Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63bd0e345d796528938b45a0/80

Svjetski dan humora - 25 humorističkih knjiga u 2022. godini

Tročlano povjerenstvo UHAH-a za najbolju knjigu aforizama, humora i satire u 2022. godini jednoglasno je izabralo knjigu„Talija i ja“ Danka Ivšinovića iz Gospića
Koronavirus je 2020. stisnuo i humoristička pera pa je te godine u Hrvatskoj objavljeno samo 15 vedrih i šaljivih naslova. I bez javnih predstavljanja, one su ipak došle do čitatelja, koji su ih koristili za jačanje duhovnog imuniteta pa su valjda i one mrvicu pomogle da je pandemija polako utihnula.  

Tijekom 2021. godine produktivnost je porasla za 60 posto pa je u Hrvatskoj tiskano 25 knjiga aforizama, epigrama, anegdota i komedija, najčešće u vlastitim nakladama autora, i gotovo o ni jednoj nismo pronašli niti crticu u dnevnim novinama.

2022. godine dosegnut je lanjski rekord od 25 objavljenih knjiga humora, što je dobar ritam – više od dvije knjige svakog mjeseca! Većina knjiga tiskana je u vlastitom izdanju ili nakladi malih udruga, najviše ih potpisuju Studio Moderna i Udruga hrvatskih aforista i humorista (UHAH). No Ministarstvo kulture i medija RH ni ove godine nije otkupilo za javne knjižnice niti jednu knjigu aforizama (a više ih je bilo prijavljeno na javni natječaj), čime se nastavlja kronično zatiranje te najkraće i najteže književno-satirične vrste. Nastavlja se humoricid i u tiskanim medijima, u kojima se gotovo i ne objavljuju aforizmi, a simptomatično je da se ni svakodnevno tiskane karikature Joška Marušića u Slobodnoj Dalmaciji ne objavljuju na tom Hanzinom digitalnom portalu!

Udruga UHAH je začela suradnju s udrugama aforista u susjednim državama, bilo je i gostovanja na festivalima humora u tim državama. Objavljena je i prva hrvatsko-makedonska antologija aforizama Misaoni slapovi koju je priredio Zlatko Tomić, a makedonsko izdanje priređuje Vasil Tolevski, koji je i odabrao makedonske aforiste za tu knjigu. 

Od spomenutih 25 tiskanih knjiga humora u 2022. godini nekoliko ih uz aforizme donosi i stihove te humoreske. Veseli da su tiskane i posthumne knjige izabranih satiričnih misli Duje Bašić (1907-1971) i Zdravka Horvata (1946-1998). Pojavile su se i dvije zbirke humorističkog stripa i karikature – Nikola Listeš objavljuje humoristički strip o Saloni, Edo Šegvić nudi nastavak strip karikatura svoga prije 50 godina rođenog morskog junaka Bartula. Samo je I. M. Andrićeva zbirka digitalno čitljiva na mreži. Evo trenutačnog popisa 2022. godine tiskanih knjiga (koje su na aforističkoj pijaci ponuđene kolegama na međusobnu zamjenu svojih knjiga): 

Ivo Mijo Andrić: H-umorne misli / aforizmi, gnome i sentence (digitalno izdanje) 

Josip Balaško: Potkovani aforizmi 

Duje Bašić: Misli

Ivan Bradvica: Moja svegarnica / osmislice i upute potomku

Dragutin Dubravčić: Bonton / Aforizmi, misli, žaoke

Zdravko Horvat: Vrag u raju (aforizmi, epigrami i humoreske)

Danko Ivšinović: Talija i ja (epigrami i pjesme)

Nikola Listeš: Gladijator Pegula – Priča o Saloni / strip

Tonka Lovrić: Skale za nebo

Danica Majnarić: Žito u kukolju

Aldo Matelić: Praznina odjekuje

Milan Perin: Smijarij (humoreske, vicevi i aforizmi)

Ladislav Radek: Akordi u stihovima (aforizmi, epigrami i pjesme)

Milan Rupčić: Skraja pameti, pamet na rubu

Zoran Salamunović: Van pameti

Tomislav Supek: Dani noćnih mora (izbor iz 7 svezaka Hrvatska zanovijetanja)

Edo Šegvić: Bartul 2 (50 godina Bartula) - strip karikature

Nikola Šimić Tonin: Dosjetice

Jelena Šipec: Most iznad daljine

Lujo Škureta: Zagrobni aforizmi

Ivica Šušić: Anegdote od Imote

Zlatko Tomić: Jarčeva obrtnica, izabrani aforizmi

Zlato Tomić: Misaoni slapovi / Hrvatski i makedonski aforizmi

Denis Vidović: Aforizmi i ostale nuspojave

Darko Žigrović: Prigodni popust


Ivšinovićeva „Talija i ja“ najbolja knjiga 2022. godine 

Tročlano povjerenstvo UHAH-a za najbolju knjigu aforizama, humora i satire u 2022. godini jednoglasno je izabralo knjigu„Talija i ja“ Danka Ivšinovića iz Gospića, iako svih 16 prijavljenih knjiga na taj četvrti natječaj UHAH-a donosi solidan izbor osmislica i mudrosnica.

Ivšinovićeva knjiga s 227 epigrama osvaja svojom raznolikošću i kvalitetom sadržaja, epigramima sa snažnim porukama (a nekad je u knjizi teško utvrditi granicu epigrama i aforizma), prelijepim i funkcionalnim ilustracijama Nikole Listeša te dizajnom (Tin Listeš). Trebalo je svakako uvažiti i recenzije znalaca od pera, čak petero naših uvaženih književnika. Kako nedvojbeno postoje tzv. „aforizmi/epigrami trenutka“ i lokalne prepoznatljivosti, posebna vrijednost knjige su pojašnjenja u bilješkama koja su čitateljima takve epigrame u sadašnjosti učinile razumljivijim i aktualnijim. (Jozo Čizmić)

Spomenuta knjiga je jedna od onih što se čitaju u jednom dahu, drugačija od svih pristiglih, jednako kvalitetna od početka do kraja. /Ja ih čitam od kraja./ Kaže autor „od nekoliko napisanih valja tek jedan, a i on mora preživjeti preksutra, jer tek onda valja...“ Shvatila sam da je knjiga prošla jaku samocenzuru, i ne samo jednu, nekoliko nemilosrdnih čitanja, bez imalo zadrške da se prigovori sebi, da se nađe, ne tako dobro, i da se bez razmišljanja korigira, dotjera, izbrusi ili isključi, odreže. Kada si sam tako samokritičan teško će ti drugi imati na čemu prigovoriti. Pokušala jesam, ali sve je prošlo sito i rešeto i ne ostade ništa. Ostanete bez teksta i zadivite se jednostavnosti ličnosti koja je to izrekla i postigla u svom radu. Ovo je knjiga za budućnost i zato je moj broj 1. Knjiga za nasljeđe, jer čitati će je i oni iza nas, a moraju čitati kvalitetu. (Tonka Lovrić)

Iako su gotovo sve knjige po mom skromnom sudu gotovo jednako dobre, odlučio sam se izdvojiti ove tri: „Talija i ja“, „(H)umorne misli“ i „Smijarij“. Većina aforizama se gotovo na sličan način osvrće na pojedine teme, ipak ove tri su za nijansu duhovitije i po količini materijala odskaču od ostalih. (Mate Ivandić)

Dosadašnji dobitnici godišnjih nagrada UHAH-a za najbolju knjigu aforizama su Abdurahman Halilović Ahil (2019.), Jandre Drmić (2020.) i Jozo Čizmić (2021.).


Izbor iz nagrađene knjige:


RECI

Teci Savo,

Dravo teci,

dokle ćemo 

ovako? – reci.


 


GOSPARI

Treba li češće

mijenjati vlast?

Pitajte gospare,

demokrate stare.


INSTRUMENTAL

Vjerni muževi

ili ne žele

bilo s kim,

ili nemaju

s čim.


SRAM

Kad sam sam

sram me reći

s kim sam!


LIJEPA VAŠA

Diljem ove

Lijepe Naše,

ništa više

nije naše!


VEZA

Talent je jedan posto,

rad devedeset i devet posto,

veza – sto posto.


HAAŠKI TRIBUNAL

Svi putovi do Haaga

Vodili su preko

Virovitice, Karlovca i Karlobaga!


PASTIRI

Svećenici 

su pastiri

koji imaju

i ovce

i novce.


LJUDI

Lika je rijetko naseljena, 

ali je još uvijek puna ljudi.


Danko Ivšinović
hr Tue Jan 10 2023 08:05:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Odlična spiza i povoljne cijene i ovog vikenda u restoranu Rus!

Iskoristite vikend i uživajte u odličnoj hrani i ambijentu restorana Rus
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.
Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. 

Tako je na meniju divljač s njokama, a ako to nije vaš prvi izbor u ponudi restorana možete pronaći ukusne rižote, mesne plate, pizze ili dalmatinsku pašticadu. 

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering!

Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Feb 03 2023 07:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc10995d7965a9d18b45ed/80
Foto: Screenshot

Domaća voditeljica u emisiji uživo objavila da je trudna!

Na Facebook stranici emisije Kod nas doma kolege su uputili čestitku Ivi
Voditeljica Iva Šulentić (39) u emisiji Kod nas doma na HRT-u otkrila je da je trudna. 

S psihologinjom Martinom Trboglav Podvorac razgovarala je o trudnoći u četrdesetima. Govorile su o prednostima i nedostacima trudnoće u četrdesetima, a pred kraj razgovora voditeljica je otkrila sretne vijesti. - prenosi Index.

- Jedino što sam odlučila od svih tih savjeta je ne slušati savjete iz neprovjerenih izvora, nema doktora Googlea, vjerujem samo svom doktoru. Bez straha i bez ikakvih godišnjih i vremenskih okvira upustit ćemo se u sve što nam život donosi i ući u to spremni. Malo sam se raznježila, ali to su hormoni. - rekla je Iva. 

Na Facebook stranici emisije Kod nas doma kolege su uputili čestitku Ivi. 

- Čestitamo našoj Ivi. - objavili su.
hr Thu Feb 02 2023 20:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dbd6e25d7965a9d18b45ba/80

"Mini akademija održivosti": Razvoj i implementacija specijaliziranog programa za razvoj zelenih vještina u obrazovnim ustanovama

Riječ je o sistematičnom, “bootcamp” programu učenja gdje je sadržaj agregiran ili povezan u kratke, intenzivneaktivnosti sa snažnim fokusom na ekologiju, kružnu ekonomiju i održivi razvoj

UniCompoST Split provodi projekt pod nazivom “Mini akademija održivosti” s ciljem razvoja i implementacije u obrazovne ustanove specijaliziranog programa za razvoj zelenih vještina. Program je namjenjen učenicima osnovih i srednjih škola na području grada Splita.

Riječ je o sistematičnom, “bootcamp” programu učenja gdje je sadržaj agregiran ili povezan u kratke, intenzivneaktivnosti sa snažnim fokusom na ekologiju, kružnu ekonomiju i održivi razvoj. Program se temelji na mješovitom pristupu - osnovnoj teorijskoj podlozi nužnoj za praktičan rad te intenzivnom praktičnom radu (individualni i grupni rad) u pažljivo osmišljenom okruženju.

Kroz projekt "Mini akademija održivosti" se želi potaknuti mlade osobe u sustavu obrazovanja (osnovne i srednje škole) na stjecanje i razvoj zelenih znanja i vještina koje imaju praktičnu primjenu u svakodnevnom životu i aktivnostima, a obrazovne ustanove potaknuti na jačanje kapaciteta u obrazovanju za okoliš i održivi razvoj, u skladu s prioritetima Europske unije.

Europska unije potiče obrazovni sektor da se angažira u zelenoj tranziciji i poboljša kompetencije svih učenika u području održivosti. Učenici na svim razinama trebaju biti u mogućnosti razviti znanje, vještine i stavove kako bi mogli prakticirati održiviji način života, promijeniti obrasce potrošnje i pridonijeti zelenijoj budućnosti. Obrazovanje i osposobljavanje imaju ključnu ulogu u tome da se kod ljudi probudi svijest o okolišu i potakne ih da se angažiraju kao pojedinci i kao kolektiv. Stoga kroz projekt "Mini akademija održivosti" želimo pružiti mogućnost da kroz izvannastave aktivnosti omoguće učenicima neformalno učenje kroz koje će steći praktična zelena znanja i vještine, primjenjiva u svakodnevnom životu.

Projekt se provodi od 1. siječnja do 31. srpnja 2023. godine, a financiran je sredstvima iz programa Europske snage solidarnosti Europske unije.


hr Thu Feb 02 2023 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dbee375d7965a3cb8b4702/80
Foto: DN

Političarke iz svih opcija u petak će u Splitu crvenim haljinama progovoriti o moždanim udarima kod žena

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine
Političarke svih opcija u petak će, kao poruku podrške i podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, nositi crvene haljine u petak u hotelu Briig od 20 sati. Modnu reviju organizira Socijaldemokratska partija (SDP), a nosit će je socijaldemokratkinje Sabina Glasovac, Mirela Ahmetović, Katarina Prnjak, Ivana Relata, Vesna Alač i Suzana Piacun kao i HDZ-ove predstavnice Jelena Burazin i Ivana Relata, Kristina Vidan iz Pametnog za Split i Dalmaciju, Lidija Bekavac iz HGS-a, Ivana Ljulj Cvitanić iz Mosta i Centrove gradske vijećnice Ana Dorotić Čaljkušić i Maja Čović.

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine i zbog poticanja zdravstvenih stručnjaka da usmjere pozornost na srčani i moždani udar u žena zbog njihovih razlika u odnosu prema muškarcima. Žene i muškarci često imaju sličan skup simptoma tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada i obuhvaćaju iznenadnu utrnulost, smetnje govora i vida, smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavicu te jaku glavobolju. Specifični simptomi moždanog udara u žena se razlikuju od uobičajenih te upravo zato stvaraju problem jer često nisu prepoznati, a liječenje je često odgođeno.

Oni uključuju gubitak svijesti ili nesvjesticu, opću slabost, teškoće ili kratkoću daha, zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentaciju, naglu promjenu ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, bol i štucanje.

Posebna gošća će biti Irena Pintarić, program će voditi Anamarija Alebić, a za glazbeni dio bit će zadužena Albina Grčić.

hr Thu Feb 02 2023 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .