Article

//www.dalmacijanews.hr/files/627e7e13ecdbd18eaa8b458f/80
Foto: Facebook

Makarski vatrogasci dobili novo vozilo: "Može izaći na intervenciju bilo da je na autocesti, makadamu ili na najtežem šumskom putu"

Ponosni i sretni, ovu vijest su podijelili na Facebook stranici
Makarski vatrogasci dobili su novo vozilo. Radi se o vozilu marke Renault, sa pogonom na sve kotače, sa spremnikom od 3000 litara vode, koji može prevesti do 6 vatrogasaca i sa masu drugih tehničkih detalja, naveli su. 

Ponosni i sretni, ovu vijest su podijelili na Facebook stranici. 

- Sa velikom Vas radošću obavještavamo da je nakon prevaljenih 1700 kilometara i preko 24 sata vožnje u naš Vatrogasni dom došla prinova u obliku navalnog vatrogasnog vozila. Riječ je specijalnom vozilu marke Renault, sa pogonom na sve kotače, sa spremnikom od 3000 litara vode, koji može prevesti do 6 vatrogasaca i sa masu drugih tehničkih detalja. Upravo ovakvo vozilo nedostajalo je u paleti naših vatrogasnih vozila. Vozilo koje može izaći na intervenciju bilo da je ista na autocesti, makadamu ili na najtežem šumskom putu.

Zadnja dva veća požara u Kotišini i Živogošću, koja su izbila na izrazito nepristupačnom terenu uz orkanske udare bure, ukazala su nam na problem nedostatka vatrogasne tehnike, a pogotovo nedostatak adekvatnog vatrogasnog vozila.

Koordiniranom akcijom sa gradom Makarskom i gradonačelnikom, gospodinom Zoranom Paunovićem, krenuli smo u intenzivnu potragu za vozilom. Opcija narudžbe novog vozila je u startu otpala iz razloga jer je rok isporuke ovakvog vozila zbog pandemije Corona virusa, a sad i zbog situacije u Ukrajini, preko 2 godine. S tim da je i sama cijena vozila izrazito visoka i nije ju moguće odmah ugovoriti zbog svakodnevnih povećanja cijena sirovina.

Rješenje smo pronašli u rabljenom vozilu, izrazito dobro očuvanom, sa svega 15000 pređenih kilometara. Ekipa naših mehaničara i vozača je u roku od 24 sata od objave oglasa o prodaji vozila letjela avionom za Nizozemsku, gdje se vozilo nalazilo.

Po preuzimanju vozila slijedio je onaj, „ljepši“ dio puta, vožnja kamionom kući.

Projekt vrijedan cca 500 tisuća kuna realiziran je dijelom vlastitim sredstvima DVD-a Grada Makarske, donacijama građana i sredstvima Grada Makarske.

Nastavljamo sa našim radom, svima Vam se zahvaljujemo na pomoći i podršci. - stoji u objavi.

hr Fri May 13 2022 17:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Policija će se uskoro obratiti javnosti zbog tučnjave navijača Hajduka s policajcima

Tijekom sukoba došlo je do ranjavanja dvije osobe, a više njih je ozlijeđeno, među kojima je i 10-ak policajaca
Policija će danas održati izvanrednu konferenciju za medije vezanu za sinoćnje nerede na autocesti A1 nakon derbija Dinamo-Hajduk.

Podsjetimo, navijači Hajduka sukobili su se s policijom nakon  što su blokirali sve trake u smjeru Karlovca te se oglušili na njihove naredbe. 

Tijekom sukoba došlo je do ranjavanja dvije osobe, a više njih je ozlijeđeno, među kojima je i 10-ak policajaca. 
hr Sun May 22 2022 10:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .