Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ab433c72af47f1b458b463e/80

Čarobni ružmarin: liječi lošu cirkulaciju i spriječava otpadanje kose

Ružmarin regulira cirkulaciju i jača srce. Dovoljna je jedna šalica čaja dnevno kako biste osjetili poboljšanje već nakon mjesec dana..

Ime ove predivne mediteranske biljke potječe od latinskog imena rosmarinus - morska rosa. 

Ružmarin je bio posvećen Afroditi, božici ljubavi. Cvjeta prekrasnim ljubičastim cvjetovima, aromatičnog je mirisa i intenzivnog oporog okusa. Listovi su kožasti, puni eteričnog ulja.U Dalmaciji se koristi kao začin prilikom pečenja i pripremanja divljači.

Beru se vršci listova i cvjetova od proljeća do jeseni. Suši se u hladu i čuva u limenkama zbog jako aromatičnog mirisa.

Ružmarin ima puno ljekovitih svojstava. Suzbija širenje patogenih mikroorganizama pa je dobar kod probavnih smetnjii. Osim toga ublažava i menstrualne tegobe i glavobolju te opušta mišiće. Kad osjetite glavobolju stavite dvije svježe grančice ružmarina (vrške) u šalicu vruće vode. Ostavite nekoliko minuta i procjedite. Pijte polako u gutljajima uživajući u ovom napitku. Glavobolja bi brzo trebala proći jer ružmarin iz čaja smanjuje razinu kortizola -hormona koji izaziva stres.

Kod prehlade ili gripe koristimo ulje ružmarina koje nam služi za inhalaciju djelujući protuupalno. Pri  tom je dovoljno samo nekoliko kapi ulja jer ima vrlo jak i oštar miris koji može nadražiti sluznicu. 

Osobe koje pate od gubitka kose - alopecee trebale bi vlasište masirati uljem ružmarina. Pri tom treba biti uporan jer se rezultati primjete nakon pola godine.Nakon duže upotrebe primjećuje se rast kose.

Čaj ružmarina po nekim saznanjima spriječava rast stanica raka, snažan je borac protiv slobodnih radikala. Naravno, u tom slučaju ga treba koristiti preventivno.

Ružmarin regulira cirkulaciju i jača srce. Dovoljna je jedna šalica čaja dnevno kako biste osjetili poboljšanje već nakon mjesec dana..

Ružmarin se koristio kao prirodna kontracepcija i aborativ pa se ne preporuča ženama u trudnoći. 

Vino napravljeno od ružmarina poboljšava rad srca, pospješuje izbacivanje suvišne tekućine iz organizma i tako pospješuje cirkulaciju. Koristan je lijek  i protiv reume.

Vino radimo tako što potopimo dvije pune žlice ružmarina u litri bijelog vina. Ostavimo ga 6-7 dana, procijedimo i pijemo jednu čašicu ujutru na prazan želudac. Ružmarin možemo namakati i u rakiju potapanjem četiri žlice ružmarina u litri rakije 10 dana na suncu. Ovom rakijom masiramo mjesto oboljelo od reume nekoliko puta dnevno. Rakiju od ružmarina koristila je i Elizabeta Ugarska, mađarska kraljica koja je patila od od reume i gihta. Legenda kaže da joj je anđeo dao ovaj napitak koji ju je pomladio  i u nju se tada zaljubio mladi poljski kralj.

Probajte i vi čudotvorne napitke ove mirodične biljke, uz veliku vjeru učinak će biti sigurno djelotvoran. Ljekovite biljke pomažu onima koji vjeruju i koji su uporni u ovoj vrsti liječenja.

RECEPT ZA OTPADANJE KOSE

Prokuhamo četiri šalice vode, dodamo 15 grančica ružmarina i  tri žlice jabučnog octa. Smjesa mora odležati 30 minuta,a  potom je treba ohladiti i procijediti. Na opranu kosu lagano lijevamo čaj od ružmarina umasiramo u tjeme i ostavimo da djeluje 3-4 minute nakon čega kosu ispiremo hladnom vodom ili ostavimo da djeluje bez ispiranja

Ovaj lijek je provjeren samo treba biti uporan jer ništa ne dolazi preko noći. Želim vam mnogo ustrajnosti i uspjeha u liječenju vašeg vlasišta. Naravno, pripazite i na hranu koju unosite i šampone kojima tretirate svoju kosu. Ljepota kose i kože dolazi iznutra. Zato izbjegavajte stres, boravite što više na svježem zraku i ne tretirajte vašu kosu raznim preparatima koje vam nude na policama. Nešto više o ovoj temi pisat ću i kad budem obrađivala druge ljekovite biljke.

Želim vam puno zdravlja, kvalitete življenja i vlastite samosvjesti o brizi i očuvanju onog što nam je najdragocjenije.

Ljekovite biljke u tome će vam zasigurno pomoći.

hr Fri Mar 23 2018 10:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62aeabe018d1cb31948b456c/80

Crna murva ili dud - izvrstan lijek protiv dijabetesa i oboljenja kardiovaskularnog sustava, s njom ćete i mršaviti

Osim ove vrste najčešći je bijeli dud (Morus alba) i crveni dud (Morus rubra).
Spada u obitelji dudovke. To je drvo koje raste do 20 metara visine. Ima razgranatu krošnju. Listovi su široko jajasti, nazubljeni na vrhu. Naličje lista je dlakavo. Cvjeta u petom i šestom mjesecu. Porijeklo vuče iz Azije.

Listovi se koriste za ublažavanje bolova u zubima, otapanje kamenca u bubrezima i žučnom mjehuru. Kora duda koristi se kod crijevnih parazita.

Vjeruje se da dud, posebno bijeli liječi više vrsta tumora. Dud se koristi u kozmetičke svrhe i dodaje u kreme koje se koriste protiv pjega na koži.

Latinski naziv riječi morus u stvari znači kašnjenje, jer je to jedna od rijetkih biljaka koja kasno cvijeta, kako bi zaštitila svoje plodove od kasnih mrazova.

Koristili su ga Grci i Rimljani u razne svrhe. Danas je pomalo zaboravljena biljka. Nekad je hranio generacije djece i bio glavno voće u raznim mjestima.

Plodovi su vrlo ukusni, koriste se u svježem stanju, niskokaloričnog su sastava, puni vitamina C, B i željeza. Ublažavaju bolesti srca i krvnih žila, smanjuju kolesterol i dobra su kura za mršavljenje. Nedozreli plodovi koriste se protiv proljeva, a zreli kao laksativ. Sok crnog duda djeluje antiseptično, pomaže kod upale grla i usne šupljine, poboljšava mokrenje. Od zrelih plodova rade se razni pripravci poput soka, džema i želea. Listovi duda smanjuju nivo šećera u krvi, čak do 20%.



Čaj od listova duda protiv dijabetesa

Osušene listove duda, oko 50 grama preliti s litrom kipuće vode.
Ostaviti poklopljeno 8 do 10 sati uz povremeno miješanje. Čaj procijediti i piti preko dana.


hr Sun Jun 19 2022 08:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Kolumna
//www.dalmacijanews.hr/files/629c2d4918d1cb58588b4589/80

KAPARI: Fini začin jelima koji pospješuje probavu, snižava kolesterol, liječi gušteraču

Mediteranska biljka krasi zidove diljem Dalmacije, a u njenim mirodičnim svojstvima uživali su još stari Rimljani i Grci
Latinski naziv: Capparis spinosa

Drugi nazivi: kapri, grmac, kaprica...

Sigurno ste se ponekad zapitali, šetajući starim dalmatinskim ulicama, koja je ta biljka s predivnim cvjetovima što krasi stare zidove?

Riječ je o kaparima koji rastu u obliku grma diljem cijele Dalmacije i Mediterana. Koristili su je još stari Rimljani i Grci, uživajući u njihovim finim mirodičnim pupoljcima.

Iako se koriste uglavnom kao začin i dodatak jelima, neosporno je i njihovo ljekovito djelovanje. Imaju snažne antioksidativne učinke, koji pospješuju uništavanje slobodnih radikala iz organizma. Steroli, sastavni dio kapara djeluju povoljno na kardiovaskularni sustav, te snizuju kolesterol u krvi. Ljudi koji pate od nadutosti trebali bi ih češće koristiti u prehrani. Stimuliraju i rad jetre, te izlučivanje žuči. Ekstrakt kapara pomaže oporavku gušterače i reguliranju šećera u krvi.

Jestivi dio biljke su u stvari njeni neotvoreni pupoljci koji se beru za sunčana vremena u svibnju i lipnju. Pupoljci variraju, od manjih do većih, ovisno o veličini stabljike.

Dalmatinci ih pripremaju na razne načine, ovisno o podneblju. Sirovi su nejestivi, zato se ostave dan, dva da odleže u slanoj vodi ili čistom moru. Nakon toga se kisele u octu i drže nekoliko tjedana dok postanu jestivi.

Dodaju se raznim jelima kao što su slani inćuni, tjestenina, salate itd.


hr Sun Jun 05 2022 06:13:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62937a7118d1cb95418b4590/80

MOTAR ILI PETROVAC: Biljka slanuša koja čisti krv, liječi žgaravicu i upotrebljava se u kulinarstvu

Priprema se na razne načine, dodaje salatama, buzarama i ribljim jelima
Latinski naziv: Crithmum maritimum L.
Drugi nazivi: petrovac, morski kopar, šćulac, biljka sv. Petra...

Motar ili petrovac je trajnica koja raste u obliku manjih grmova u skupinama. Ima zelene, mesnate listove, aromatičnog mirisa i okusa. Cvate u rujnu i kolovozu štitastim zelenkastožutim cvatovima. Spada u biljke slanuše, jer raste uz morsku obalu u zoni prskanja mora zajedno s primorskim trputcem i mrižicom. Zbog toga njegovi listovi imaju slan i aromatičan okus. Listovi motara beru se krajem svibnja i početkom lipnja, kad imaju najviše ljekovitih tvari u sebi.
Koristi se u gastronomiji i za ljekovite svrhe. Ubraja se u samoniklo jestivo povrće. Priprema se na razne načine, dodaje salatama, buzarama i ribljim jelima. 

Koristi se za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi. Jako je dobar protiv žgaravice i želučanih problema. Liječi upalu mjehura i bubrežne kamence. Koristi se kao obrok u dijetama za mršavljenje. U listovima ima puno vitamina C, pa je dobar u liječenju skorbuta. Obiluje omega 3 masnim kiselinama i jodom.

Vrlo je ukusan, pa se može kiseliti i tako čuvati u teglama za zimu. Mladi listovi se mogu sušiti i tako čuvati kao i ostalo ljekovito bilje. Ukoliko ga koristimo kao varivo, najbolje ga je prokuhati 15-ak minuta. Pripremamo ga kao blitvu s krumpirima. Pri kraju dodamo bijeli luk i maslinovo ulje. Ne trebamo ga puno soliti jer je slan od sebe. Sigurno ima još puno raznih recepata s ovom mediteranskom biljkom, o čemu bi sigurno svjedočili naši otočani koji ga koriste generacijama.

Koristi se u kombinaciji i s drugim jelima.

OPREZ! 
Pripazite gdje ga berete, neka to bude na čistim mjestima!
hr Sun May 29 2022 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628a123c18d1cb67208b456d/80
Foto: Dalmacija News

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna, no znate li mnoga njena ljekovita svojstva?

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima, ublažava menstrualne bolove...
Latinski naziv: Petroselinum hortense

Drugi nazivi: petrusimul, peršun, petersilj...

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna. Koristi se kao začin, dodaje mnogim jelima u kulinarstvu, koristi za dekoraciju. No znamo li mnoga druga ljekovita svojstva ove mirisne biljke, pročitajte u ovoj kolumni.

Ovu dvogodišnju biljku iz porodice štitarki, koristili su stari Grci prije dvije tisuće godina. Kao lijek koristi se cijela biljka. Iako se češće koriste listovi koji su puni vitamina C, moramo znati da je korijen peršina još ljekovitiji.

Pošto je pun vitamina C, koristi se kao snažan lijek za imunitet. S toga bi ga bilo dobro koristiti svakodnevno kao dodatak raznim jelima. Koristi se kao svjež ili kuhan.

Korijen peršina ima vretenast oblik poput mrkve. Bogat je raznim zdravim nutrijentima. Sadrži ugljikohidrate, vlakna, proteine, masti, te vitamine C, B9, kalij, cink, magnezij, fosfor, željezo...  

Jedan korijen je pun antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Time njegovo djelovanje smanjuje svakodnevni stres. Tvari u peršinu poput apiola i misticina su izvrsno sredstvo protiv upala. Smanjujući razne upalne procese, smanjujemo i kronične bolesti, a time rak koji često nastaje usred ponavljajućih upala.

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima. Ublažava menstrualne bolove, regulira neredovite mjesečnice. Smanjuje visok krvni tlak i snižava LDL kolesterol. Čak je dobar za liječenje anemije jer sadrži dosta željeza. U tu svrhu ga koristimo u obliku soka ili čaja.

Peršin smanjuje loš zadah iz usta. Stimulira apetit, poboljšava probavu, otklanja vjetrove. Pročišćava jetru, liječi vodenu bolest, reumu i giht.

Ukoliko nekom zaostaje mokraća dobro je skuhati čaj od svježih listova peršina. U 2 dl vrele vode stavimo vezicu peršina. Ostavimo poklopljeno 1. minuta. Taj divan svjetlo zeleni čaj ispijmo. Rijetko kome ne pomogne. Dobro je povremeno ga skuhati radi diuretičkih svojstava i ukanjanja viška vode iz organizma.

Upotrebljavajmo ovaj mirisni začin što češće i naše tijelo će biti zdravije. Moja preporuka je što češće ga svježeg, nasjeckanog dodavati u juhu, kao dodatak namazu na kruhu, raznim pečenim jelima, posebno ribljim. Izvrstan je u kombinaciji sa svježim češnjakom i maslinovim uljem.

Pjevačima, prosvjetnim radnicima, govornicima preporučuje se čaj od svježih lisova peršina kojem se dok je mlak doda žlica meda i limunov sok. Čaj se pije u gutljajima sat vremena prije nastupa.

hr Sun May 22 2022 12:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .