Article

//www.dalmacijanews.hr/files/636e5ff418d1cb7b7a8b45c9/80

U Splitu predstavljeni EU projekti "Vrtić za suvremenu obitelj"

Izniman interes za kvalitetne programe produljenih boravaka u splitskim vrtićima

Danas je u zgradi gradske uprave Grada Splita održana zajednička početna konferencija tri EU projekta „Vrtić za suvremenu obitelj“ koje predškolske ustanove - Dječji vrtić Cvit Mediterana, Dječji vrtić Radost i Dječji vrtić Marjan provode u partnerstvu s Gradom Splitom. 

Kroz projekte će se zaposliti više od 60 odgajatelja i ostalog stručnog osoblja poput logopeda, pedagoga, edukacijskih rehabilitatora i psihologa, a programe edukacija proći će više od 120 djelatnika vrtića. Projektima će se ujedno nabaviti i razna didaktička, sportska i informatička oprema. 

Gradonačelnik Ivica Puljak se uvodno zahvalio svima koji su bili uključeni u prijavu ovih projekata, kao i onima koji će sudjelovati u njihovoj realizaciji. Naglasio je kako se radi o vrlo vrijednim europskim projektima kojima se značajno razvijaju i moderniziraju gradske vrtićke ustanove i koji će omogućiti djeci da sudjeluju u kvalitetnim programima koje i zaslužuju.

- Ovi projekti samo su jedan od mnogih vidova ulaganja Grada Splita u predškolski odgoj i obrazovanje, a koja nas vode ka cilju da Split postane jedan od gradova s najboljim obrazovanjem u Hrvatskoj - rekao je Puljak. 

V.d. pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić naglasio je značaj projekata za bolje usklađivanje obveza te ostvarivanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života roditelja.

- Projekti koji su u tijeku već polučuju značajne rezultate, i veće od očekivanih, što pokazuje iznimno velik interes za produljene boravke; primjerice projektima je planirano kako će programima produljenog boravka u sve tri vrtićke ustanove biti obuhvaćeno oko 180 djece, a već do sada je više 410 djece prošlo kroz programe produljenih boravaka što dodatno pokazuje da su ovi projekti pun pogodak - istaknuo je Negotić. 

Ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Mediterana Rossana Bosnić naglasila je kako za produljenim boravcima u ustanovi Cvit Mediterana vlada izniman interes te da se od početka provedbe projekta stalno uključuje dodatan broj djece.

- Veliki značaj projekta su kvalitetne edukacije odgajatelja i stručnog osoblja što utječe na podizanje kvalitete rada u ustanovi te na kvalitetan rad s djecom, posebice onima s teškoćama u razvoju, kao i darovitom djecom - rekla je ravnateljica. 

Ani Mrnjavac, ravnateljica Dječjeg vrtića Marjan istaknula je zadovoljstvo time kako su roditelji prihvatili projekt koji je ujedno i jako kvalitetno osmišljen te se jednako kvalitetno i realizira.

- Dodatna dobrobit projekta za našu ustanovu je i vrtićka oprema, i to od didaktičkih pomagala, namještaja, informatičke opreme i svega što vrtiću treba za kvalitetan rad - naglasila je ravnateljica.   

Ravnatelj Dječjeg vrtića Radost Dubravko Vukovac naglasio je važnost novog sportskog programa u produljenom boravku unutar DV Radost, kao i značajan broj djece koja su već prošla kroz programe produljenog boravka.

- Projekt je značajan obzirom da doprinosi većoj zapošljivosti roditelja i usklađenju roditeljskih obveza te se njima razvijaju kvalitetni programi u produljenim boravcima - naglasio je ravnatelj. 

Produljeni boravci u vrtićima dosad su među roditeljima potaknuli izniman interes pa je tako u nepunih godinu dana od početka projekta već 410 djece boravilo u vrtićima u produljenom boravku, odnosno izvan standardnog radnog vremena vrtića, u odnosu na projektima predviđenih ukupno 180 djece. Potrebno je naglasiti kako se projektima se razvijaju i novi posebni programi kao što su sportski, Montessori, glazbeni, dramsko-scenski te program predškole, koji omogućuju da djeca dodatno razvijaju svoje vještine. 

Ukupan iznos odobrenih sredstava za sve tri ustanove je 13.185.362,36 kn uz 100% stopu sufinanciranja od strane Europskog socijalnog fonda, a što je uspješnim projektnim prijavama osigurala Razvojna agencija Split - RaST d.o.o. u veljači prošle godine (DV Cvit Mediterana 5.926.158,17 kn, DV Radost 3.473.269,73 i DV Marjan 3.785.934,46). 


hr Fri Nov 11 2022 15:45:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .