Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61c4eeab6f52df50ba8b4652/80
Foto: Privatni album

Splićanin s ekipom stručnjaka izradio repliku neba iznad Splita kao pozadinu jaslica u splitskom Samostanu

Cilj mu je, dodaje za kraj, svojim radom približiti noćno nebo svim generacijama.
Brzi način života i komercijalizacija brojne je odmaknula od biti svakog Božića, Isusovog dolaska na svijet u obitelji Marije i Josipa, ali kako tomu nije tako dokazuje se iz godine u godinu u klaustru Samostana svetog Frane na splitskoj Rivi. Taj radostan trenutak dobiva i svoju fizičku formu, a za nešto nezapamćeno ovog su se prosinca pobrinuli Duje Giljanović i Toni Konsa. Iako rad na replici zvjezdanog neba zahtijeva mnogo više od jednog prosinca.

Replika zapadnog neba iznad Splita, s čak 1.125 zvijezda i točno na dan Božića u 3 sata iza ponoći, napravljena je na pleksiglasu širine četiri, a visine gotovo dva metra.
- Okupio sam tim elektrotehničara, programera, fizičara i dizajnera i došli smo do cilja. Prvo smo izračunali položaj zvijezda, a potom i postavili 1.125 dioda u rupice u pleksiglasu - govori Duje.

Svaka zvijezda na ovom nebu ima svoju boju jer tako je i u stvarnosti, i iz više razloga - što zbog površinske temperature, što zbog udaljenosti od Zemlje i percepcije.

- Kako bi sve ove zvjezdice na replici neba zasjajile bilo je potrebno preko tisuću metara kabela, a kako bi se postigli svi željeni efekti trebalo je isprogramirati osam mikročipova - veli 29-godišnji Giljanović koji je u svom stručnom polju fizike elementarnih čestica stigao do doktorata kojeg će braniti dogodine. Zanimljivo, kao student FESB-a za mentora za završni rad odabrao je aktualnog poteštata Ivicu Puljka.

- Zbog vjernosti stvarnom nebu, ova replika daje jedinstvenu priliku i velikima i malenima da
puno nauče o astronomiji - objašnjava Duje senzacionalan prizor iznad jaslica koje već dugi niz godina
postavljaju Ana Bedalov i Ivica Kalebić. Posebna zahvala za ovu božićnu priču, kaže Giljanović, ide i župniku te fratrima svetog Frane.

Cilj mu je, dodaje za kraj, svojim radom približiti noćno nebo svim generacijama.
- Svi smo doživjeli, ili ćemo doživjeti, onaj jedan trenutak u prostoru i vremenu za koji bi htjeli da traje vječno. Moja je želja prenijeti tu emociju u zvjezdano nebo koje je tada bilo iznad vas i vratiti vam taj trenutak.

Danas živimo u užurbanom svijetu u kojem imamo sve manje vremena za sebe. Ipak, kad se čovjek nađe ispod tamnog zvjezdanog neba sve stane. Gledate u to mnoštvo točkica naspram kojih ste vi samo neznatno zrnce prašine koje na ovoj plavoj lopti juri kroz svemir. U tom trenutku razmišljate o svom mjestu u ovom svemiru. Razmišljate o svojim željama, postupcima te bliskim i dragim ljudima. 


hr Thu Dec 23 2021 22:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ad72fc82af47f217f8b4793/80
Foto: Pixabay

Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci
hr Tue Jan 25 2022 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .