Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5c3b2bdc0e493848768b4603/80
Foto: PIXABAY

U Šibeniku sljedeće akademske godine pokreću se dva nova studijska programa

Veleučilište u Šibeniku sljedeće akademske godine pokreće dva nova studijska programa, preddiplomski studij poslovne informatike i diplomski specijalistički studij javne uprave. Nova će dva studija moći upisati ukupno 110 studenata, tvrdi dekan Ivan Malenica.

- Dobili smo dopusnice Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje dva nova studijska programa, riječ je o preddiplomskom studiju poslovne informatike koji će moći primiti 70 studenata i diplomskom specijalističkom studiju javne uprave koji će moći primiti 40 studenata. Svi uvjeti su osigurani jer inače ne bi ni mogli dobiti dopusnice i studiji kreću u akademskoj godini 2019./2020., odnosno od jeseni – kazao nam je dekan Ivan Malenica.

Šibensko Veleučilište tako je prvi put u posljednjih deset godina pokrenulo nove studijske programe, uz postojeće preddiplomske stručne studije menadžmenta, prometa i upravnog studija i specijalistički diplomski stručni studij menadžmenta koje trenutačno pohađa nešto više od 800 studenata. Ove se godine na šibensko Veleučilište upisalo 185 brucoša, a Malenica smatra da je u ovoj akademskoj godini takva situacija na svim visokim učilištima i sveučilištima.

- Ove godine je interes studenata nešto lošiji, naš  kao i na svim visokim učilištima i sveučilištima. Upisali smo 20 do 30 posto manje studenata nego prošle godine, ali mislimo da će novi studijski programi s kojima krećemo biti popunjeni jer su atraktivni. Specijalistički studij javne uprave je nastavak preddiplomskog studija, tako da će većina studenata nastaviti s tim, a studij poslovne informatike novi je studijski program rađen u suradnji s parterima iz gospodarstva i jako je atraktivan tako da očekujemo da će veliki interes studenata – ističe Malenica. 

Na Veleučilištu su krenuli s realizacijom ideje studija sestrinstva koja se spominje od 2010. godine, a studij je u fazi izrade elaborata.

- Obavljeni su razgovori s potencijalnim predavačima, te postavljamo temelje studija, a nadamo se da će trogodišnji studij sestrinstva prve brucoše upisati 2020. ili 2021. godine – najavljuje Malenica.

Nakon završetka prve faze nadogradnje kojoj je Veleučilište dobilo 1.500 novih kvadrata, slijedi opremanje i uređenje novih prostorija koje bi trebalo krenuti kroz nekoliko mjeseci.

- U tijeku je postupak javne nabave, a čekamo suglasnost Ministarstva kako bi krenuli s uređenjem novih 1.500 kvadrata. U toj drugoj fazi slijedi i izgradnja knjižnice iznad dvorane Tina Ujevića, a time planiramo kompletno završiti rekonstrukciju Veleučilišta – najavljuje Malenica za Šibenik.in

hr Sun Jan 13 2019 13:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/617159076f52dfd55b8b4584/80

"I bi svjetlo": U Splitu obilježena 101. godišnjica od uvođenja električne rasvjete

Skup se održao u Muzeju grada Splita
U Muzeju grada Splita jučer je održan znanstveni skup „I bi svjetlo!“ kojim je obilježena 101. obljetnica uvođenja električne rasvjete u Splitu. Simpozij su organizirali Društvo prijatelja kulturne baštine Split, Muzej grada Splita i Fakultet Elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Skup su podržali HEP d.d., Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija. Na početku skupa sudionike su pozdravili ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo, dekan FESB-a prof. dr. sc. Srdjan Podrug, direktor Elektrodalmacije mr. sc. Saša Kraljević i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić. Pozdrave predsjednice Društva prijatelja kulturne baštine dr. sc. Ivanke Kuić koja skupu nije mogla prisustvovati zbog opravdane spriječenosti, prenio je dr. sc. Marijan Čipčić, dopredsjednik Društva i kustos Muzeja grada Splita. Nakon pozdravnih govora dodijeljene su zahvalnice Društva prijatelja kulturne baštine Split ravnateljici Muzeja grada Splita Branki Brekalo i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U uvodnom predavanju inicijator znanstvenog skupa dr. sc. Stanko Piplović istaknuo je važnost uvođenja električne rasvjete kao složenog tehničkog pothvata koji je potaknuo gospodarski razvoj Splita. U drugom dijelu skupa sudionicima se priključio i zamjenik splitskog gradonačelnika Antonio Kuzmanić. U sklopu simpozija promovirana je monografija "Elektrodalmacija 1920.- 2021." tiskana u nakladi HEP-a. Monografiju su promovirali autorica Herci Ganza i urednik mr. sc. Saša Kraljević. Na znanstvenom skupu "I bi svjetlo!" iznesene su brojne nove spoznaje iz povijesti elektrifikacije Splita i Dalmacije. Rezultati tih istraživanja biti će okrunjeni prigodnim zbornikom radova koji se planira tiskati tijekom 2022. godine.
hr Thu Oct 21 2021 14:12:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

TIME TO ACT CROATIA: Borba protiv raka ne može čekati kraj pandemije

Podaci o zloćudnim bolestima u EU i Hrvatskoj ukazuju da ne možemo čekati završetak pandemije te je potrebno krenuti u odlučnu borbu protiv raka na temelju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, zaključeno je u utorak na konferenciji posvećenoj borbi protiv raka u razdoblju pandemije.

Europa i Hrvatska moraju reagirati žurno kako bi se smanjio sve veći broj oboljelih od raka i podigla stopa izlječenja, složili su se sudionici virtualne konferencije povodom kampanje TIME TO ACT CROATIA, pod sloganom „Ne dopustite da Vas COVID-19 spriječi u borbi protiv raka!“.

Ovom kampanjom se poziva javnost, pacijente oboljele od raka, zakonodavce i zdravstvene stručnjake da se pobrinu da pandemija COVID-19 ne uspori odlučnu borbu protiv raka, navodi se u priopćenju organizatora konferencije.

- Rak ne čeka da pandemija prođe i može pogoditi svakog od nas. Nažalost, svaki treći stanovnik Republike Hrvatske oboljet će od raka. Svake godine dijagnosticira se više od 24.000 novooboljelih, a procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka. Uzimajući u obzir da rak „zahvaća“ i živote članova obitelji, dolazimo do brojke od 850.000 hrvatskih građana čiji su svakodnevni životi izravno ili neizravno pogođeni rakom. To je gotovo 20 % našeg društva! Zbog toga smo odlučno djelovali, unatoč pandemiji, jer nam podaci nisu dali luksuz čekanja!“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na otvaranju virtualne konferencije.

Prema podacima koje je objavila organizacija European Cancer Organisation, gotovo milijun slučajeva raka u Europi nije dijagnosticirano zbog pandemije COVID-19. Navedeni su podaci jasan podsjetnik na izazove s kojima se u Europi suočavaju svi uključeni u onkološku skrb tijekom pandemije. Nažalost, i Hrvatska se bori sa ovim izazovima kao i ostatak svijeta.

European Cancer Organisation je na predstavljanju TIME TO ACT CROATIA kampanje, uz lokalnog partnera, think tank Health Hub, istaknuo zabrinjavajuće podatke da u Europi tijekom pandemije nije obavljeno 100 milijuna pregleda za rano otkrivanje raka tijekom pandemije, te da se procjenjuje da u Europi nije dijagnosticirano možda čak i do milijun slučajeva raka

Prema nedavno objavljenom istraživanju, broj bolničkih prijama u hrvatskim bolnicama u 2020. godini bio je smanjen za 112.000, a početni pad prijama dogodio se u travnju 2020., ubrzo nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija COVID-19 proglasila pandemijom. U tom razdoblju Hrvatska se susrela s padom od 51% prijema u bolnicama, što je trend zamijećen i u drugim zemljama, te je vidljiv u brojnim specijalističkim područjima i posjetama hitnoj službi. Nažalost, za pretpostaviti je da je među njima i značajan broj onkoloških bolesnika koji su u strahu od zaraze koronavirusom ili otežane dostupnosti zdravstvenoj skrbi odgodili svoj potrebni pregled.

Krajem prošle godine, Hrvatska je napravila povijesni iskorak te je unatoč pandemijskim izazovima uz politički konsenzus usvojila Nacionalni strateški okvir protiv raka. Onkologija je također uvrštena u Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026., čime se predviđa povećati primjerice stopa preživljavanja raka s 46 na 51% i spašavanje gotovo 115.000 godina života, navodi se u priopćenju.

- Pitanje zdravlja mora biti ugrađeno u sve politike, a Europska komisija je Europskim planom protiv raka usvojenim u doba pandemije koronavirusa, jasno naglasila kako je za borbu protiv zloćudnih bolesti važna politička prioritizacija“, složile su se na konferenciji potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides.

Moderator konferencije i zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol istaknuo je kako su „u nekim europskim državama šanse za preživljenje 30-40% manje nego u razvijenijim europskim državama s boljim ishodima liječenja. U EU zajednici ravnopravnih europskih građana nema građana prvog i drugog reda, te je važno da iskoristimo sve prednosti financiranja iz EU4Health programa i kohezijskih fondova, kako bismo poboljšali i dostupnost zdravstvenoj skrbi, ulagali u edukacije i subspecijalizacije stručnjaka, modernizirali i ubrzali dijagnostiku, poboljšali zdravstvenu infrastrukturu“, naglasio je Sokol koji je ujedno i izvjestitelj za fondove u kohezijskoj politici koji se odnose na smanjenje nejednakosti u liječenju diljem EU.

S njim se složila i hrvatska europarlamentarna zastupnica Sunčana Glavak, voditeljica „Fight & Win“ inicijative te članica MEPs Against Cancer, istaknuvši da „s najviših razina europske i nacionalne politike dolazi nedvosmislena potpora borbi protiv raka“.

- Niti u pandemijskoj godini Sabor i Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku nisu zaboravili na potrebite onkološke bolesnike, naglasila je predsjednica Saborskog odbora i inicijative "Zastupnici u borbi protiv raka" dr. Renata Sabljar Dračevac", navodi se u priopćenju.

Cilj ove neformalne skupine zastupnika u Hrvatskome saboru jest podizanje svijesti javnosti u borbi protiv raka, pružanje podrške oboljelima te promicanje bolje kvalitete života za one koji su pobijedili rak, zaključila je pozivajući na djelovanje i dajući podršku TIME TO ACT kampanji!

Predstavnici onkoloških stručnjaka prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak i prof. dr. sc. Stjepko Pleština istaknuli su važnost zajedničkog djelovanja, multidisciplinarnog pristupa te izvedbenih, akcijskih planova koji imaju čvrsti temelj u Nacionalnom okviru protiv raka s misijom da svaki građanin Hrvatske, gdje god živio, dobije jednaku kvalitetu onkološke skrbi.

- Svi smo spremni krenuti velikim žarom da bismo dosegnuli željene europske zlatne standarde. Potrebno nam je zajedništvo, trebamo sve stručnjake, političare, ribare, gospodarstvenike, poljoprivrednike, medije, građane, baš sve! u ovoj misiji za nacionalnu opstojnost u borbi protiv zloćudnih bolesti“, naglasili su.

- Ovih dana slavimo neslužbenu godišnjicu početka Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća (...), kako bi se stalo na kraj raku pluća koji je „rak-ubojica“ broj jedan u Europi. (...)reventivne preglede prošlo je oko 4000 ljudi, a iako još nema podataka koliko se dijagnoza raka pluća otkrilo, na njihovom Zavodu je 20ak osoba koje su već operirane ili će se operirati, a samim time i – izlječiti u ranoj fazi!“, istaknuo je pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja, prof. dr. sc. Marko Jakopović.

Ravnatelj HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslav Capak je nadodao da, unatoč slabijem odazivu građana tijekom pandemije, HZJZ nastavlja intenzivno pozivati sve građanke i građane da se odazovu pozivu na nacionalne preventivne preglede ranog otkrivanja raka.

Prisutni predstavnici prisutnih udruga pacijenata (prof. Ljiljana Vukota- Sve za nju, Ivana Kalogjera - Nismo same, mag. Sandra Karabatić – Jedra, prof. Ivica Belina - Koalicija udruga u zdravstvu, doc. dr. sc. Vesna Ramljak – Europa Donna Hrvatska, prof. dr. sc. Damir Eljuga – Hrvatska liga protiv raka) podržale nadolazeće aktivnosti u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, stoji u priopćenju.

hr Tue Oct 12 2021 20:59:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/60e7f3ec6f52dff3cf8b4641/80
Foto: Unsplash

Povećani limfni čvorovi uobičajeni su nakon cijepljenja

Kod pojedinih osoba koje su nedavno dobile pojačanu (booster) dozu cjepiva protiv covida-19, dolazi do pojave otečenih limfnih čvorova.

Liječnici kažu da se oko toga ne stvara panika. Otečeni limfni čvorovi prouzrokovani cijepljenjem su privremeni, bezopasni i znak su da cjepivo djeluje.

Ali da bi se izbjegla nepotrebna anksioznost i neizvjesnost, žene koje planiraju mamografiju trebale bi znati da bi se otečeni limfni čvorovi, koji se mogu pojaviti odmah nakon doze cjepiva, mogli pojaviti i na mamografiji, rekao je ove nedjelje najviši dužnosnik američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

- Ako ste žena i planirate na mamografiju, a dobili ste cjepivo, obavijestite liječnika o tome - rekao je dr. Peter Marks, šef Centra za biološku evaluaciju i istraživanja pri FDA i dodao:

- Ako je već potrebno, prvo bi trebalo otići na mamografiju, pa na cijepljenje ili pričekajte nekoliko tjedana jer ako se ti limfni čvorovi pojave na mamografiji oni mogu pokazati lažnu sliku -  rekao je Marks.

On je također dodao da je to “zaista bezopasna stvar osim ako pokreće dodatnu medicinsku istragu, pa je to samo nešto čega treba biti svjestan”.

Da budemo jasni: 

- Cjepivo protiv covida-19 ne uzrokuje karcinom dojke niti povećava rizik od karcinoma dojke -  rekla je dr. Liza Ann Mullen, docentica radiologije i radiološke znanosti na Johns Hopkins Medicine i dodala da “cjepivo može povećati limfne čvorove, a to uključuje i primjenu doze pojačivača (booster)”.

Zašto se to događa?

Nakon dobivanja cjepiva limfni čvorovi u području pazuha ponekad se mogu povećati dok se imunološki sustav aktivira i stvara vojsku antitijela.

- Ti uvećani limfni čvorovi mogli bi se pojaviti na mamografiji - rekla je dr. Connie Lehman, šefica snimanja dojki u Općoj bolnici u Massachusettsu i profesorica radiologije na Harvard Medical School.

- Cjepivo potiče imunološki odgovor tijela koji je neophodan za borbu protiv koronavirusa, ako uđe u tijelo neke osobe - rekla je dr. Lehman i dodala da su “povećani limfni čvorovi dokaz da cjepivo radi upravo ono što je našem tijelu potrebno”.

Nisu samo cjepiva protiv covida-19 ta koja mogu privremeno promijeniti izgled limfnih čvorova. I cjepiva protiv gripa, cjepiva protiv herpesa zostera i cjepiva protiv difterije/tetanusa/velikog kašlja (DTP) također mogu dovesti do ove pojave.

Često se povećani limfni čvorovi  nakon cjepiva protiv gripe pojavljuju na mamografiji u listopadu.

- Volio bih da mjesec za podizanje svijesti o karcinomu dojke pomaknemo s listopada na neki drugi mjesec, poput svibnja ili lipnja jer je svake godine i sezona cjepiva  protiv gripe u to vrijeme - rekao je Mullen za CNN.

- Vjerojatno ćemo zbog cjepiva protiv gripe i uvećanih limfnih čvorova  nakon toga često tražiti od žena da naprave i daljnje pretrage, da bi bile potpuno sigurne - rekao je Mullen.

Kako bi žene trebale uskladiti primanje cjepiva i mamografiju?

- Žene koje ispunjavaju uvjete za dodatnu dozu cjepiva i koje također planiraju mamografiju u bliskoj budućnosti, trebale bi provjeriti kod svog liječnika kada da to naprave - rekao je Marks.

Prijedlog je da se prvo napravi mamografija pa cijepljenje ili da se pričeka nekoliko tjedana nakon cijepljenja, pa da se napravi mamografija.

Dok dr. Lehman apelira na žene da “ne odlažu cijepljenje i ne odlažu mamografiju”, već da usklade to dvoje i oko toga se konzultiraju sa svojim liječnikom, prenosi N1.

hr Tue Oct 12 2021 13:08:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/60e7f3ec6f52dff3cf8b4641/80
Foto: Unsplash

Stručnjaci WHO-a treću dozu preporučuju samo imunokompromitirajućim osobama

Stručno povjerenstvo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preporučilo je u ponedjeljak da se "umjereno i znatno imunokomprimiranim" osobama dade dodatna doza cjepiva protiv covida-19 koje je odobrila ta UN-ova agencija.

Stručnjaci WHO-a htjeli su istaknuti da ovdje nije riječ o preporučivanju treće doze za opću populaciju, za koju organizacija i dalje predlaže moratorij do kraja godine kako bi se oslobodile doze za zemlje s niskom stopom procijepljenosti.

- Preporuka koju sada donosimo je da imunokompromitirane osobe dobiju dodatnu dozu" kako bi svoj imunosni odgovor podigle na potrebnu razinu zaštite i tako spriječile razvoj teškog oblika bolesti koji bi zahtijevao hospitalizaciju ili bi prouzročio smrt, rekla je liječnica Kate O'Brien, ravnateljica odjela za cijepljenje WHO-a.

Imunokompromitirane osobe - čiji je imunosni sustav oslabljen - bile su isključene iz kliničkih ispitivanja u kojima su utvrđeni protokoli cijepljenja.

- Ova treća doza (cjepiva koja je odobrio WHO daju se u dvjema dozama, osim Janssenova koje zahtijeva samo jednu) trebala bi se administrirati jedan do tri mjeseca nakon druge, rekla je O'Brien.

Povjerenstvo je reklo da je za osobe starije od 60 godina treća doza potrebna kod pacijenata koji su primili cjepivo kineskih kompanija Sinovac i Sinopharm.

Treća doza može biti cjepivo drugog tipa, dodalo je povjerenstvo SAGE WHO-a na tiskovnoj konferenciji.

WHO je izdao odobrenje za dva cjepiva s glasničkim RNK Moderne i Pfizer-BioNTecha, za dva kineska cjepiva Sinopharma i Sinovaca, za Johnson&Johnson cjepivo i Astrazenecino, piše HRT.


hr Mon Oct 11 2021 17:22:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .