Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62ec8eb018d1cb31418b45ea/80
Foto: Petar Malbaša

Dvije klape iz Podstrane očarale publiku i žiri festivala u čast Čudotvornoj Gospi Sinjskoj

U ime Gordana Jandrokovića, a koji je pokrovitelj ovog sjajnog događaja, nazočan je bio saborski zastupnik Luka Brčić
Najveći broj glasova publike i zlatni kip s likom Čudotvorne Gospe Sinjske na 13. održanom Festivalu klape Gospi Sinjskoj dobila je klapa Praska iz Podstrane koja je ispunjeno dvorište Svetišta oduševila pjesmom "Čuj vruću molbu puka". Praska je zaslužila i stručnu srebrenu nagradu ocjenjivačkog suda.

Sud je prevagnuo kako je najbolja izvedena pjesma na ovogodišnjem izdanju festivala ona "Zdravo djevo čista" klape Kurjože iz Podstrane, a treća nagrada, brončani kip Gospe, otišao je u ruke FA Linđo iz Dubrovnika koje su izvele "Marijo, o Marijo".

Blaženko Juračić za pjesmu "Zdravo zvijezdo mora" dobio je nagradu kao autor najbolje obrade.

- Uvijek smo presretni kad osvojimo nagradu na ovom prestižnom festivalu, drugi je ovo put kako je naša klapa pobijedila. Tko pjeva, dvostruko moli i ovaj festival se zato ističe od drugih. Mi se Gospi rado vraćamo pjesmom - rekao je Ivan Lukač, član pobjedničke muške klape po mišljenju publike.

- Većina momaka iz klape i dalje pjeva kao pučki pjevači u crkvi Gospe od Zdravlja iz Podstrane, to nas spaja pa je time još više vrijedna ova naša klapska priča - objasnio je Lukač.

- Četvrti smo puta na Festivalu i presretni smo kad možemo doći pjevati Gospi Sinjskoj. Ovo je poseban festival, sjajan projekt kojeg je pokrenuo maestro Mojimir Čačija i drugi, a i izazov je nama klapašima pripremati glazbu prilagođenu sakralnom acapella pjevanju - riječi su Ane Bartulović iz ženske klape Kurjože.

- Kvalitetni autori i klape i ove su godine bili na festivalu, Mojimir Čačija kao umjetnički direktor festivala trudi se okupiti ponajbolje autore i najbolje od najboljih u klapskom svijetu i uspijeva. Žiri se i razišao u nekim ocjenama, prosjek je odlučio i sve je pitanje ukusa. Manje je bilo razilaženja oko izvedbi, ali jest oko obrada, ali treba ponoviti da se u svim pjesmama radi o vrsnim autorima i onda je jako teško tražiti tko je bolji od boljeg - nakon teške odluke izjavio nam je Bojan Pogrmilović, predsjednik ocjenjivačkog suda.

Na početku programa sve prisutne pozdravili su dožupan splitsko-dalmatinski Stipe Čogelja i sinjski gradonačelnik Miro Bulj, a Festival je prigodnim riječima otvorio gvardijan sinjskog svetišta fra Marinko Vukman. U ime Gordana Jandrokovića, a koji je pokrovitelj ovog sjajnog događaja, nazočan je bio saborski zastupnik Luka Brčić.hr Fri Aug 05 2022 05:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f5f3c118d1cb08618b4609/80
Foto: HNB, čitatelj

Od ranog jutra Splićani čekaju u redu za kovanicu s Pelješkim mostom od 25 kuna

Na trgu Dobri od jutra gužva
U Zagrebačkoj banci u Gundulićevoj ulici prodaju se kovanice od 25 kuna sa slikom Pelješkog mosta. 

Ispred poslovnice stvorila se u petak ujutro gužva i prije otvaranja. Čeka se a sve zbog kovanice od 25 kuna, kojih je izdano 6 tisuća povodom otvaranja Pelješkog mosta. 

Prženje na suncu ipak je opravdano domoljubnim,  nostalgičnim,  kolekcionarskim pobudama. 

hr Fri Aug 12 2022 08:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f5ee2618d1cb21638b4581/80
Foto: Mirko Bojić

Na svečanoj sjednici povodom dana Općine Klis predstavljeni su vrijedni projekti i podijeljene nagrade i priznanja najzaslužnim stanovnicima općine

FOTO Realizacijom važnih projekata i osiguranim uvjetima za nove Općina Klis bilježi jednu od najuspješnijih godina

Povodom dana općine Klis, koji se obilježava 16. kolovoza na blagdan sv. Roka, sveca zaštitnika općine, u četvrtak je održana svečana sjednica na kojoj su predstavljeni brojni vrijedni projekti realizirani u protekloj godini te najavljeni novi koji će dodatno povećati kvalitetu života na području općine. Tom prigodom su uručena i vrijedna priznanja Općine Klis stanovnicima koji su svojim nesebičnim i plemenitim dijelima kroz život ostavili značajan utisak u srcima svojih sumještana te tako postali vrijedan dio povijesti općine.

U protekloj godini razvoj općine vidljiv je na svakom koraku, a pravi pokazatelj pozitivnih trendova je tvrđava Klis koja je, nakon opsežnih rekonstrukcijskih radova tijekom proteklih godina, ovog ljeta dobila i nove sadržaje od kojih je najistaknutija nova ljetna pozornica na tvrđavi Klis, 85% financirana europskim sredstvima, i koja je već ove sezone domaćin bogatog programa Kliškog kulturnog ljeta. U sklopu tog projekta, ukupne vrijednosti više od 5 milijuna kuna, obnovljeni su i stavljeni u korištenje topnička vojarna i mali kvartir te je sanirana vegetacija diljem tvrđave. Na radost djece i rekreativaca, obnovljeno je i suvremeno uređeno novo sportsko igralište u Prugovu, koje će osim djece iz Prugova koristiti i više od 400 djece iz obližnjih vrtića i škola, kao i djeca s razvojnim poteškoćama i autizmom u suradnji s određenim udrugama. Uz novoizgrađeno igralište obnovit će se i državna cesta kroz Prugovo na kojoj će se na ukupno tri i pol kilometra prometnice proširiti kolnik, izgraditi nogostup, urediti autobusna stajališta i postaviti javna rasvjeta. Do kraja godine planira se i završetak najvećeg trening centra za vatrogasce u ovom dijelu Europe u Vučevici koji će biti regionalno nastavno središte za naprednu obuku, a osim vatrogasaca, Centar će koristiti i sve druge operativne snage civilne zaštite. Do kraja godine svoja bi vrata trebao otvoriti i Dom kulture „Jozo Buliga“ što će dodatno povećati dostupnost sadržaja i društvenih zbivanja za sve dobne skupine tijekom godine. Nakon završetka mrtvačnice u Klisu, završeni su radovi i na prvoj mrtvačnici u zagorskom dijelu općine, u mjestu Dugobabe, a za mrtvačnicu u Brštanovu izrađen je glavni projekt.

- Realizaciju svih projekata omogućilo nam je jedinstvo u općinskom vijeću, a uvjeren sam kako ćemo većinu odluka nastaviti donositi jednoglasno. Svi vijećnici fokusirani su na razvoj općine i zajedno surađuju na nizu projekata koji su u različitim fazama provedbe, a koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Stanovnici su naša najveća vrijednost i zbog njih smo tu, stoga svima čestitam dan općine i blagdan našeg zaštitnika sv. Roka, rekao je Josip Didović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Klis.

Kapitalni projekt u narednom periodu za koji je ugovor potpisan ove godine je "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin", čija vrijednost u Općini Klis iznosi oko 86 milijuna kuna, a kojim će se pored kompletne sekundarne kanalizacijske mreže izgraditi i poboljšati vodoopskrbni sustav na području naselja Klis što će znatno podići kvalitetu života stanovnika općine. Nakon navedenih radova sve prometnice će se presvući novim asfaltnim slojem.

Na svečanoj sjednici prigodno su podijeljena i posebna priznanja najzaslužnijim stanovnicima koji su svojim radom i zalaganjem u zajednici znatno doprinijeli njenom razvoju. Tako su prvu nagradu Općine zaslužili Klišanin Petar Gizdić i Imoćanka Marija Krištić, koji su se u ljeto 2021. godine zatekli na mjestu prometne nesreće u Ninčevićima i herojski iz gorućeg automobila, ne razmišljajući o vlastitoj sigurnosti, izvukli pet ugroženih maloljetnika koji su se našli u životnoj opasnosti. Svojim su nesebičnim činom i iskazanom hrabrošću postali hvalevrijedan primjer. Druga nagrada Općine Klis dodijeljena je Željku Grubišiću, koji se već trideset godina bavi humanitarnim radom na poziciji ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Solin, ravnatelja Županijskog društva Crvenog križa, te od prošle godine, i na poziciji potpredsjednika Hrvatskog Crvenog križa, gdje je svojim radom i zalaganjem ostavio veliki trag i na općinu Klis. Nagrada za životno djelo Općine Klis posthumno je dodijeljena Leu Braliću, saksofonistu i umjetniku koji je kao predsjednik KGD Mosor Klis-Kosa u pet mandata značajno doprinio podizanju kvalitete sviranja i kvalitete same umjetnosti na području Klisa.

- Zadovoljan sam što smo mnoge projekte započete u ranijem periodu priveli ili privodimo kraju, ali sam i zahvalan svima koji pomažu u našem radu i svoje poslove obavljaju kvalitetno i savjesno, što ukazuje na postignuto obostrano povjerenje i priznanje da radimo vrijedne stvari na korist svih stanovnika Klisa, a što je temelj za daljnju suradnju i još mnoge uspješne godine općine kao što je ova, jedna od najuspješnijih u našoj povijesti. Čestitam i ovogodišnjim laureatima, nagrađenim za svoja dijela koja predstavljaju ono najbolje u nama, te svim stanovnicima općine želim sretan i blagoslovljen blagdan sv. Roka, našeg zaštitnika, zaključio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma, inače najmlađi načelnik od osnutka općine kojem upravo počinje deseta godina mandata.

Uz domaćina, načelnika Jakova Vetmu, na sjednici su prisustvovali i Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik (BiH) s kojom Klis broji godine suradnje na zajedničkim projektima, Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, inače rodom iz Klisa, koji je dugo godina radio na poboljšanju kvalitete života u općini, ponajviše kroz rad u Poduzetničkom inkubatoru Klis, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te potpredsjednik Sabora, Ante Sanader. Velika proslava dana Općine održat će se u utorak, 16. kolovoza, s bogatim programom na Trgu Megdan, centralnom mjestu općine.

hr Fri Aug 12 2022 08:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f06866b473983b228b45c3/80

Zbog hrvatskih diploma u Srbiji su uhićeni bivši rektor i dekan. Među diplomama i ona supruge Peđe Grbina

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta
Riječ je o diplomama medicinskim sestrama u Hrvatskoj, a sumnja se da je dvojac zaradio milijune zbog nepropisnog upisa studentica na treću godinu sveučilišta u Kragujevcu. Dnevnik Nove TV doznaje da je među diplomama i ona supruge Peđe Grbina.

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta.

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović, uhićeni su u četvrtak.

Sumnja se da je uhićeni dvojac protivno propisima na treću godinu školovanja upisao hrvatske medicinske sestre koje su završile prve dvije godine studija na fakultetu u Zenici, s nastavom u Puli, a uhićeni su i zbog jedne obrane doktorata, također hrvatskom državljaninu.

Prije desetak godina, tadašnje buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli. Tamo su slušale predavanja i polagale ispite. No nakon dvije godine Ministarstvo znanosti taj je studij zabranilo, jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima.

Unatoč tome, studentice ipak nastavljaju školovanje, ali treću godinu završavaju pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu

Među studenticama je, doznaje Dnevnik Nove TV, bila i supruga šefa SDP-a. Peđa Grbin za Novu TV poručuje da su zapanjeni te da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu. Cijelo školovanje, tvrdi, odvijalo se u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi.

Neke od bolnica već su se danas bacile na dodatnu provjeru diploma. Strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma.

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta.

- Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine. - rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić za Dnevnik Nove TV.

- To su sve medicinske sestre koje su i bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo zatražili, poslali smo im popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita jer imamo info da su 22 diplome poništene tako da provjerimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima. - dodaje Gazić.

Oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva te kažu kako nemaju informacija o toj temi te da je za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije u Hrvatskoj nadležna strukovna komora, u koju se dužan učlaniti svaki zdravstveni radnik koji "neposredno pruža zdravstvenu zaštitu". Cijeli članak pogledajte ovdje

hr Thu Aug 11 2022 21:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62eaa13a18d1cbe93c8b45d8/80
Foto: Ivana Ivanović

Miro Bulj: "U samo godinu dana izgradili smo novi vrtić!"

Navodi da je u tijeku završno opremanje
Gradonačelnik Sinja Miro Bulj se putem Facebooka pohvalio da su u godinu dana izgradili novi vrtić "Nikolino" u Brnazama. 

Navodi da je u tijeku završno opremanje.

- U samo godinu dana izgradili smo novi vrtić “Nikolino” u Brnazama, u tijeku je završno opremanje. 

Jučer sam objavio da je Dječji vrtić “Muljika” u Glavicama kojeg smo kandidirali za EU sufinanciranje dobio građevinsku dozvolu, a danas sam obišao novoizgrađeni vrtić “Nikolino” u Brnazama. Također, pripremamo dokumentaciju za gradnju trećeg vrtića u Karakašici.

Uspjeli smo u prvoj godini mandata u Gradu Sinju izgraditi novi vrtić ,,Nikolino" u crkvi svetog Nikole u Brnazama, iako su mnogi tvrdili da je to nemoguće. 

Na vrtiću su završeni svi građevinski radovi, asfaltiran je i obilježen parking, a na vanjskom igralištu je završeno i hortikulturno uređenje.

U unutarnjem prostoru vrtića u tijeku je opremanje vrtića namještajem i ostalom potrebnom opremom, a na igralištu je sve spremno za postavljanje vanjskih igrala za djecu.

Jako sam zadovoljan dinamikom i kvalitetom izvršenih radova, a novi vrtić “Nikolino” sigurno će biti jedan od najljepših u Hrvatskoj! 

Svakim danom dokazujemo da su nam naše obitelji i djecu u fokusu našeg djelovanja i tim smjerom, ali i ovim snažnim intezitetom namjeravamo nastaviti. 

Svečanost otvaranje vrtića očekuje se početkom nove pedagoške godine. - stoji u Buljovoj objavi.
hr Thu Aug 11 2022 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .