Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f9db3196f52df932c8b4590/80
Foto: Pixabay

Broj hospitaliziranih od koronavirusa u Hrvatskoj viši od europskog prosjeka

Prema podacima HZJZ-a, stanje po županijama uglavnom je bilo slično, bez značajnijih odstupanja.

Od početka pandemije koronavirusa do 1. lipnja u Hrvatskoj je potvrđeno 354.656 oboljelih od covida-19, a bolničko liječenje zbog teških simptoma u istom je razdoblju prošlo oko 40.000 ljudi. Dakle, u bolnici je u prosjeku završio svaki deseti hrvatski građanin zaražen koronavirusom.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) od 15. travnja 2020. do 1. lipnja 2021. zabilježeno je ukupno 40.678 hospitalizacija covid-19 bolesnika, što znači da je bolničko liječenje zbog ozbiljnih simptoma bolesti bilo neophodno za 11,5 posto svih zaraženih koronavirusom.

U istom razdoblju podaci iz bolnica govore o 4.149 hospitaliziranih, čije je kliničko stanje zahtijevalo mehaničku potporu ventilacije, odnosno respiratora. U ukupnom broju oboljelih od koronavirusa najtežih je slučajeva, statistički gledano, bilo oko 1,2 posto, a u broju hospitaliziranih s covid-19 nešto više od 10 posto, piše Novi list.

Europski prosjek

O kolikom se broju pacijenata radi i koliki je to bio udar na bolnički sustav, najbolje ilustrira podatak da se na svim infektivnim odjelima u Hrvatskoj u 2019. godini u dnevnoj bolnici liječilo ukupno 32,8 tisuća pacijenata, što je manje od broja hospitaliziranih zbog covida-19, a broj bolnički liječenih od covida-19 tijekom pandemije otprilike odgovara, na primjer, ukupnom godišnjem broju pacijenata hospitaliziranih u svim kliničkim bolnicama i klinikama na području Primorsko-goranske županije.

U ovoj se pandemiji u bolnicama “odradilo” dvostruko više pacijenata s koronavirusom od ukupnog godišnjeg broja hospitaliziranih u KB-u Dubrava.

Točne statistike o tome koliko su dana bolničkog liječenja trebali pacijenti oboljeli od covida-19 još uvijek ne postoje, no u HZJZ-u kažu kako je prema ograničenom uzorku covida-19 hospitaliziranih bolesnika za koje su u ovome trenutku dostupni podaci, prosječno trajanje hospitalizacije iznosilo 11,5 dana.

To znači da su oboljeli u bolnici bili gotovo dvostruko dulje od uobičajenog prosjeka: prosječna duljina hospitalizacije u vrijeme prije pandemije iznosila je osam dana, a u akutnim bolnicama šest dana.

Prema podacima HZJZ-a, stanje po županijama uglavnom je bilo slično, bez značajnijih odstupanja. Što se pak usporedbe s drugim državama EU-a tiče, hospitalizacija je bilo nešto više u odnosu na europski prosjek, no u HZJZ-u kažu kako ti podaci zasad nisu dovoljno pouzdani.

Neujednačene stope

- Podaci o stopi hospitalizacije covid-19 bolesnika za EU zemlje u ovome su trenutku dostupni na tjednoj razini. Kako prikupljanje podataka, odnosno kategorije koje se prikupljaju, nisu ujednačene na razini EU-a, podaci o stopi hospitalizacija nisu dostupni za sve EU zemlje. Ako se u obzir uzme prosjek zemalja EU-a za koje su podaci dostupni, u zadnja dva tjedna Hrvatska ima veću stopu u odnosu na prosjek EU-a, no taj se podatak ne može smatrati referentnim s obzirom na spomenuta ograničenja - objašnjava epidemiologinja Marija Bubaš.

Broj umrlih od koronavirusa od sredine travnja 2020. do 1. lipnja ove godine dosegnuo je 8.034 osobe. Velikim je dijelom riječ o najteže oboljelima koji su bili smješteni u jedinicama intenzivne skrbi, no podaci iz bolnica kojima raspolaže HZJZ govore da gotovo polovina ukupnog broja umrlih od koronavirusa nije bila na respiratoru.

Po smrtnosti od covida-19 Hrvatska stoji dobro u odnosu na ostatak Europske unije: Sa stopom od 2,2 posto negdje smo u sredini, dok najnižu smrtnost imaju Norveška (0,62 posto) i Danska (0,89 posto), najlošija je Slovačka (3,17 posto), zatim Grčka (3 posto) i Italija (2,99 posto). Velika Britanija, kao i Brazil, bilježi smrtnost od covida-19 od 2,8 posto, lošija od nas je i Njemačka s 2,4 posto, a manju smrtnost od nas imaju, primjerice, Slovenija (1,72 posto) i Crna Gora (1,59 posto).

Udio umrlih među hospitaliziranima bitno je veći, oko 20 posto, ako računamo da se većina smrtnih ishoda dogodila u bolnici. Neka europska istraživanja govore o stopi bolničke smrtnosti od covid-19 od čak 28 posto. Najviša stopa smrtnosti bilježila se u proljeće prošle godine, dok se tek tragalo za djelotvornom terapijom za covid-19.

Duljina liječenja

Podaci po bolnicama ipak se donekle razlikuju – u Varaždinskoj je bolnici, na primjer, na odjelu intenzivne njege liječeno 11 posto hospitaliziranih, što odgovara državnom prosjeku, ali je smrtnost iznosila 25,7 posto.

Prosječna duljina ležanja covid-19 bolesnika u OB-u Varaždin iznosila je čak 16 dana. U KBC-u Rijeka covid-hospitalizacije trajale su bitno kraće – prosječnih 8,89 dana. Na odjelima intenzivne njege liječilo se 20 posto hospitaliziranih ili svaki peti od ukupno 2,5 tisuća pacijenata koji su se od covid-19 liječili u riječkoj bolnici.

OB Pula na intenzivnoj je njezi liječila upola manje hospitaliziranih, 9,2 posto, no dio pacijenata prebačen je u KBC Rijeka. Hospitalizacija u toj bolnici trajala je u prosjeku devet dana, a smrtnost među hospitaliziranima zbog covid-19 iznosila je 11 posto.

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević od početka pandemije hospitalizirano je oko 2,7 tisuća bolesnika s covidom-19. Intenzivnu medicinsku skrb trebalo je oko 400 takvih bolesnika, ili oko 15 posto hospitaliziranih zbog koronavirusa. Prosječna duljina hospitalizacije u toj bolnici iznosila je 10-tak dana, a smrtnost oko 10 posto, piše Novi list.

Od 15. travnja 2020. do 1. lipnja 2021.

8.034 umrlih

54.656 oboljelih

40.678 hospitalizacija

4.149 na respiratoru

1,2 % najtežih slučajeva

hr Fri Jun 04 2021 16:33:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c626d96f52df35a98b45a9/80
Foto: Facebook

"Beroš se izderao na konobaricu i ostao dužan dvije kune za kavu"

Javio se svjedok incidenta u kaiću i opisao što se točno događalo...

Ministar Vili Beroš danas je na Twitteru objavio da je u jednom jadranskom kafiću doživio neugodno iskustvo.

- Želio sam danas popiti kavu u jednom jadranskom kafiću. No, kako je konobarica i na moju molbu odbila nositi masku, tako sam i ja morao odbiti biti gost u tom lokalu. Odgovorno ponašanje je dužnost svih nas. - naveo je ministar. 

Međutim, javio se svjedok ovog incidenta koji je putem Facebooka opisao što se točno događalo. 

Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Da li je ministar Beroš danas uspio popiti svoju jutarnju kavu u Zadru, sukladno epidemiološkim mjerama koje on, a ni HZZJ, nisu uopće donijeli?

Oko deset sati na zadarskom Trgu ministar Beroš je sa suprugom naručio kavu.

Kad mu je prišla konobarica i kad je naručio kave, upitao je zašto ne nosi masku?

Na otvorenoj terasi?! Konobarica ga je ignorirala i ušla u zatvoreni prostor kafića.

Ili ga nije prepoznala, ili ga je stvarno ignorirala.

Kad im je donijela kave (bez maske) demonstrativno se ustao i bacio dvadeset kuna na stol.

Na fotografiji je vidljivo da je dao 2 kune manje. Sav zajapuren se izderao na nju govoreći da je bezobrazna.

MIZ, HZZJ, a ni Civilna zaštita, nisu ni u jednom dokumentu donijeli uredbu da konobari na otvorenim terasama moraju nositi zaštitne maske. Sve takve mjere su donesene za zatvoreni dio ugostiteljskih prostora.

Za terase su donesene mjere oko distance među stolovima i korištenju dezifencijskih sredstava, ali i ne i o obavezi da konobari poslužuju goste sa zaštitnim maskama.

Uostalom, ta mjera bi bila diskriminirajuća i protustavna s obzirom da ni gosti ugostiteljskih objekata na otvorenim terasama nisu obavezni nositi maske.

Nije je imao ni ministar, a ni njegova supruga, dok je trenirao epidemiološku disciplinu na sirotoj konobarici kojoj je ostao dužan dvije kune. I to po mjeri koja uopće ne postoji. - napisao je svjedok.

hr Sun Jun 13 2021 17:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c61f616f52df4ea98b458b/80
Foto: DalmacijaNews

[FOTO] 'Kockice' prevladale u splitskoj Fan zoni na Zvončacu, razloga za slavlje imali Englezi

Engleska će u drugoj utakmici ovog turnira, koji zbog korone nije održan prošle godine, igrati protiv Škotske, a Hrvatska za pet dana čeka Češku.
Hrvatska je krenula s porazom u Europsko prvenstvo. Presudan je bio pogodak Sterlinga iz 57. minute koji je kaznio mlake reakcije u obrani koje su bile prisutne tijekom cijelih 90 minuta.

U Fan zoni na Zvončacu, po propisanim epidemiološkim mjerama, bodrili su se Vatreni, ali ipak je razloga za slavlje imalo nekoliko navijača Engleske koji su se u Splitu našli na ljetovanju.

Engleska će u drugoj utakmici ovog turnira, koji zbog korone nije održan prošle godine, igrati protiv Škotske, a Hrvatska za pet dana čeka Češku.


hr Sun Jun 13 2021 17:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f252ebcdaf72d1b4e8b45c0/80
Foto: Facebook

Milošević o napadu na Srbe u Splitu: "Strašno i sramotno je da se to uopće događa"

Osim splitskog, komentirao je napad i u Vukovaru...

Nakon napada na srpske državljane u Splitu, potpredsjednik Vlade Boris Milošević na Facebooku je komentirao taj sramotni incident.

Osim splitskog, komentirao je napad i u Vukovaru.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Danas nažalost opet moram reagirati na događaje koji ukazuju na to da se radi o zločinima iz etnički motivirane mržnje. Smatram bitnim da se govori i piše o toj temi jer je važno da ne prihvaćamo niti se navikavamo na zločin iz mržnje kao nešto neizbježno, svakodnevno, uobičajeno. Da ne relativiziramo nasilje i mržnju kao dio neke supkulture, navijačke ili bilo koje druge, već da radimo na njihovu prepoznavanju, prevenciji, procesuiranju i kažnjavanju.

Vijest da je u Splitu nekoliko nepoznatih osoba fizički nasrnulo na dvoje državljana Srbije, 25-godišnjaka i 26-godišnjakinju me podsjetila na sramotan napad šipkama na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi. Strašno i sramotno je da se to uopće događa i da se događa sad u vrijeme kad se borimo za svakog gosta na početku sezone.

Još više zabrinjava to što se kontinuirano događa u Vukovaru, gdje je na središnjem gradskom trgu skupina od nekoliko muških osoba napala maloljetnike uz povike „bando četnička“. Naglašavam da su žrtve napada maloljetnici.

Oštro osuđujem oba događaja, očekujem da policija pronađe napadače iz Splita, a da pravosuđe adekvatno procesuira vukovarske napadače/recidiviste koji su od ranije poznati policiji.

Zahvaljujem gradonačelniku Splita na javnoj reakciji jer Split nije zaslužio da ga se zbog nasilnika etiketira kao grad slučaj, a još je manje Vukovar zaslužio da ne bude sigurno mjesto za sve mlade, Srbe i Hrvate.

Važno je da politika ne bude izvor i inspiracija zločina iz mržnje, da se nacionalni i lokalni političari ne služe riječima koje raspiruju mržnju već da svojim porukama i postupanjem grade atmosferu dijaloga i tolerancije uz osudu svake pojave, grafita, povika, fizičkog nasilja usmjerenog prema drugom zbog njegove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina. - kazao je Milošević.

hr Sun Jun 13 2021 16:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Stigli podaci Stožera: U Hrvatskoj je danas 125 novih slučajeva

Nacionalni stožer je konačno objavio podatke o koronavirusu
U protekla 24 sata zabilježeno je 125 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.128. Među njima je 408 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 195 osoba, a testirano je njih 4.701.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 358.504 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 125 u protekla 24 sata.

349.244 osobe su se oporavile, od toga 195 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 9 osoba, ukupno 8.132 osobe. 

Do danas je ukupno testirana 2.074.221 osoba, od toga 4.701 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6.445 osoba.

Zaključno s 11. lipnja utrošeno je 2.087.157 doza cjepiva. Dosad je 1.401.647 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 685.510 primilo obje doze. Na dan 11. lipnja utrošeno je 44.268 doza cjepiva.
hr Sun Jun 13 2021 16:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .