NOVE PRILIKE

Novac iz europskih fondova za razvoj 22 hrvatska grada

Razvoj naših gradova u budućnosti umnogome će ovisiti i o sredstvima iz europskih fondova. U Zadru i Šibeniku predstavljene su nove prilike koje se nude kako bi se razina života u ta dva dalmatinska grada podignula na još veću razinu.

Dio stare Tehničke škole, nekoć oronule građevine, zadarsko je Sveučilište obnovilo novcem iz europskih fondova. Do kraja desetljeća Zadar ima priliku iskoristiti još 43 milijuna eura. Tako će se obnoviti i drugi dio zgrade, piše HRT.

– Za potrebe Centra za projekt znanost i tehnologije i Centra za strane jezike. Zamišljeno je da taj naš sveučilišni resurs bude jedna kontakt točka sa lokalnom i regionalnom zajednicom, rekao je Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru.

Projekte će zajedno prijaviti i neke općine. Preko planira oživiti tvrđavu svetog Mihovila.

– S obzirom na to da ne postoji tako nešto uopće na našem otoku, na oba otoka Ugljanu i Pašmanu i na širem zadarskom području, to će biti jedan prostor za posjetitelje, turiste, građane, rekla je Dražena Strihić, pročelnica UO-a za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove općine Preko.

Rekonstruirat će se autobusni kolodvor, ulagati u prometna rješenja.

– Kao i razvoj sportskog dijela sa novim bazenom i novom skakaonicom, daljnji razvoj gospodarske zone Crno, kaže Branko Dukić, zadarski gradonačelnik.

Dvadeset i dva milijuna eura idu i Šibeniku. U bivšoj vojarni Šibenčani planiraju izgraditi Centar za mlade. 

– Ono što je važno je da osim šta su ta sredstva osigurana to je o “brownfield-projekt” koji se posebno, znači jedno zapušteno područje se privodi svrsi, kazao je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Potpisan je i ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava kojima će se financirati priprema i provedba projekata. 

– Nama je s aspekta Vlade, s aspekta Ministarstva regionalnog razvoja važno da se urbaniziraju svi krajevi Hrvatske jer su gradovi ti koji su pokretači, rekao je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

Na 22 grada dijeli se 680 milijuna eura, a u tim gradovima živi 68 posto hrvatskog stanovništva.

POSLJEDNJE DODANO: