Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63170c6818d1cb5eae8b4610/80

"Zdrava kava s doktorima" Udruge Nismo same u Šibeniku okupila dosad najveći broj sudionika

Sa zainteresiranim građanima razgovarali su liječnici Josipa Jović Zlatović, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije u OB Šibenik, Danći Mihovilčević, dr. med., anesteziologinja u OB Šibenik i predsjednica Lige protiv raka Šibensko-kninske županije, Ivica Madžar, dr. med., kirurg u OB Šibenik i dr. sc. Filip Grubišić-Čabo, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist internističke onkologije, OB Šibenik.

U poslijepodnevnim satima u dvorištu kluba AZIMUT održana je četvrta po redu „zdrava kava s doktorima“ Udruge Nismo same koja je okupila dosad najveći broj sudionika, njih 58. Zainteresirane žene imale su priliku svim prisutnim liječnicima postaviti brojna pitanja – od onih vezanih za dijagnozu i suživot s rakom pa sve do onih koji se vežu za sami procesa liječenja i mentalno zdravlje. Razgovaralo se i o općenitim temama poput neinformiranosti građana, preventivnim pregledima, ali i problemima u zdravstvenom sustavu. Udruga je do sada uspješno organizirala zdrave kave u Sisku, Karlovcu i Vukovaru na kojima je prisustvovalo više od 100 sudionica što ukazuje na to koliko ovakvi neformalni tipovi razgovora, izvan zdravstvenih institucija, pomažu novooboljelim ženama, njihovim obiteljima, ali i samim liječnicima.

„Zdrave kave s doktorima“ provode se u sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same, a zamišljene su kao neformalna druženja s liječnicima čiji glavni cilj je prevencija i promocija zdravlja, povećanje svijesti građana o važnosti prevencije i izgradnja međusobnog povjerenja uz prijateljski razgovor. Održavaju se u 15 gradova diljem Hrvatske, a nakon Siska, Karlovca i Vukovara, „zdrava kava s doktorima“ stigla je i u sjevernu Dalmaciju, točnije u grad Šibenik. U dvorištu kluba AZIMUT, prekrasnoj lokaciji s kulturno-povijesnim značajem, okupilo se 58 sudionika, što je ujedno i najveći odaziv dosad. Tom prigodom žene su razgovarale s liječnicima i drugim stručnjacima s područja Šibenika te iz prve ruke saznale sve ključne informacije o prevenciji malignih bolesti, procesu liječenja, ali i dobile psihološku podršku koja im je zaista potrebna.

Inicijativu „zdrave kave s doktorima“ u Šibeniku vodila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice koja je posebno istaknula kako su ovakvi susreti neophodni za sve one koji su se susreli s rakom, bezbrojnim pitanjima i manjkom odgovora na koja imaju pravo, a ne dobivaju ih.

- Shrvala me činjenica koliko žene ne znaju i koliko su prepuštene natrulom sustavu. Pogotovo su me se dojmile jako mlade žene koje su tijekom trudnoće i postpartalno oboljele od raka, a cijelo vrijeme im se tvrdilo da je to sasvim normalno jer je sve posljedica trudnoće. Mlada, prelijepa žena s karcinomom dojke i aksilom punom metastaza kojoj je rečeno da su joj čvorovi povećani jer ju je ogrebla mačka! Neznanje je rijeka duboka i nesaglediva, ali sretna sam jer sam ispred tolikog broja žena imala priliku podučiti ih, podsjetiti ih i osnažiti u tome da ustraju u svojim pravima, da traže informacije, da se bore za svoj život, a ne da budu prepuštene sustavu kojeg nije briga. Upozorila sam ih da one imaju pravo postavljati pitanja i brinuti o svome tijelu te da se s punim povjerenjem mogu obratiti svakome od liječnika koji su nam se pridružili i svoje dragocjeno, slobodno vrijeme s ljubavlju poklonili ovim ženama. Čestitke svima na odličnom odazivu i sjajnoj organizaciji - rekla je Vesna Ramljak.

Sa zainteresiranim građanima razgovarali su liječnici Josipa Jović Zlatović, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije u OB Šibenik, Danći Mihovilčević, dr. med., anesteziologinja u OB Šibenik i predsjednica Lige protiv raka Šibensko-kninske županije, Ivica Madžar, dr. med., kirurg u OB Šibenik i dr. sc. Filip Grubišić-Čabo, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist internističke onkologije, OB Šibenik.

- Prisustvovali smo jednoj vrlo emotivnoj večeri i želim zahvaliti svim ženama koje su podijelile svoje iskustvo. Mislim da je to jako važno i žao mi je što ovakvih inicijativa nema više - rekla je Josipa Jović Zlatović.

- Ovakve inicijative jako su važne za podizanje svijesti posebice u sredinama poput naše gdje je jako mali odaziv na preventivne preglede, svega 35 posto. S druge strane, spoznao sam da pacijenticama nedostaje informacija, mnoge od njih ne znaju kome se mogu obratiti nakon dijagnoze iako mi imamo vrlo aktivnu Ligu protiv raka Šibensko-kninske županije koju vodi kolegica Danći Mihovilčević pa ću sugerirati da se uz otpusno pismo priloži i informativni list kome se sve mogu javiti za podršku - izjavio je Ivica Madžar.

Na „zdravoj kavi s doktorima“ bile su prisutne i Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge, Goranka Perc, dopredsjednica Udruge i Irena Ćurčić, članica Udruge koje su također podijelile svoju osobnu priču, iskustva i tako dodatno ohrabrile žene da postave pitanja koja ih muče.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge.


hr Tue Sep 06 2022 11:01:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633b0e6e18d1cb880b8b457e/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Lutkarskim mjuziklom “Put oko svijeta” započeo Dječji tjedan u Solinu

Bajkoviti i edukativni tjedan u Solinu

Dječji tjedan je tradicionalna manifestacija posvećena djeci koja se pod motom “Ljubav djeci prije svega” održava ovaj tjedan s posebno osmišljenim sadržajima kojima je u cilju promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu, u obitelji i lokalnoj zajednici.

I ove se godine Grad Solin rado pridružuje obilježavanju Dječjeg tjedna. Obilježavanje je krenulo danas u Gradini gdje se u 17:30 sati održala predstava za naše najmlađe pod nazivom  “Put oko svijeta” u izvedbi Produkcije Z. Predstava je izvedena u formi lutkarskog mjuzikla koja je djecu upoznala  s kontinentima kroz pjesmu i priču.

Ulaz je za svu djecu bio besplatan.  Veselje se nastavilo i nakon predstave kada je slijedilo malo iznenađenje za sve prisutne!

Sljedeće izvedbe povodom dječjeg tjedna su na rasporedu  u srijedu i četvrtak, 5. i 6. listopada. Kada se organizira “Uru o’ priče” u središnjoj i u sva tri ogranka knjižnice (Vranjic, Mravince-Kučine i Sveti Kajo).

Ovim projektom, osim što se najmlađima pruža užitak slušanja priča u knjižnici – mjestu koje čuva i pruža priče svim uzrastima, želi se stvoriti navika posuđivanja i čitanja knjiga. Jako je važno poticati ljubav prema pisanoj riječi od najranije dobi kako bi se ne samo potaknula mašta i empatija, već proširio vokabular i utabao put prema budućim čitateljima i ljubiteljima knjige.

 - Oživimo bajkovite svjetove i uživajmo u ljepoti riječi. Djeco, dođite! – poručuju organizatori.

hr Mon Oct 03 2022 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633aeef818d1cb76068b46d3/80
Foto: Tea Begovic

xSTatic razbudio splitsku urbanu scenu: Vrhunski graffit i radovi oživjeli Gripe, Dom mladih ispunjen publikom i dobrim vibracijama!

Kako je bilo na xSTaticu pogledajte u galeriji

Ni jugo ni kiša nisu imali šanse kontra vala kreative i energije koje je na Gripam a i u Domu Mladih producirao jedini splitski festival urbane kulture– xSTatic. Više od 60 graffiti umjetnika oslikalo je zidove na nekoliko lokacija na Gripama. Sivilo Gripa oživjelo je prekrasnim radovima, a jedan od posebnih graffita je svakako onaj mladog umjetnika Frane Perišića posvećen Brani–DJ Bronsonu. Posveta Brani, dug je koji je cijela scena, a i sam Split ostao dužan napraviti.

 -Velika mi je čast što mi je dano povjerenje da crtam na xSTaticu, a posebno mi je drago što sam crtao DJ Bronsona za kojeg znamo koliko znači za xSTatic i urbanu kulturu Splita– kazao je Frane čiji rad se nalazina površini iza košarkaškog terena na Gripama.

 Domaća umjetnica Tea Jurišić na zidu pored košarkaške dvorane oslikala je najslavnije Stanovnike splitskih Gripa – paunove!

 - Prije par mjeseci prespavala sam kod sestre koja je živjela odmah pokraj tvrđave Gripe. U 4 ure su me iz sna trgnuli glasni krikovi s ulice, nešto slično zvuku vuvuzela! U to vrijeme sam oslikavala zid svoje srednje škole i u cik zore izlazim Na ulicu i krećem u pravcu Splita3. Paunovi su me okružili kao šarena povorka i ja sam zbunjeno zvala sestru koja je umirući od smijeha stala objašnjavati priču o paunovima na Gripama koji teroriziraju lokalno stanovništvo .Kad sam par mjeseci kasnije dobila poziv od organizatora xSTatica i skužila da je festival na Gripama shvatila sam da je došlo kao naručeno za dovesti još jednog pauna u kvart. Tako je nastao “Paunov napad” na zidu pored Košarkaškog igrališta koji razbija loptu na dva dijela i hrani mladunče .Lopta ujedno asocira na logo KK Split, tako da smo sve uklopili!.

 Ima tu još puno kreativnih i zanimljivih radova, pa svakako prošećite do Gripa i nađite svog favorita.

 Skate natjecanje održano je u prostorijama SK Kolo gdje su skateri na domaćem terenu odmjerili vještine u Game of skate natjecanju. U užarenoj atmosferi skateri su dali sve od sebe. Kao pobjednik je izašao David Mihalfi iz Mađarske, a natjecalo se 18 skatera iz Hrvatske, Austrije i  Mađarske. Kroz park je tokom dana proslo više stotina gledatelja.

 Amfiteatar Doma mladih je ugostio plesni dio programa. Atraktivno natjecanje All Style Ballte s u organizaciji udruge Underground Society na podij je dovelo vrhunske međunarodne plesače, ujedno i suce koji su odlučivali o najboljem plesaču. Pred brojnom publikom odvijali su se žestoki i nabrijani plesni dueli da bi finala na koncu došli Dedicate iz crewa 2Hot4 Stage iz Srbije i Kelava iz Zagreba iz crewa Yugoslavian Bboys. Pobjedu je za nijansu odnio Dedicate. Mankaze suposlužile za više od jednog potpunog makeovera!.

-Očekivali smo daće, barem na početku, ići sporije dok se ljudine ‘opuste’ šišati pred svima, međutim, kako su sila prva dvojica, Klara i Marin nisu stali do ponoći! Oduševljeni su što su neki momci bili otvoreni napraviti velike promjene, tako da su čak trojica dugu kosu skratili na‘ buzzcut’. Koliko smo popratili, unutar 7 sati šišanja, ošišali smo oko 40 ljudi. Sve u svemu, doslovno smo guštali biti dio xSTatica čiji đir je sličan điru našeg salona ,kaže Marija iz Mankaza. Inače ,sve prikupljene donacije od šišanja proslijedit će se Udruzi sv. Vinka Paulskog za mlade lošijeg imovinskog stanja.

 xSTatic je i ove godine dokazao da kreativnost i mladost pokreću dobre vibre i pozitivne vrijednosti, ali i da je urbana kultura u Splitu i te kako živa i da ima svoju publiku.

Kako je bilo na xSTaticu pogledajte u galeriji. 

hr Mon Oct 03 2022 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633ad64718d1cb9e088b45fa/80
Foto: Screenshot

Čarobnjak Willy pjeva Svijetu iz inata

Novi singl je najava drugog albuma Italic pop benda iz Imotskog
Italic pop bend iz Imotskog Čarobnjak Willy više nego produktivno radi i na drugome albumu pa je tako danas izbacio svoj novi singl pod nazivom "Svijetu iz inata".

Laka, pitka pop pjesma koja s već prepoznatljivim okusom Willya izaziva dobro raspoloženje i poziva na ples.

U nastavku poslušajte što Willy poručuje Svijetu iz inata.hr Mon Oct 03 2022 14:32:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633ac7fb18d1cb0d078b4687/80

Island Extravaganza – 15 mladih međunarodnih volontera i ove godine stiglo je na Murter

U subotu, 15. listopada planirana je i akcija prikupljanja knjiga za knjižnice na otvorenom koje će se postaviti uskoro na dva mjesta u Murteru
Već je postala tradicija da Murter početkom jeseni ugosti mlade volontere iz različitih dijelova Europe. I ove je godine riječ o programu Europske snage solidarnosti kroz koji mladi od 18 do 30 godina imaju priliku putovati, volontirati i učiti kroz različite aktivnosti.

Murter i udruga Argonauta su se u ovom programu već pokazali kao dobri domaćini pa su tako i ove jeseni na mjesec dana ugostili 15 mladih iz Portugala, Španjolske, Italije, Francuske i Poljske kroz projekt nazvan „Island Extravaganza“.

Zajednički cilj mladima i Argonauti je doprinijeti lokalnoj zajednici volonterskim angažmanom ovih mladih ljudi pa će tako njihovo „radno mjesto“ do kraja listopada uglavnom biti prva hrvatska arheološka plaža Colentum i brdo Raduč. Na ovim lokacijama će volonteri probijati i uređivati nove staze, uređivati okoliš, organizirati akcije čišćenja, a uz to će imati priliku iskusiti novu nacionalnu kulturu (hrvatsku) i novu lokalnu kulturu (Murter) te prihvatiti vrijednosti kao što su socijalna uključenost, jednake mogućnosti, aktivno građanstvo, solidarnost i tolerancija.

To će svakako utjecati na unaprjeđenje njihovih vještina i kompetencija za osobni, društveni, građanski, kulturni i profesionalni razvoj što će zasigurno rezultirati osnaženim osjećajem samopouzdanja.

U subotu, 15. listopada planirana je i akcija prikupljanja knjiga za knjižnice na otvorenom koje će se postaviti uskoro na dva mjesta u Murteru, a na kojoj će uz lokalno stanovništvo sudjelovati i ovi mladi volonteri iz Europe na način da će i sami donirati po knjigu na svom materinskom jeziku.

Ukoliko želite pratiti rad ovih mladih ljudi ili nam se pridružiti na akciji skupljanja knjiga, pratite društvene mreže udruge Argonauta gdje će biti objavljene sve novosti i tijek provedbe Island Extravaganza projekta.


hr Mon Oct 03 2022 13:32:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .