Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618be5996f52dffc748b4617/80
Foto: MORH/F. Klen

U Splitu se susreli ministar Banožić i kosovski ministar Mehaj, održan i sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje

Na sastanku je istaknuta uspješna bilateralna suradnja Hrvatske i Kosova

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sastao se u srijedu 10. studenog 2021. s ministrom obrane Republike Kosovo Armendom Mehajem, na marginama Konferencije Američko-jadranske povelje (A-5) u Splitu.

Na sastanku je istaknuta uspješna bilateralna suradnja Hrvatske i Kosova koja je potvrđena kroz nekoliko sastanaka dvojice ministara održanih ove godine. Također, potvrđena je namjera za nastavak suradnje u multilateralnim inicijativama kao što je Američko-jadranska povelja, koja nesumnjivo pridonosi regionalnoj stabilnosti.

Ministar Banožić je rekao kako dvije zemlje nastavljaju unaprjeđivati bilateralnu suradnju kao i suradnju u okviru Američko-jadranske povelje. Naglasivši kako je siguran da će ova suradnja povezati dvije zemlje u vojnom, ali i političkom te gospodarskom smislu, ministar je istaknuo da Hrvatska podupire Kosovo u nastojanju da postane članom regionalnih i euroatlanskih inicijativa i organizacija.

Ministar Banožić pozvao je ministra Mehaja na ministarski sastanak koji će se održati u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) u prosincu.

Ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj zahvalio je hrvatskoj strani na višegodišnjoj podršci istaknuvši kako je hrvatsko sudjelovanje u NATO operaciji KFOR na Kosovu izvrstan primjer doprinosa suradnje dviju zemalja u procesima stabilizacije i sigurnosti regije.


Sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje

U godini hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom (U. S. – Adriatic Charter, A-5) u Splitu je održan sastanak ministara obrane zemalja članica Američko-jadranske povelje.

Domaćin sastanka bio je ministar obrane Mario Banožić, a sastanku su nazočili ministri obrane i visoki dužnosnici ministarstava obrane država članica A-5 inicijative: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i predstavnici država promatrača: Republike Kosovo, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Ministar Banožić pozdravio je predanost država Američko-jadranske povelje nastavku suradnje u okviru ove partnerske sigurnosno-obrambene inicijative. Naglasio je kako rastući hibridni utjecaji u našoj regiji te zahtjevi kibernetičke sigurnosti traže veću suradnju svih država A-5 kako bi se osigurala dugoročna stabilnost, sigurnost i napredak na putu euroatlantskih integracija.

- Kao država predsjedateljica Američko-jadranske povelje, odlučili smo odgovoriti porastom naših ambicija kada je u pitanju sigurnosna i obrambena suradnja. Ostvareni rezultati govore da smo u tome bili uspješni. Ostvarili smo napredak u razvoju interoperabilnosti naših oružanih snaga, a kalendar zajedničkih obučnih aktivnosti i vježbi bit će i dalje nit vodilja naše suradnje, posebno kada je u pitanju obuka naših snaga za kibernetičku sigurnost“, poručio je ministar Banožić.

Također, ministar obrane pozdravio je sudjelovanje visokih predstavnika država promatrača Američko-jadranske povelje – Kosova, Slovenije i Srbije koji su sudjelovali u radu prve radne sjednice na kojoj se raspravljalo o sigurnosnim ugrozama na području jugoistočne Europe koje su se intenzivirale s pojavom pandemije COVID-19.

U kontekstu sigurnosnih izazova na području jugoistočne Europe, ministar Banožić naglasio je kako upravo suradnja u okviru Američko-jadranske povelje može biti integralni dio odgovora na sve izazove, kao i dio regionalnog postpandemijskog oporavka.

U okviru druge radne sjednice, razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i sigurnosnim implikacijama koje ona može imati za Europu, kao i mogućem budućem zajedničkom sudjelovanju u misijama i operacijama NATO-a.

Na kraju, ministar Banožić je poručio: „Naše partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, ključno je u revitalizaciji euroatlantskih procesa. Suočeni sa sigurnosnim izazovima današnjice, svaka prilika za jačanje regionalnog dijaloga, sigurnosne suradnje i ubrzavanje procesa proširenja prilika je koju moramo i želimo iskoristiti“.

Na kraju sastanka, članice A-5 potpisale su Zajedničku izjavu kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka.

Podsjetimo, Američko-jadranska povelja inicijativa je utemeljena 2003. godine. Predstavlja partnersku regionalnu sigurnosno-obrambenu inicijativu čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe s ciljem pune integracije u EU i NATO.

hr Wed Nov 10 2021 16:31:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1cdb86f52df25a28b45b2/80

Studenti splitske Ekonomije organizirali humanitarnu akciju za udrugu Moje dijete iz Solina

Štand se nalazi u Cityju gdje se mogu kupiti božićni ukrasi koje su izradila djeca te kupiti lutrijski listići s kojim ste u igri za neku od nagrada
Skupina od 12 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu i sudjeluje u organizaciji humanitarne akcije "Djecu za djecu".  Akciju se organizira pod mentorstvom profesorice Smiljane Pivčević. Radi se o tradicionalnoj akciji koja je nastala na poticaj profesorice Pivčević te je do sada pomogla brojnim udrugama - Anđeli, Sindrom Down 21, Sanus i druge. Ove godine, sva sredstva koja se prikupe, bit će donirana udruzi Moje dijete iz Solina. Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju ima 207 korisnika iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sredstva koja se skupe osigurat će korisnicima besplatnu rehabilitaciju i pomoć od raznih stručnjaka koji dolaze u udrugu i koji rade s djecom.

Humanitarna akcija počela je s radom u City Centru One na prvom katu prije nekoliko dana i trajat će do 19. prosinca. Svi ljudi dobre volje mogu doći posjetiti štand te kupiti neodoljive božićne ukrase koje su posebno za ovu akciju izradila djeca iz splitskih vrtića. Osim kupnjom ukrasa, akciji možete doprinijeti i kupnjom listića za lutriju (koji košta 10 kn) čije će se izvlačenje održati 18. prosinca, a u kojoj možete osvojiti brojne nagrade sponzora.

Neke od nagrada su dva noćenja za dvije osobe u hotelu Antique u Splitu, dvije dnevne ulaznice za SPA u hotelu Le Meridien Lav, dva wellness tretmana u hotelu Marvie, večere u restoranima Chops grill, Makedonska kuća, Bajamonti, Coccolo Trogir i drugi te kozmetički tretmani u salonima, poklon bonovi za frizerske salone, ordinacije dentalne medicine i brojne druge nagrade na području u Splita, Solina, Kaštela i Trogira. Također, u planu je i aukcija Hajdukovih dresova na instagramu, a donirati se može i preko računa koji se nalazi na plakatu i može ga se pronaći na društvenim mrežama.


hr Thu Dec 09 2021 10:48:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1c3966f52dff7a28b4570/80

Splićani Albancima prenosili iskustva o upravljanju pomorskim dobrom

Naš sustav je revolucionarana, poručili su iz Splitsko-dalmatinske županije
Predstavnici University of Tirana i University of Vlora boravili su u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje im je prezentiran projekt „Pomorsko je dobro“, kao primjer dobre prakse u transparentnijim i učinkovitijim upravljanjem pomorskim dobrom. Ovaj posjet, čiji je organizator Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta "BLUEWBC Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries".

„Čast mi je i zadovoljstvo što smo gostima prezentirali naš projekt 'Pomorsko je dobro', kojega su već prepoznali građani i struka. Naš sustav je revolucionaran i u skladu sa svim trendovima i potrebama građana te može biti primjer ostalima kako poboljšati transparentnost i upravljanje pomorskim dobrom. Drago mi je da smo izmijenili iskustva te se veselim i budućim suradnjama na ovoj razini“, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić.


hr Thu Dec 09 2021 09:52:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ffb7f936f52df0f9c8b45a4/80
Foto: DalmacijaNews

Obavijest iz HAC-a: Ne krećite na put bez zimske opreme

U većini zemlje su počele padaline, potreban je dodatan oprez
Kako je i bilo najavljeno u većem dijelu zemlje počele su padaline. Obzirom na vremenske prilike, apeliramo
na vozače na dodatan oprez. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do
zaleđivanja asfalta.

"Pripremite svoje vozilo za zimske uvjete, ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti.  Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu", poručili su iz HAC-a.

hr Thu Dec 09 2021 09:22:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74824629111c278d8b459f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Službeno: Danas novih 4428 slučajeva

Preminule su 62 osobe

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.428 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 27.683

Među njima su 2.352 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 321 pacijent.

Preminule su 62 osobe.  

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do  danas ukupno je zabilježeno 644.206 osoba zaraženih novim  koronavirusom, od kojih je 11.445 preminulo, ukupno se oporavilo  605.078 osoba od toga 3.904 u posljednja 24 sata.  

U samoizolaciji je trenutno 24.305 osoba.  

Do danas su ukupno testirane 3.548.144 osobe, od toga 12.833 u posljednja 24 sata.
hr Thu Dec 09 2021 09:13:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .