NA KLISU

O azilu za životinje brinut će se – županija! Kad već neće grad Split…

Bivši splitski gradski vijećnik, Ante Zoričić dok je trajala Županijska skupština, vijećnicima u tom tijelu pisao je o svespominjanijem problemu azila za životinje. Poručio je kako je on u mandatu Andre Krstulovića Opare dobio zadatak da pronađe pogodnu lokaciju koju je našao na području Klisa. Napravljena je i geodetska izmjera, a besplatno je idejno rješenje napravio dopredsjednik DAS-a Dragan Žuvela. Trebala je to biti podloga, kaže, za formalni sporazum između Grada Split i Općine Klis, a taj bi sporazum bio uvod u izmjenu Prostornog plana Klisa i zajedničkog upućivanja molbe Vladi RH za prepuštanje zemljišta na kojem bi se nalazio azil. 

– Ipak, tada dolazi do lokalnih izbora i promjene gradske vlasti u Splitu. Dragan Žuvela i ja nudimo im da nastavimo voditi ovaj projekt i to bez ikakve financijske naknade, ali oni ne prihvaćaju našu ponudu nego samo deklarativno izražavaju spremnost za njegov nastavak. Dvije ipo godine izbjegavaju formalni susret s vodstvom Općine Klis kako bi se uskladile buduće aktivnosti i dogovorile međusobne obveze. Onaj neformalni, a radi se o verbalnom dobacivanju na dva domjenka, vjerojatno između posezanja za kanapeima, čelni ljudi Splita nažalost smatraju legitimnim načinom u kojem su navodno iskazali spremnost za nastavak jednog ovako složenog procesa i na koje se često pozivaju – kaže Zoričić.

Gradska vlast u Splitu, pod vodstvom Ivice Puljka, kaže uvjetuje svaku daljnju aktivnost promjenom Prostornog plana na Klisu i dobivanjem darovnice od strane Hrvatske.

– Naravno da takav redoslijed nije ispravan niti normalan jer koje bi vodstvo grada ili općine ograničilo jedno tako veliko područje bez prethodnog formalnog sporazuma s inicijatorom i nositeljem cijelog projekta, a to je trebao biti Grad Split. Jedan razgovor razriješio bi sve dvojbe, ali do njega nikada nije došlo. Dapače, u puno situacija, a u posljednje vrijeme sve češće, vodstvo grada Splita upućuje nekorektne i potpuno lažljive tvrdnje da je cijeli proces zapeo zbog vodstva Općine Klis, često pri tome naglašavajući njihovu stranačku pripadnost. To je i jedan od razloga zašto ne mogu mirno promatrati kako se zamjenom teza nabacuje blato na rijetko pozitivne ljude povezane s ovom problematikom i svjesno ih se provocira, valjda kako bi se povukli iz ovog projekta i preuzeli ‘krivicu’ na sebe – nastavio je Zoričić.

– Za kojih dva mjeseca općina Klis će pristupiti promjeni prostornog plana i sada je već prilično izvjesno da u njemu neće biti predviđen azil za životinje, osim ako u ovom kratkom vremenu buduće obveze ne preuzme ili grad Split ili Splitsko-dalmatinska županija. ‘Nismo znali’, ‘žao nam’ je i slični izgovori nakon ovog pojašnjenja nisu više opcija. Dok sam kao vijećnik bio na vašem mjestu nisam prihvaćao besmislene izgovore i nečinjenje, a sada kada to više nisam preostalo mi je samo uputiti vas u problematiku i nadati se da će netko od vas preuzeti inicijativu  i ne dopustiti da nam za koji mjesec propadne rijetka prilika da napokon dobijemo azil za životinje – podvukao je u dugom priopćenju.

No, samo koju minutu kasnije, na službeni je upit u kojem su bili svi županijski vijećnici i mediji odgovor imao Igor Stanišić iz HGS-a, gradski zastupnik u Splitu.

– Poštovani kolega Zoričić, hvala Vam što ste ukazali na ovaj problem. Kao gradski vijećnik pratio sam medijske napise zadnjih mjeseci na tu temu. Upravo je u tijeku sjednica skupštine Splitsko-dalmatinske županije i drago mi je da Vas sa zadovoljstvom mogu obavijestiti da je HGS dogovorio s vodstvom Županije da se u ovaj proračun uvrste sredstva za projektnu dokumentaciju za azil za životinje. To će biti prvi, početni korak, a učinit ćemo sve da lokacija na koju ste nam ukazali ne propadne i da Splitsko-dalmatinska županija realizira projekt azila za životinje kada to nije bila u stanju gradska vlast na čelu s Ivicom Puljkom.

POSLJEDNJE DODANO: