OD IDUĆE GODINE

Nove porezne izmjene povećale bi plaće i rasteretile poslovanje poduzetnicima

U Ministarstvu financija razmišlja se o uvođenju novih poreznih promjena od 1. siječnja, kojima bi se povećale plaće i rasteretilo poslovanje poduzetnicima. Povećao bi se neoporezivi dio plaće, povisio prag za ulazak u sustav PDV-a te uvele porezne olakšice za povratnike u zemlju, prenosi HRT.

Godinama su poduzetnici na to pozivali, a uskoro bi se moglo i ostvariti. Prag za ulazak u sustav PDV-a mogao bi se povisiti sa sadašnjih 40 na 50 tisuća eura. To bi značilo da će se 7 i pol tisuća obrtnika moći ispisati iz sustava PDV-a.

-Ne samo da olakšamo poslovanje malom obrtnicima, nego ćemo time pomoći i našim građanima kojima nećemo morati obračunavati PDV na njihove usluge i proizvode naših obrtnika paušalista, kazao je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Na konferenciji ‘Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive’ ministar financija najavio je i moguće povećanje plaća od 1. siječnja kroz povećanje osnovnog osobnog odbitka – s 560 na 600 eura.

-Smatramo da treba povećati osobni odbitak. Mislimo da je 840 eura za sada jako ambiciozno i u smislu financiranja jedinica lokalne samouprave i fiskalnog učinka tih promjena, ali i s obzirom na povećanja koja smo imali u prethodnom razdoblju, nemoguće je pratiti taj tempo povećanjem minimalne plaće. Sigurni smo da će minimalna plaća rasti od 1. siječnja iduće godine, rekao je Marko Primorac, ministar financija.

Primorac je podsjetio na porezne izmjene koje su na snagu stupile ove godine, među ostalim uključivale su ukidanje prireza i davanje veće autonomije lokalnim jedinicama u određivanju stopa poreza na dohodak. Pozdravio je prijedlog Američke gospodarske komore da se te stope snize.

-U nekom srednjem roku nadamo se da će ministarstvo razmotriti i mogućnost daljnjeg snižavanja osnovnih stopa poreza na dohodak, dakle s 20 na 10 odnosno s 30 na 20 posto, rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Među ostalim, u Ministarstvu financija razmišljaju o ukidanju uzajamnosti pri povratu PDV-a poduzetnicima iz trećih zemalja te uvođenju mjera za poticanje povratka hrvatskih državljana iz inozemstva.

POSLJEDNJE DODANO: