Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5b2fb2312af47f4a498b4619/80

VIŠNJA Biljka širokog spektra djelovanja, liječi anemiju, giht i upalne procese

Donosimo vam i recept za domaću višnjevaču

Biljka krivudavog debla, tamnosmeđe kore, 2 - 10 metara visine. Listovi eliptični, 6 - 8 cm dugi, zašiljeni na vrhu, na licu sjajni. Cvjetovi bijelih, okruglastih latica, plod koštunica, crvene boje, kiselog okusa. Cvate od travnja do svibnja. Plodovi dozrijevaju krajem lipnja i početkom srpnja.

Latinski naziv:  Prunus cerasus 

Osim što je jestiva i ukusna kao voće, višnja ima i svojih ljekovitih čari. Malo ljudi zna da je višnja, kao i trešnja, vrlo dobra biljka protiv bolova. Budistička legenda kaže da je Buddhina majka jela  plodove višnje tijekom trudnoće kako bi bila zdrava. Plodovi višnje obiluju ugljikohidratima, folnom kiselinom, vitaminima A, C, E, mineralima poput magnezija, željeza, kalija, biljnim vlaknima, pa čak i antioksidativnim tvarima. Protuupalno djelovanje višnje korisno je za ublažavanje bolova kod upale mišića, reumatoidnog artritisa, gihta.

Svakodnevnim konzumiranjem soka od višnje ublažavaju se bolovi od gihta koji nastaju uslijed nakupljanja kristala urinske kiseline. Plodovi višnje preporučuju se slabokrvnim osobama  i onima koji žele izgubiti višak kila. Sportašima šaka višanja pomaže u gubitku osjećaja težine u mišićima. Plod višnje sadrži serotonin, koji smiruje organizam da lakše zaspemo.

Stručnjaci  su potvrdili da 20 višanja dnevno ima isti učinak kao jedan aspirin. Košticu višnje narod koristi kod oboljenja slezene i kamenaca. Peteljke plodova služe kao blagi diuretik i sredstvo za lakše iskašljavanje sluzi. Kad zarežemo višnju, cijedi se smola koja  pomaže u borbi protiv crijevnih parazita kod djece, borbi protiv peruti i boljeg iskašljavanja sluzi iz dišnih puteva. Listovi višnje, također imaju ljekovito djelovanje, posebno u kombinaciji s drugim biljnim vrstama. Poznata autohtona vrsta višnje kod nas je višnja Maraska,čija je tradicija duža od 500 godina. To je ujedno i jedna od najkvalitetnijih sorti u nas.

Uzgaja se širom Dalmacije, a najviše u području Zadra, gdje i sama tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića nosi njen naziv. Sezona višanja traje kratko,nešto oko mjesec dana, zato je u tom periodu trebamo što više konzumirati i od nje raditi kolače,kompote, sokove, poznatu domaću rakiju višnjevaču i liker Maraschino.

MARASCHINO-poznati liker  koje se dobiva iz esencije zrelih plodova, listova i grančica višnje maraske, koji je omiljen i prihvaćen na europskim dvorovima, kasnije proširen i na ostale kontinente. U njemu je uživao čak i Napoleon Bonaparte, obožavali su ga francuski i ruski kraljevi. Engleska kraljica Viktorija slala je brodove po narudžbi  u Zadar po ovo glasovito piće.
Izabrala sam nekoliko recepata od ove bogomdane biljke, možda pronađete neki i za sebe.

ČAJ OD LISTOVA VIŠNJE

Listove višnje stavimo u vruću vodu da odstoje nekoliko minuta.Procijedimo,ohladimo i položimo na otečene kapke.

Listove višnje, trešnje, jagode u jednakom omjeru prelijemo vrućom vodom i ostavimo da odstoje neko vrijeme. Tom vodom ispiremo perutavu kosu.

SMOLA IZ DRVETA VIŠNJE
Pomiješamo smolu iz drveta s tri žlice octa i utrljamo u kosu preko noći.Ujutro isperemo. Ponavljamo dok peruti nestane.

SOK OD VIŠANJA

4 kg višanja, 3,50 kg šećera, nekoliko klinčića,kora od jednog  neprskanog limuna,1,5 l vode. Višnje oprati, staviti u lonac, preliti litrom i pol vrele vode. Dodati šećer, limunovu koru, klinčiće. Kuhati i miješati tijekom kuhanja dok ne provrije.

Nakon toga kuhati još 15 minuta. Povremeno promiješati nakon kuhanja. Hladiti do sutra, a zatim procijediti. Dobiveni sirup izliti u boce i čuvati na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku. Piti razrijeđen u vodi.

VIŠNJEVAČA - RAKIJA

Za ovu rakiju najbolje je uzeti tegle od 3 kg. U teglu stavimo 2 kg višanja,1,5 kg šećera,vanilin šećer, nekoliko stucanih koštica višnje koje će rakiji dati posebnu aromu.

Sve zaliti domaćom rakijom lozovačom i ostaviti na suncu 40 dana,a može i duže.Teglu povremeno promućkati, ali ne otvarati.Nakon 40 dana ili čitavog ljeta, procijediti i uživati u ovom ukusnom piću.

VIŠNJEVAČA NA DRUGI NAČIN

Rakiju spravljamo na isti način kao prethodni recept, uz dodatak nekoliko listova višnje i pola litre crnog vina.Isprobajte oba recepta, pa usporedite za sljedeću godinu koji vam se više sviđa.Ukoliko imate svoj recept, pišite nam. Višnjevača mora biti gusta, mirisna, prožeta aromom njenih koštica.
hr Sun Jun 24 2018 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ec0ae29111c24d78b457d/80
Foto: D.N.

BLAGODATI LISTA MASLINE Liječi gripu, visoki tlak, dijabetes...

Otkriveno je da list masline poboljšava cirkulaciju krvi, sprječava zgrušavanje krvi i snižava visoki krvni tlak i regulira otkucaje srca.
Zeleni, žuti, bijeli kineski čajevi preplavili su naše podneblje, mi imamo svoga blaga nadohvat ruke. Jedna biblijska biljka vrlo je ljekovita. Riječ je o maslini. Ljekovita svojstva masline otkrili su još stari Egipćani koji su je koristili protiv groznice, ali i za mumificiranje faraona.

Latinski naziv - Olea europaea

Maslinovo ulje ljekovito je, zdravo i puno antioksidansa. Ono što mnogi ne znaju jest da su i listovi masline izrazito ljekoviti. Beru se upravo u ovo proljetno vrijeme i suše na hladnom prozračnom mjestu. Mogu se koristiti i sušeni i svježi listovi masline.
Listovi masline imaju antioksidativna i antiseptička djelovanja.

Sastojci u listovima masline: oleuropein, saponini, tanini, flavonoidi, eterično ulje, kolin...



Čaj od listova masline poboljšava razna zdravstvena stanja. Jedna od bolesti koju liječi čaj od maslinovih listova je i gripa, koja se javlja uvijek u ovo vrijeme.
Maslina u svom sastavu ima razne fitokemijske sastojke koje samu biljku liječe od bolesti. Jedna od njih je oleuropein, koji ulaskom u stanice zaustavlja reprodukciju aminokiselina u virusima, ali i bakterijama te tako sprječava razmnožavanje i širenje infekcije u organizmu.

Otkriveno je da je list masline poboljšava cirkulaciju krvi, sprječava zgrušavanje krvi i snižava visoki krvni tlak i regulira otkucaje srca. Sprječava kardiovaskularne bolesti srca, snižava razinu visokog kolesterola LDL.

Čaj od maslinovih listova regulira razinu šećera u krvi, te je dobar za dijabetičare. Izuzetno je dobar za liječenje kroničnog umora. Pomaže kod upale pluća i tuberkuloze. Mogu ga koristiti reumatoidni bolesnici. Općenito, jača imunološki sustav cijelog organizma.

ČAJ OD LISTOVA MASLINE

  • U 2,5 dl prokuhane vode dodati 20-tak sušenih listova ili 10-ak svježih.
  • Kuhati 2,3 minute. Poklopiti i ostaviti 10 minuta. 
  • Nakon toga procijediti i toplo piti. Čaj je ugodnog mirisa i okusa.  

Po potrebi staviti meda i limuna. U početku konzumirati postepeno jer čaj izbacuje toksine iz jetre. Nakon tjedan dana nastaviti s nekoliko šalica dnevno. Koristiti nekoliko tjedana.

ČAJ OD LISTOVA MASLINE I KADULJE

Ovaj čaj izrazito je dobar za liječenje respiratornog trakta.
  • U uzavrelu vodu stavimo jednaku količinu listova kadulje i masline. Na 2,5 dl vode ide 10 grama listova. 
Čaj možemo koristiti za ispiranje ždrijela, ali ga pijemo toplog, zaslađenog medom kod raznih oboljenja dišnih puteva.
hr Thu Apr 09 2020 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e83c3a329111c96ba8b458c/80

JAGLAC Liječi proljetni umor, ublažava kašalj i nesanicu

Jaglac je pun vitamina C

lat. Primula veris

Drugi nazivi : jagorčika, visoki jaglac, proljetni jaglac, jagljika

Među prvim proljetnicama nailazimo i na jaglac, zeljastu biljku prekrasnih žutih cvjetova. Od dvije vrste jaglaca, posebno je ljekovit upravo ovaj visoki. Cvate od ožujka do svibnja, a cvjetovi imaju ugodan miris po medu. 

U zemlji ima podanak koji je vrlo ljekovit.

Jaglac cvjeta nakon zime pa je pun vitamina C te je odlično sredstvo protiv proljetnog umora, liječenja kašlja i bronhitisa, prekomjerne sluzi i gripoznih stanja koje se javljaju nakon zime.

Mladi listovi jaglaca mogu se jesti na salatu ili u kombinaciji s drugim salatama i varivima. Zbog saponozida kojih ima u tragovima ne smije se jesti u velikim količinama.

Za proljetno čišćenje krvi koriste se cvjetovi jaglaca pomiješani s jednakim dijelovima listova koprive i breze. Čaj se pije dva do tri puta dnevno u laganim gutljajima.

Čaj od maslačka pročišćava bubrege, mokraćni mjehur, liječi giht i reumu. Čaj je djelotvoran kod glavobolje, migrene, jačanja srca i živaca. Uspješno liječi nesanicu i drhtanje udova. Vino napravljeno od cvjetova jaglaca okrepljuje srce.

ČAJ OD JAGLACA  PROTIV KAŠLJA

Korijen jaglaca ( 40 g ), pomiješan sa sjemenkama  anisa ( 20 g ), sjemenkama koromača ( 3 g ) i 20 g listova podbjela koristi se protiv dugotrajnog kašlja. Čaj se sprema od jedne čajne žličice ove mješavine. Zasladi se medom i pije 2 do 3 puta dnevno.

VINO OD JAGLACA

Staklena teglu napuni se svježim listovima i cvjetovima jaglaca, te se prelije bijelim vinom do vrha. Zatvori se i stavi na toplo mjesto. Nakon tri tjedna procijedi se u staklenu bocu. Vino se pije za jačanje srca. Koristi se tako da se žlica vina ulije u čašu vode i popije tri puta dnevno.

ČAJ PROTIV NESANICE

Pomiješa se 10 g jaglaca, 5 g lavande, 3 g šišarki hmelja, 2 g gospine trave i 1 g korijena odoljena. Sve pomiješati. Piti prije spavanja.

OPREZ Neki su ljudi alergični na jaglac pa ga ne smiju uzimati.

hr Wed Apr 01 2020 07:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7b6f6329111cbaab8b460b/80

CRNI SLJEZ Biljka antibakterijskog i antivirusnog djelovanja odlična za liječenje uplanih procesa

Kinezi su ga koristili prije 5 000 godina protiv raznih probavnih smetnji i izlučivanja sluzi.

Latinski naziv - Malva silvestris

Drugi nazivi - veliki sljez, šumski sljez, sljezovača

Crni sljez dobro je poznat korov na raznim staništima kao što su parkovi, puteljci, vrtovi, zelene površine. Prepoznaje se po svojim ružičasto - ljubičastim cvjetovima. Biljka naraste do  60 centimetara visine. Svi dijelovi biljke su ljekoviti. Naravno, biljku koju ćemo koristiti u ljekovite svrhe treba brati daleko od zagađenja.

Korijen sljeza vadi se u ožujku i travnju, listovi se beru od svibnja do rujna, a cvjetovi dok cvatu. Nadzemne dijelove beru se za vrijeme suha vremena. Suše se vrlo naglo, uz povremeno mješanje jer inače potamne i gube vrijednost.

Upotreba crnog sljeza kao čajne mješavine je posebna, jer se svi njegovi sastojci najprije namaču u hladnoj vodi, a zatim procijeđeni prokuhavaju.

Sljezov čaj liječi dišne organe, smiruje kašalj, bronhitis, promuklost, upalu ždrijela i astmu. Olakšava crijevne i želučane probleme. Dobar je kod gastritisa i zatvora.

Umiruje nadraženu kožu, ekceme, osipe i rane, pa se koristi i u kozmetici kao dodatak raznim kremama.

Aktivni sastojci sljeza djeluju čak na središnji živčani sustav, te smanjuju anksioznost i nervozu. Čaj od korijena i lista sljeza olakšava bolno mokrenje i njeno zastajanje u mokraćovodu.

ČAJ OD SLJEZA ž: Dvije čajne žlice sljeza prelijemo hladnom vodom i ostavimo nekoliko sati. Procijedimo, blago zagrijemo i koristimo u razne svrhe. Ljudi koji boluju od čira na želucu svako jutro na prazan želudac mogu popiti punu šalicu umjereno toplog čaja. Pri tom moraju 5 minuta ležati na leđima, 5 minuta na lijevoj strani, 5 na desnoj, a 5 na trbuhu.Na taj način cijeli želudac bude obložen sluzi koja štiti njegovu sluznicu. Postupak je dugotrajan, ali u 80 % slučajeva dovodi do ozdravljenja.

VINO OD SLJEZA: Korijen sljeza i anis kuhamo u jednakom omjeru u bijelom ili crnom vinu nekoliko minuta. Ovo vino smiruje bolove u crijevima, i mjehuru, olakšava stolicu.

Za liječenje limfnih žlijezda koristimo oparak od listova crnog sljeza, crne bazge i divizme.

hr Wed Mar 25 2020 15:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e71cddf29111cf0858b456f/80

Maslačak - biljka velikog ljekovitog djelovanja!

Med od maslačka pomaže dijabetičarima u proizvodnji inzulina iz gušterače, održava dobru funkciju jetre, poboljšava stvaranje željeza u krvi, a pobjeđuje i tumore te rak prostate!

S prvim proljetnim zrakama izbijaju mnoge biljke vani. Tako je i s maslačkom, zeljastom biljkom koja nam je svima dobro poznata.
Maslačak je vrtlarima dosadan korov, ljubiteljima ljekovitog bilja dobro sredstvo za liječenje mnogih bolesti.

DRUGA IMENA: radić, mlječika, žuto zelje, Taraxacum officinale (latinski naziv)

OPIS VRSTE: Maslačak je vrlo ljekovita biljka koja cvate od od ožujka do svibnja. Uspijeva na svakoj vrsti tla. Ima snažan vretenasti korijen, prizemne listove nejednakog ruba, više manje urezane. Cvat glavice, žute boje smještene su na vrhu šuplje stabljike koja u sebi sadrži mliječni sok. Cijela biljka je ljekovita.

LJEKOVITI SASTOJCI: vitamini A, C, K, B i E, željezo, kalcij, kalij, magnezij, inulin, kolin, saponini, tanini, gorke tvari...

Korijen maslačka je vrlo ljekovit. Vadimo ga u rano proljeće ili jesen, prije cvatnje. Bogat je inulinom i gorkim tvarima. Korijenje rascijepimo i sušimo u sjeni ili pećnici na 40 stupnjeva. Poboljšava izmjenu tvari i stimulira rad svih žlijezda, pročišćava krv, okrepljuje tijelo, vraća snagu. Dobar je protiv reume, gihta, nedostatka teka, slabokrvnosti, bolesti gušterače. Osobe koje boluju od dijabetesa mogu svaki dan sažvakati 10-ak šupljih stapki maslačka, jer djelotvorno snizuje šećer u krvi.

Korijen i listovi maslačka dobro su poznati kao proljetne kure za za čišćenje krvi i smanjivanje tjelesne mase. Ovi čajevi potiču metabolizam,pospješuju rad crijeva i stimuliraju zdrave organe na izlučivanje viška štetnih tvari iz organizma. Maslačak je dobar diuretik. Osim toga potiče prokrvljenost bubrega.

Mlade listove maslačka koristimo kao salatu ili miješamo s ostalim salatama. Listovi su puni vitamina C, željeza i gorkih tvari. Zato ih je dobro miješati s drugim salatama.

ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA

Žlicu korijena maslačka kuhati u pola litre vode deset minuta. Procijediti i svježe piti 2 puta dnevno. Ovaj čaj je dobro proljetno detoksikacijsko sredstvo.

ČAJ OD LISTOVA MASLAČKA

Dvije žlice s listova maslačka preliti s 2 dcl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Povremeno promiješati, procijediti i piti nezaslađeno ili sa žlicom meda.

MED OD MASLAČKA

Ovo nije klasičan med što ga rade pčele, već mi sami. Za pripravak ove vrste meda trebat će nam sljedeći sastojci:
  • 300 glavica maslačka
  • limun
  • 1 kg smeđeg šećera
  • vanilin šećer
  • litra vode

Cvjetove maslačka staviti u hladnu vodu i lagano zagrijavati 5 minuta. Ostaviti preko noći. Idući dan procijediti.
U smjesu cvjetova dodati šećer, vanilin šećer i limun. Lagano kuhati 2 do 3 sata dok se ne zgusne, stalno miješajući. Pripremljenu kuhanu smjesu ostaviti da se hladi preko noći. Prebaciti u staklenke, dobro ih zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.

Med od maslačka pomaže dijabetičarima u proizvodnji inzulina iz gušterače, održava dobru funkciju jetre, poboljšava stvaranje željeza u krvi, pa je dobar protiv anemije. Vrlo je uspješan u borbi protiv raznih tumora, a posebno raka prostate.

OPREZ: Maslačak ne smiju koristiti trudnice, dojilje i osobe alergične na trave i korove!

hr Wed Mar 18 2020 08:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .