektom prijavljenim na natječaj, puno perspektivnih projekata za koje će se tek čuti.

- Raduje nas toliki broj dobrih i kvalitetnih projekata za koje se nadamo da će uz našu pomoć što prije izaći na tržište, početi zapošljavati i stvarati radna mjesta u našoj županiji. Oni su ti koji mogu generirati gospodarski rast naše županije i ne treba propustiti priliku da im se pomogne , kazao je Brčić i podsjetio da je u sklopu GrowIT projekta nedavno oformljen i portal Digitalna Dalmacija s ciljem razvoja IT sektora i okupljanja startup tvrtki kako bi one postale vidljive i "vanjskim" financijerima.

Programima i dodjelom bespovratnih sredstava Splitsko-dalmatinska županija sufinancira pripremu i provedbu razvojnih IT projekata kroz financiranje troškova izrade prototipa, proizvoda ili usluge, nabavku potrebne opreme ili softvera za rad,te pokretanje proizvodnje. Također financira se i jačanje konkurentnog nastupa postojećih poduzetnika na tržištu kroz podizanje razine poduzetničkih znanja i vještina, istraživanja tržišta, tiskanje promotivnih materijala, promidžbene i marketinške aktivnosti, poduzetničke i stručne izobrazbe, sudjelovanje na sajmovima i slično.

Jedan od ciljeva projekta ICT županija je i izgradnja splitskog i dalmatinskog startup ekosustava koji će stvoriti preduvjete za nastanak što većeg broja novih IT startupa, kao i pomoći daljnjem razvoju postojećih projekata.

Zbog toga je osmišljen i pokrenut web portal Digitalna Dalmacija (digitalnadalmacija.hr) kao mjesto prezentiranja i okupljanja cjelokupne splitske i dalmatinske IT startup scene.
Kako bi startup scena mogla rasti i jačati potreban je što veći broj novih startupa i projekata, stoga se unutar županijskog Predinkubatora
[email protected] odvijaju brojne aktivnosti i programi poput [email protected] osmotjednog programa poduzetničke edukacije gdje pod mentorstvom mladi pojedinci i timovi razvijaju vlastiti IT proizvod ili uslugu. Slijedeći logičan korak je uporavo program GrowIT kojim se financira daljnji rast i razvoj postojećih projekata s ciljem jačanja cijelog IT sektora.

hr Wed May 12 2021 13:06:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d5adaa6f52dfd5bb8b4585/80
Foto: Facebook

Društvo Marjan: "Plaža nije pepeljara"

Iz Društva Marjan upozorili su na ostavljanje opušaka po plažama
Opušci u kesi prikupljeni u roku od 15 minuta na plaži Kaštelet.

Apel za domaće kupače - ne bacajte opuške i drugo smeće po plaži. Splitska obala postavila je i više nego dovoljno kanti za smeće.

Apel za novozaposlenih 16 sezonskih čistača plaža - pokupite i sitno smeće s plaža uključujući opuške kojima treba 10 godina za razgradnju, poručili su iz Društva Marjan.
hr Fri Jun 25 2021 12:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051da476f52dfd5078b457d/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tri nova slučaja, obrađeno 518 testova

Ukupno 487 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 518 obrađenih testova danas su 3 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 2 i Kaštela 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 2 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba.

Ukupno 487 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 24 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 82 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 
hr Fri Jun 25 2021 12:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f60ae39daf72d78988b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Plenković: "Pozivam sve one koji se još nisu cijepili da ne čekaju"

Do danas je utrošeno 2.468.051 doza cjepiva, te je s jednom dozom cijepljeno 1.467.772 osoba, a sa obje 1.000.279.
Hrvatska je jučer prešla brojku od milijun osoba cijepljenih s obje doze cjepiva protiv koronavirusa, objavio je u petak predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na svojem twitter profilu, pozvavši građane koji to još nisu učinili, da se cijepe.

"Pozivam sve one koji se još nisu cijepili da ne čekaju, već da se zaštite prije jeseni i zime. Budimo odgovorni: zaštitimo zdravlje sebe i drugih, ali i hrvatskog gospodarstva te sigurnu turističku sezonu. #cijepise", napisao je premijer Plenković.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 118 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavilo ih se 104.

Do danas je utrošeno 2.468.051 doza cjepiva, te je s jednom dozom cijepljeno 1.467.772 osoba, a sa obje 1.000.279.

Samo jučer je utrošeno 43.356 doza cjepiva.
hr Fri Jun 25 2021 11:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f86a8856f52df24138b45df/80
Foto: Zadarski list

Capak: "Nakon one košarkaške utakmice u Zadru imamo porast zaraženih"

Na press konfenernciji Stožera civilne zaštite Capak je rekao da je udio zaraženih u testiranima porastao zbog utakmice
Čelni čovjek HZJZ-a Krunoslav Cpaak osvrnuo se na broj zaraženih:

- Nakon one košarkaške utakmice u Zadru imamo porast udjela zaraženih u testiranima. 35% novooboljelih je iz Zadarske županije. Inicijalni događaj je bila ta utakmica gdje su se ljudi okupili bez ikakvih mjera. 70% novooboljelih u Zadarskoj županiji su mladi ljudi, mlađi od 40 godina. Rast broja novooboljelih možemo pripisati utakmici, a potom i svečanostima u restoranima", rekao je Capak pa dodao:

- To nam je opomena da moramo biti oprezni. Ovakve situacije gdje se ljudi ili nespontano okupe mogu biti događaju koji će srušiti zelenilo na karti ECDC-ja i ugroziti dolazak turista kojima se nadamo, zaključio je Capak.

hr Fri Jun 25 2021 11:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .