Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Pesticidi u proizvodima: Samo ove godine povuklo se 68 proizvoda zbog opasnog etilen-oksida

EU ga je strogo zabranila, ali ne i Indija te treće zemlje koje etilen-oksid koriste kao pesticid. A onda šalju proizvode koji postaju dio svakodnevnih prehrambenih proizvoda kojih ima i kod nas

Sladoled na štapiću s preljevom od maline, Vaganski mozzarella štapići, potom čokolada s kurkumom, đumbirom i limunom, minerali s narančom, ali i vrhnje za kuhanje te bio kurkuma...

Zvuči fino? Vjerojatno i jest, ali ovo je samo dio niza prehrambenih proizvoda, koji su se posljednjih mjeseci povukli s hrvatskog tržišta jer su u sebi imali previsoke koncentracije kancerogenog, mutagenog i genotoksičnog pesticida etilen-oksida ili su u sebi imali preteču tog pesticida 2-klor etanol. Od početka godine, s našeg tržišta opozvalo se i povuklo čak 68 različitih proizvoda zbog iste stvari.

Etilen-oksid inače je bezbojan, otrovan i zapaljiv plin koji uništava bakterije, plijesni i gljivice, ali je na crvenoj listi EU te su ga zabranili 2015. Također, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj ne postoje pisani tragovi da se koristio zadnjih 20 godina.

Otkud onda taj pesticid u hrani koja se prodaje na našim policama i diljem Europe?

Odgovor – porijeklo je uglavnom Indija koja ga još uvijek koristi kao pesticid za suzbijanje gljivičnih oboljenja. Inače, taj se plin u Europi (pa tako i kod nas) naširoko koristi za sterilizaciju, na primjer, medicinskih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su štapići za brisove nosa, pa tako i kod nas. No u proizvodnji hrane strogo je zabranjen, no svakih nekoliko dana po Europi se pale crveni alarmi jer se opet otkrije taj pesticid u hrani i kako stvari stoje – nema zemlje u kojoj se to ne događa, tako i kod nas.

Sve poprima razmjere mega-afere, koja je počela kada su u rujnu prošle godine u Belgiji našli kontaminirane sjemenke sezama porijeklom iz Indije. Europska komisija tada je naredila pojačani nadzor, a previše pesticida etilen-oksida ubrzo su našli i u sezamu u Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Italiji, Češkoj, Finskoj, Njemačkoj, Norveškoj... Prvi slučajevi kontaminiranog sezama pokazivali su da su u njima razine spornog pesticida i tisuću puta veće od dozvoljene.

Do kraja 2020. godine preko RASFF sistema, a to je sistem EU za žurno obavještavanje o opasnim prehrambenim proizvodima, Hrvatska je dobila 20 obavijesti o kontaminiranim sjemenkama. 

Pojedini proizvodi sa spornim sjemenke sezama kao što su, na primjer, Muesli, granola, grickalice sa sezamom… također su povučeni zbog mjera predostrožnosti, iako nije dokazano da proizvod prekoračuje maksimalno dozvoljenu količine etilen-oksida“, navode iz Državnog inspektorata.

Naša granična inspekcija stvar je shvatila ozbiljno i počela kontrolirati pošiljke sezama koje nam stižu. Na analizu su poslali 35 uzoraka iz pošiljki i samo u jednom su dokazali etilen-oksid, koji bi bio potencijalna opasnost za ljude. Zbog sezama su se pod povećalom našli i drugi proizvodi te je inspekcija otkrila i pošiljke proizvoda "Sezam&slanutak paste" te "Humus namaza" s previše etilen-oksida. Povukli su ih tržišta.

Nakon izbijanja problema, EU naredila je da svaka pošiljka sezama iz Indije mora imati prateći dokument, kojim potvrđuju da su proveli analizu u certificiranim nadležnim tijelima zemlje koja izvozi sezam, a svaka pošiljka sezama se otada i službeno uzima na analizu. 

- Zbog cjelokupne situacije na tržištu EU, sanitarna inspekcija je u veljači 2021. godine provela i službeno uzorkovanje sezama te proizvoda sa sezamom radi utvrđivanja etilen-oksida. Inspektori su uzorkovali 13 uzoraka, i to osam uzoraka sjemenki sezama i četiri proizvoda sa sezamom te jedan uzorak mješavine za posipavanje pekarskih proizvoda. U dvije pošiljke sezama te u jednim grisinima, nađen je pesticid“, odgovaraju za RTL iz Državnog inspektorata. Sve je opet povučeno s tržišta. 

No slučaj je nakon sezama dalje eskalirao. Sredinom ove godine na razini EU utvrdili su da se nedozvoljeni etilen-oksid javlja i u prehrambenim aditivima i to u aditivu E410, odnosno brašnu sjemenke rogača. Iz Državnog inspektorata potvrđuju da je tada veliki broj obavijesti pristiglo u RASFF sistem te su se s tržišta neprestano povlačili proizvodi. Čak je u srpnju ove godine sazvan i sastanak kriznih koordinatora kako bi se dogovorilo brzo djelovanje i povlačenje proizvoda sa spornim aditivom i njemu sličnim aditivima koji su kontaminirani spornim pesticidom. 

I naša je inspekcija tijekom kolovoza ove godine krenula u akciju i kontrolu uvoznika spornih aditiva, kao i u nadzor onih koji iste aditive proizvode u Hrvatskoj. U pet inspekcijskih nadzora uzeli su deset uzoraka na analizu i sve je, na sreću, bilo u redu.

No koliko je toga bilo na našem tržištu, koliko se proizvoda s pesticidom prodalo, a koliko na kraju povuklo s tržišta, nema službenih podataka. 

Znamo samo da smo tijekom prošle godine preko RASFF sustava zaprimili 26 obavijesti o prisutnosti etilen-oksida u pojedinim proizvodima, a deset proizvoda je bilo opozvano s tržišta. Četiri puta radilo se o sezamu, a ostalo su bili krekeri, keksi i paste od sezama. 

Prema podacima Državnog inspektorata, ove godine preko RASFF sistema stiglo još 67 obavijesti, od čega je bilo 68 opoziva. Na listi povučenih proizvoda bili su i kakao, kava, čaj, mlijeko i mliječni proizvodi, orašasti proizvodi, aditivi, čak osam sladoleda, žitarice i pekarski proizvodi, začini... Sve što se s tržišta povuklo uništeno je. Posebnu pažnju privukli su sladoledi.

- Zbog povlačenja velikog broja sladoleda i mliječnih proizvoda u kojima je korišten aditiv E 410 i u kojem je utvrđena povećana količina etilen oksida, veterinarska inspekcija provela je nadzore i uzorkovanje uzorka smjesa/pripravaka za proizvodnju sladoleda koje sadrže sporan aditiv. Svi zaprimljeni nalazi odgovarali su zahtjevima o maksimalnim razinama ostataka pesticida“, navode u inspektoratu. 

Navode da su se proizvodi često povlačili i radi predostrožnosti, a mnogi proizvođači radi samokontrole. 
I dobro je da je tako, jer je etilen-oksid razvrstan, u skladu s uredbom Europskog parlamenta i Vijeća Europe, kao mutagena, karcinogena i reproduktivno toksična tvar. 

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su kako posljednjih 20 godina ne postoji pisani trag da se etilen-oksid koristio u Hrvatskoj kao pesticid, a isto tako ni u Europskoj uniji.
Pitali smo, je li ministarstvo pokrenulo poseban nadzor vezan uz ovaj problem koji nikako da se stiša jer svako malo izađe nova obavijest da se nešto s polica povlači?

- U Hrvatskoj ne postoji poseban monitoring Ministarstva poljoprivrede kojim se prati rasprostranjenost samo etilen-oksida, nego se u sklopu Nacionalnog programa praćenja (monitoringa) ostataka pesticida u i na hrani u 2021. godini, između ostalog utvrđuje i prisutnost etilen-oksid u sjemenkama sezama“, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede. Za 2021. godinu predviđeno je uzimanje 15 uzoraka u pet gradova, što je veliki korak naprijed s obzirom na to da se do 2021. godine nisu provodile analize za etilen-oksid“, odgovorili su iz Ministarstva.

Tako je lani u sklopu monitoringa pesticida u hrani analizirano 311 uzoraka, a ove godine planira se analizirati 550 uzorka i za to se osiguralo 1,2 milijuna. Dodajmo još i to da se uz spomenuti sporni aditiv E410, iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) rekli su da je etilen-oksid nađen i u aditivima E412 i E 415, koji  se naširoko koriste kao zgušnjivači. Ipak, umiruju potrošače, koji se s pravom pitaju koliko je opasno ako se ipak nešto pojede s tim pesticidom?

- Valja istaknuti kako konzumacija hrane, koja sadrži etilen-oksid ne predstavlja akutni rizik za zdravlje, ali postoji povećan rizik ako se hrana, kontaminirana ovom aktivnom tvari, konzumira kroz duže vrijeme“ odgovorili su iz HAPIH-a, piše vijesti.hr

hr Sun Nov 21 2021 08:18:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a291f16f52df368f8b4602/80

Split u mraku: Velik dio grada bez struje

Nije poznato što je uzrok
Oko 20:40 h velik dio Splita ostao je bez električne energije. Kako nam javljaju čitatelji, u mraku je većina splitskih kvartova - Gripe, Plokite, Blatine, Split 3, Bačvice, Sućidar,...

Trenutno nije poznato što je uzrok nestanka struje, a iz Elektrodalmacije poručuju kako rade na otklanjanju poteškoća.
hr Sat Nov 27 2021 20:59:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a284c06f52df3e908b459a/80
Foto: DalmacijaNews

Damir Barbir i službeno preuzeo splitski SDP, među prvim će potezima razgovarati s Puljkom

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom.
Damir Barbir i službeno je, u subotu nešto iza 19 sati, postao novi čelnik splitskih socijaldemokrata. Barbir je bio jedini kandidat jer je ranije Davor Matijević povukao kandidaturu dok su, po odluci Statutarne komisije, kandidacijski listovi Nina Avianija bili nevaljani što ga je nagnalo da napusti stranku.

Novi predsjednik dobio je 286 glasova, a za potpredsjednike su izabrani Goran Kotur i Eleonora Mandić.

SDP je velika i državotvorna stranka. SDP ima nekoliko važnih karakteristika - prava je uključivost svih i to je ono na čemu ću graditi budućnost. Ako je tu zajedništvo i vjera u jedne i druge, uspjeh je zagarantiran. SDP znači biti jedini uz druge, a ne jedni protiv drugih. SDP znači biti uz ljude kojima treba pomoć, znači graditi mostove, a ne ih rušiti. Mogu garantirati da će SDP biti u svakom kotaru, svakoj ulici, svakom portunu. SDP će biti tu za ljude i rješavat će njihove svakodnevne probleme. Tražit ćemo njihovo povjerenje i gradit ćemo bolju budućnost za Split zajedno - rekao je Barbir.

Među prvim će potezima, rekao je, otići na razgovor s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom. Ponovno će razgovarati o programskoj suradnji u Gradskom vijeću.

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom. Zanimljivo, Peronja je veće povjerenje dobio u Splitu od Ostojića.

hr Sat Nov 27 2021 20:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6166e6ae6f52dfdf4f8b4649/80
Foto: HTZ

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazano svečano otvorenje Adventa u Splitu

Klizalište koje je s radom trebalo započeti u 19 sati bit će otvoreno čim vremenske prilike to dozvole.
TZ Grada Splita obavještava kako je zbog loših vremenskih uvjeta otkazano svečano otvaranje manifestacije Advent u Splitu koje se trebalo održati danas s početkom u 18:15 sati u Parku Josipa Jurja Strossmayera (Đardin) u Splitu.
Klizalište koje je s radom trebalo započeti u 19 sati bit će otvoreno čim vremenske prilike to dozvole.

Adventska događanja nastavit će se u narednim tjednima, a ove godine planirane su niz aktivnosti, vodeći računa o poštivanju svih epidemioloških mjera. Jedan od noviteta je i umjetno sintetičko klizalište na Mertojaku koje će biti otvoreno od 3. prosinca do 3. siječnja.

Kliknimo na gastro
Bogata gastronomska ponuda za vrijeme trajanja Adventa u Splitu podijeljena je na četiri ugostiteljske zone: Bedem Cornaro, Perivoj, Mertojak i Imaginarium Advent Zvončac. Bedem Cornaro prvi put je uveden na kartu adventskih zbivanja u Splitu, a sve posjetitelje očekuje bogati gastro i glazbeni program od 29. studenog do 6. siječnja 2022. godine. Otvoren će biti i Advent u Perivoju. Advent na Mertojaku trajat će od 3. prosinca do 3. siječnja, a Imaginarium Advent Zvončac od 1. prosinca do 1. siječnja. Na Perivoj i Cornaro ulaz će biti slobodan tijekom dana, dok će od 19 sati nadalje posjetitelji morati predočiti COVID-potvrdu ili test koji mogu napraviti i na licu mjesta po promotivnoj cijeni od 50 kuna.
Svake nedjelje do Božića putem prijenosa uživo moći će se pratiti sada već tradicionalni Gastroadvent Olje Martinić. Splitska dijetetičarka i nutricionistica svake će nedjelje zajedno s gostima paliti po jednu svijeću na gastroadventskom vijencu i predstavljati mediteransku prehranu kao važan čimbenik u promicanju turizma i nutricionizma.

Kliknimo na kulturu
Muzeji i galerije diljem Splita također će obilovati adventskim sadržajem, dok će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu mladih i Gradskom kazalištu lutaka održavati predstave za djecu i odrasle. Slobodna Dalmacija partner je u organizaciji ovogodišnje izložbe na Peškariji. Također, TZ Grada Splita u suradnji s Foto klubom Split priključuje se „Help Portraitu“, globalnoj inicijativi fotografa koji besplatno fotografiraju građane i izrađuju portrete, a sve s humanitarnim ciljem. U dvorani Hrvatskog doma operna diva Antonella Malis 30. studenog s početkom u 20 sati održat će humanitarni koncert posvećen Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba kojoj je namijenjen cjelokupan prihod od ulaznica. U sklopu Adventa održat će se i „Cro Patria“, međunarodni festival zborova, koncert pod nazivom „Jedinstveni Božić s KUD Jedinstvom“ i „Božićni festival djece Split“ u zoni Imaginarium Advent Zvončac. Svoj će adventski koncert imati i KUD Filip Dević.

Kliknimo na igru
Jutarnji adventski i dječji programi održavat će se u sve četiri zone tijekom trajanja Adventa, a najmlađe će uveseljavati i povorka kostimiranih animatora koji će šetati gradom. U zoni Mertojak bit će dječje kino Slobodna Dalmacija, a ovogodišnjoj manifestaciji Advent u Splitu pridružit će se i Sveučilište u Splitu sa svojim programom.
Žrnovnicu očekuje promocija časopisa „Žrvanj i adventska kočija“, a svemu će prethoditi prolazak kočije s Bakom, Djedom Božićnjakom i njihovim šegrtima.
Ništa manje važan nije ni posjet svetog Nikole i svete Lucije najmlađim stanovnicima grada Splita i okolice, a građane očekuju i zanimljive humanitarne akcije u organizaciji Hrvatske Lutrije te nagradne igre.

Besplatna Adventska linija
Svim građanima na raspolaganju će biti i besplatne Adventske linije Promet BUS-a koje će se kretati trasama od Brda do Zvončaca. Prve linije kreću istovremeno, u subotu 27. studenog u 16 sati s Brda i Zvončaca, a autobusi će voziti svakih sat vremena. Za vrijeme trajanja Adventa, svakog petka, subote i nedjelje vožnje će počinjati u 9 sati ujutro s Brda i 10 sati ujutro sa Zvončaca, dok će zadnji polasci s Brda biti u 23 sata, a sa Zvončaca u ponoć.
hr Sat Nov 27 2021 17:45:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

S tržišta se povlači još jedan proizvod, moguće da sadrži kamenčiće

Kupci proizvod mogu vratiti i bez računa

Spar je na svojim internetskim stranicama objavio priopćenje o povlačenju jednog proizvoda zbog mogućnosti prisustva kamenčića.

"Iz mjera predostrožnosti Spar opoziva proizvod  S-BUDGET SMEĐI GRAH 800g, roka trajanja: 09/2024, LOT: SMS 1 U263/1, EAN kod 3858889119019.

Proizvod se opoziva s tržišta zbog mogućeg prisustva stranog tijela (kamenčića). Obavijest se odnosi isključivo na navedeni rok trajanja i LOT. Molimo kupce koji su kupili ovaj proizvod da ga vrate u najbližu Spar ili Interspar trgovinu gdje će im biti vraćen novac i bez predočenja računa. 

Glavni prioritet SPAR-a je zaštita i zadovoljstvo svojih kupaca te se ovim putem ispričavamo zbog nastale neugodnosti", piše u priopćenju.

hr Sat Nov 27 2021 16:18:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .