OBNOVA POVIJESNOG SPOMENIKA

Nova kruna za župnu crkvu sv. Petra u Supetru: Postavljena kamena rozeta nakon gotovo tri stoljeća

Nakon gotovo tri stoljeća od izgradnje, župna crkva sv. Petra u Supetru doživjela je značajan trenutak obnove i obogaćenja svog izgleda. Radost zajednice ovog malog mjesta na otoku Braču nemjerljivi su jer je na crkvi postavljena kamena rozeta, čime je ovaj povijesni spomenik dobio svoju krunu.

– Nakon 291 godinu od izgradnje na Supetarsku je župnu crkvu stavljena “točka na i”: POSTAVJLENA JE KAMENA ROZETA.

Kao prvo treba izraziti veliku i srdačnu zahvalnost svima koji su doprinijeli provedbi ovog projekta. G. Srđanu Lukšiću dipl. ing. arh., idejnom začetniku i projektantu rozete, g. Jakiju Jakšiću koji je rozetu izradio te g. Denisu Nižetiću i njegovoj ekipi koji su je postavili na našu crkvu. Hvala i „Jadrankamenu“ na donaciji kamena te Vinko Dragičeviću – Kici na prijevozu.

Općenito govoreći rozete su arhitektonski elementi dekoracije kružnog oblika. Naziv „rozeta“ dolazi o latinske riječi „rosa“ što znači „ruža“. Rozete na crkvama postavljaju se već u vrijeme romanike, a u gotici dobivaju svoj puni zamah i postaju raskošnije.

Simbolika rozete temelji se na njezinom kružnom obliku, što označava savršenstvo. Kružno ponavljanje dekorativnih elementa stvara skladnu kompoziciju izvanredne ljepote koja neodoljivo privlači, simbolizirajući tako ljudsku žeđ za nadnaravnim i uzdizanje duše ka Bogu.

Rozeta – ruža simbolizira i Blaženu Djevicu Mariju jer jedan od naziva kako ju se časti je i Rosa Mystica (Ruža Otajstvena).

Svi su ti elementi sadržani i u supetarskoj rozeti, no postoje i neki specifični na koje treba ukazati. Rekosmo kako se kompozicija rozete sastoji od kružnog ponavljanja određenog uzorka. U našoj se rozeti radi o kružnom ponavljanju elementa ribe. Jednostavni crtež ribe jedan je od najstarijih kršćanskih simbola. Grčki se riba kaže IHTIS, a ta slova zapravo čine akronim: „Iesous Hristos Teou Ijos Soter” – „Isus Krist Sin Božji Spasitelj”.

Nadalje, od samog početka ova je župa pod zaštitom sv. Petra na što jasno ukazuje ime Supetar. Jedan od simbola sv. Petra je upravo riba i to ne samo zato što je bio ribar već zato što je, prema legendi, sv. Petar apostol na Isusovu riječ rukom izvadio ribu iz mora. Na mjestima gdje ju je dodirnuo prstima ostale su tamne točke, zbog čega riba Kovač nosi ime Šanpjer. – stoji u objavi.

POSLJEDNJE DODANO: