Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637ccfe55d79652e028b45a6/80

Kreću aktivnosti projekta „Uz zdrav životni stil raSTEMo“

Njegova ukupna vrijednost je 2.422.016,37 HRK i cijeli iznos je 100% financiran bespovratnim sredstvima, na način da je 2.058.713,91 HRK iz Europskog socijalnog fonda, a iznos od 363.302,46 HRK iz Državnog proračuna
Danas je u prostorima Medicinskog fakulteta u Splitu održana početna konferencija za medije na kojoj je predstavljen EU projekt „Uz zdrav životni stil raSTEMo“.

- Projekt je krenuo s provedbom ovog kolovoza i trajat će do kolovoza 2024. godine, ukupno 24 mjeseca. Njegova ukupna vrijednost je 2.422.016,37 HRK i cijeli iznos  je 100% financiran bespovratnim sredstvima, na način da je 2.058.713,91 HRK iz Europskog socijalnog fonda, a iznos od 363.302,46 HRK iz Državnog proračuna – istakla je u samom uvodu Kristina Buzuk, predsjednica Instituta perspektiva ekonomije Mediterana (IPEMED) koji je nositelj ovog projekta.

Projekt će se realizirati uz suradnju s partnerima, a to su visokoobrazovne institucije, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split te Medicinski fakultet u Splitu a provodi se u sklopu Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskog socijalnog fonda.

- Naime, u SD županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, nedovoljan je interes djece i mladih za zanimanjima iz STEM područja, a posebno u STEM područjima medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini što u konačnici rezultira nedovoljnim brojem stručnjaka koji mogu zadovoljiti potrebe tržišta ovog brzo rastućeg STEM područja. Prepoznajući navedenu problematiku IPEMED, u suradnji s partnerima, prijavio je projekt koji je uspješno prošao sve evaluacije i sada kreće sa svojom provedbom. Akronim STEM označava grupu akademskih disciplina prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics) - objasnila je Kristina Buzuk.

Stoga, ovaj projekt ima za cilj, ojačati kapacitete udruge IPEMED za aktivno uključivanje mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini te uključivanje krajnjih korisnika u aktivnosti popularizacije STEM-a kao i usvajanje znanja za daljnji profesionalni razvoj u STEM području te uspostava trajnog postava na MEFST-u i FESB-u.

Prof. dr. sc. Katarina Vukojević, dr. med., redovita profesorica i prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju MEFST-a istakla je kako će se i studenti uključiti i volontirati na način da će ulaziti u škole i animirati djecu te im pokazati što se sve u znanosti radi. Na pitanje zašto je dobro studirati ovu vrstu fakulteta, rekla je – ova vrsta studiranja je jako važna jer nas dovodi do novih digitalnih tehnologija u zdravstvu, a to je jako važno kod liječenja pacijenata jer im se može pružiti bolja zdravstvena skrb uz zanimljiv i propulzivan rad.  Naravno, i mogućnosti zapošljavanja su veće.

- Uspostavom zajedničkih dijeljenih laboratorija, buđenjem interesa mlađih kroz radionice, njihovo upoznavanje s radom opreme koja se koristi, želimo mlađima pokazati da oni mogu biti pokretači novog i modernog društva – istakao je izv. prof. Petar Šolić, prodekan za poslovanje FESB-a.

Stručnjakinja i predavačica na projektnim radionicama i edukacijama, dr. sc Danira Matijaca s MEFST istakla je slijedeće:

- Projektne aktivnosti podrazumijevaju provedbu programa mentorstva usmjerenog za djelatnike i studente volontere udruge IPEMED, jednodnevnih i višednevnih događanja i radionica za djecu i mlade u području medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini, te uspostave inovativnih i interaktivnih trajnih postava na visokoobrazovnim institucijama, FESB-u i MEFST-u. U ovom projektu želimo raditi s mladima kako bi potakli njihovu kreativnost. Nažalost, ne možemo biti zadovoljni s našim školskim sustavom jer previše se od učenika traži činjeničnog znanja, a premalo se provode aktivnosti u kojima bi se poticale kritično i kreativno razmišljanje.  Želimo im probuditi interes, a onda da ih i naučimo tehnikama kojima oni vježbaju svoju kreativnost. Budućnost znanosti je divergentno razmišljanje učenika, tj.pronalaženje više rješenja za neki problem koje onda treba znati vrednovati.

U radionicama se očekuju djeca viših osnovnih i srednjih škola jer se u tom razdoblju najviše razvija njihova kreativnost, a nastojat će se motivirati što veći broj djece.


hr Tue Nov 22 2022 14:34:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Sever o inflaciji: "Jedino pravo rješenje je snažan rast plaća i mirovina"

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto

Građani se sve teže snalaze i žive, a jedino pravo rješenje je snažan rast mirovina i plaća, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o inflaciji i blagdanskoj potrošnji.

Osvrćući se na poskupljenje hrane od gotovo 20 posto, koja je realno i veća od same inflacije koja je službeno na 13 posto, Sever je rekao da upravo cijene hrane i pumpaju stopu inflacije.

- To je ono što je najveći udar na kućanstva zbog toga što, što je zemlja siromašnija, to je veći udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji kućanstva, rekao je Sever.

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto, a i znatno više za one koji imaju vrlo niska primanja.

Građani se sve teže snalaze i žive, a na drugoj strani ništa drugo ne pojeftinjuje - dapače, već su prenapregnuti što se tiče stanovanja i energije, upozorio je Sever.

Poručio je da, koliko god to bilo teško, još uvijek treba upravo za najsiromašniji sloj pokušati održati niže cijene prehrambenih artikala.

- Na kraju krajeva, jedino pravo rješenje u svemu tome je jedan snažan rast plaća i mirovina, jer sve mjere bez povećanja plaća i mirovina neće pomoći do te mjere da se lovi taj korak s inflacijom, a neizvjesnost je vrlo velika, bez obzira na lagane optimistične prognoze za sljedeću godinu, zaključio je Sever.

hr Sun Nov 27 2022 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Studenti u Hrvatskoj na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše u nedjelju Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67,8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80,9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87,3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4,8 posto studenata, u Kanadi njih 6,4 posto, a u Švedskoj svega 1,1 posto studenata. Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje - provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat – donosi Večernji list.

hr Sun Nov 27 2022 17:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6383984b5d7965bc148b45ce/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Split u kockicama, na Prokurativama se navijalo i uz hajdukove šalove

Pogledajte slike u galeriji.
Nešto kasniji termin druge utakmice Hrvatske ispunio je i Split kockicama iako nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama.

Neumorna Ivana Ivanović donosi fotogaleriju iz centra Dioklecijanova grada...
hr Sun Nov 27 2022 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

"Nestašica lijekova u RH je stalno stanje, ali nema razloga za paniku"

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore se osvrnula i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.
Nakon što je potvrđena nestašica nekoliko važnih lijekova u hrvatskim ljekarnama, građani se s pravom pitaju mogu li se pronaći alternativni lijekovi. Istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na 5 i pol milijardi kuna. Kako izići iz začaranog kruga, HRT je pitao Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore.

- Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje. Možda ćemo zbog COVID-a, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje, rekla je Ana Soldo.

- Cijelu godinu u Njemačkoj je veliki problem nestašice lijekova. Nijemci su izjavili da imaju 100.000 registriranih lijekova, a nestašica je za nekih 300-tinjak. U Hrvatskoj imamo 15.000 registriranih lijekova, a oko 200-300 lijekova je na neki način nedostupno pacijentima, istaknula je.

Smatra kako bi Hrvatska trebala presložiti pravila oko propisivanja i izdavanja lijekova, kako bi ljekarnici mogli reagirati jednostavnije i brže i pacijentima po prvom dolasku u ljekarnu dati potreban lijek.

- Trenutno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je da ponekad pacijenti moraju prvo otići kod specijaliste, pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapiju, rekla je Soldo istaknuvši da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

- Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti i način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

hr Sun Nov 27 2022 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .