Merkel: Nitko ne bi trebao sumnjati u odlučnost EU-a glede sankcija Rusiji

Nitko ne bi trebao sumnjati u volju Europe da uvede oštrije sankcije protiv Rusije ako ona poduzme daljnje korake za destabilizaciju Ukrajine, izjavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je priznala postojanje razlika u stajalištima među članicama EU-a glede ukrajiske krize, ali je rekla da one neće stati na put jedinstvenom pristupu.

– Ako se i dalje bude kršio teritorijalni integritet Ukrajine, tada ćemo morati uvesti ekonomske snakcije – rekla je Merkel na kongresu svojih kršćanskih demokrata (CDU) koji su pokrenuli kampanju za izbore za Europski parlament idućeg mjeseca.

– Nitko ne bi trebao sumnjati u to. Mi smo svi različiti u Europi, ali imamo sreću da smo ujedinjeni i zajedno ćemo donijeti tu odluku – kazala je.

EU i SAD odgovorili su na rusku aneksiju Krima nametanjem zabrane viza i zamrzavanjem imovine pojedinim ruskim i ukrajinskim dužnosnicima.

Međutim, neki komentatori i analitičari dovode u pitanje spremnost Europe da u slučaju potrebe provede prijetnje o ekonomskim sankcijama protiv Rusije budući da su neke zemlje EU-a, posebice one u istočnoj Europi, ovisne o ruskom plinu i trgovini s Rusijom.

Njemački poslovni ljudi, koji također imaju bliske veze s Rusijom, javno su kritizirali Zapad zbog, kako su rekli, previše konfrontacijskog pristupa Rusiji. Direktor Siemensa čak je otišao tako daleko da se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi krajem prošlog mjeseca kako bi potvrdio predanost svoje tvrtke poslovanju s Rusijom. Taj njegov potez osudilo je nekoliko njemačkih političara.

Merkeličina izjava poklapa se s onom britanskog šefa diplomacije Williama Haguea koji je pozvao svoje partnere u EU-u u petak da nastave s pripremanjem ekonomskih sankcija izjavivši da je veliki broj ruskih vojnika ostao na ukrajinskoj istočnoj granici.

POSLJEDNJE DODANO: