SUSRET ČETVORICE

O budućnosti dalmatinskih otoka i nautičkog turizma

S 86 marina, te 220 luka nautičkog turizma, Hrvatska je u samom svjetskom vrhu nautičkog
turizma, u prošloj godini posjetilo nas je 585.000 charter gostiju, koji su ostvarili gotovo 4
milijuna, velike turističke brojke traže i velika ulaganja.

Svi istinski zaljubljenici u nautički turizam, poželjeli su da su se 13. lipnja u jutarnjim satima našli u prostorijama Interpretacijskog centra maritimne povijesti Milne – naime, toga dana ondje se žustro izlagalo i debatiralo na temu nautičkog turizma, održivosti, maritimne baštine i zelene tranzicije, a govornici su stigli – iz svih relevantnih sektora važnih za njegov razvoj. Na konferenciji su se okupili pravi biseri nautičkog turizma otoci: Brač, Vis, Šolta i Hvar.

Gabrić Media

Na nekadašnjim mjestima gdje su se gradili brodovi i jedrenjaci, nalaze se danas marine. Zbog toga je jako važno na ovoj konferenciji govoriti o očuvanju mora, da bi ga slijedeće generacije mogle baštiniti na neki drugi način, rekla je Ana Grassi, direktorica Turističke zajednice Općine Milna.

Važnost očuvanja okoliša i održivosti kao da je već i samim svojim outfitom u zelenim
nijansama željela naglasiti naša uvažena panelistica, pročelnica Upravnog odjela za turizam,
pomorstvo i promet, Matea Dorčić.

Izvrsna je ovo prilika da se podsjetimo na uspješnu suradnju između Splitsko-dalmatinske
županije i Općine Milna, stavljajući u fokus uvijek ravnomjerni regionalni razvoj te nužnost
razvoja pametnih i održivih otoka. U posljednje dvije godine bilo nam je zadovoljstvo i čast
sa preko 660.000 eura poduprijeti projekt rekonstrukcije zida i proširenja obale na predjelu
Racić u Milni, pa nam je ovo prilika da na licu mjesta vidimo u što smo ulagali
, istaknula je Dorčić.

Gabrić Media

Na konferenciji održane su dvije panel diskusije na temu održivih otoka, zelene tranzicije, obnovljivih izvora energije, prometnog povezivanja, europskih fondova i potpora… te su predstavljeni primjeri pozitivne prakse u nautičkom turizmu.

Milna desetljećima gradi svoju nautičku priču, zajednički cilj svih nas koji se bavimo turizmom, Milnarana i svih koji tu dolaze je da razmišljamo o održivosti, te kako unaprijediti naš turizam kako bi nam se gosti ponovno vraćali. Na današnjoj konferenciji raspravljalo se kako zaštititi naše resurse, kako pomiriti brojke i održivost, Milna ima viziju. Milna je nautički centar Brača, na nama je koji vodimo jedinice lokalne samouprave da određujemo smjernice turizma. U Milni se ulaže na svakom kantunu. Upravo završavamo 420 m rive koja je građena još u vrijeme Austro-ugarske, cara Franje Josipa, posebno sam ponosan što je nova riva zadržala stari štih, stare kuvertele implementirali smo u novo rekonstruiranu rivu, rekao je načelnik Frane Lozić.

Gabrić Media

6 milijuna putnika prošlo je prošle godine kroz splitsku luku, ove godine očekujemo nove
rekorde, što je sa infrastrukturom, da li možemo podnijeti nove rekorde.

Povećanje broja turista podrazumijeva i potrebu ulaganja u lučku infrastrukturu. I ove godine očekujemo porast prometa, unatoč činjenici da se luke mahom grade sredstvima Europske unije, veliki broj luka je ograničen prometnom infrastrukturom, rješenje je na jedinicama lokalne samouprave i potrebi prilagodbe prostornih planova, kazala je Paula Vidović,
ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Gabrić Media

POSLJEDNJE DODANO: