Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6066da226f52df8d1f8b4600/80

Benzon: 'Od 2023. ćemo naplaćivati ulaznice za Dioklecijanovu palaču'

'Ovim potezom ćemo poslati poruku svima koji dolaze u naš grad; prvo da mi držimo do sebe i svoga i drugo, da ovaj grad ima svoju vrijednost i da ona košta.'

Dioklecijanova palača sa starom gradskom jezgrom je glavni kulturno-turistički resurs Splita pod UNESCO zaštitom, čime se Splićani izrazito ponose, no Split bi moga i ostati bez te zaštite. Splitu se nakon prve „Ultre“ dogodio turizam i još uvijek ne postoji strategija Grada kako se s tim sve masovnijim turizmom nositi. Pritisak turista na staru gradsku jezgru je sve veći i pitanje koliko se još takvo stanje može održati, a život domicilnog stanovništva sve je nepodnošljiviji. Život grada smo u potpunosti podredili turističkoj sezoni, a to je krivo, pogotovo jer se radi o drugom gradu u Hrvatskoj – komentirao je gradonačelnički kandidat dr. Zdeslav Benzon, koji je iznio podatke iz istraživanja koje su radili među građanima Splita:

- Većina građana misli kako gradski proračun, a time i građani direktno, nemaju nikakvog benefita od turizma. Iako su svjesni da je turizam izvor zarade velikom broju Splićana i kada ga ne bi bilo, bio bi još veći problem nezaposlenosti, smatraju da im ovakav oblik turizma narušava kvalitetu života. Problem turizma vide što je ostao jedina gospodarska grana u gradu, što u Splitu postoji samo turizam i ništa više.

Zbog toga Benzon u prvoj godini mandata planira donijeti strategiju razvoja turizma s naglaskom na održivi turizam, u kojem se naša kulturna baština više neće gledati kao proračunski teret, već će sama sebe financirati, ali i stvarati novu vrijednost. Iz nacrta strategije razvoja turizma Benzon izdvaja jednu poprilično radikalnu mjeru;

- Po uzoru na turističke destinacije poput Italije ili Izraela, planiramo uvesti naplatu prolaza kroz Dioklecijanovu palaču za sve strane posjetioce. Ovakav potez traži kvalitetnu pripremu, testiranje modela, dodavanje vrijednosti te obogaćivanje turističkog sadržaja za sve posjetitelje, stoga bi s naplatom krenuli od sezone 2023. (da se tržište oporavi od pandemije), dok u predsezoni i posezoni naplate ne bi bilo. Naravno s ciljem produženja turističke sezone.

Benzon kaže kako je ovaj prijedlog nastao nakon razgovora s ljudima koji u staroj gradskoj jezgri žive, kao i nekim vlasnicima turističkih agencija te ugostiteljskih objekata:

- Ovim potezom ćemo poslati poruku svima koji dolaze u naš grad; prvo da mi držimo do sebe i svoga, i drugo, da ovaj grad ima svoju vrijednost i da ona košta. Vjerujem da ćemo se na taj način, posebno kada govorimo o gostima, okrenuti kvaliteti umjesto kvantiteti. Na koncu, da ćemo od uprihođenog novca obnavljati našu baštinu, ali i ulagati u neke druge gradske projekte poput izgradnje bitnih prometnica ili garaža, ako nam za to ostane novca.

hr Fri Apr 02 2021 10:47:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Uvodi se PDV na male pošiljke iz Kine!

Paketi male vrijednosti do 160 kuna poskupjet će 25 posto od 1. srpnja
Loše vijesti za sve one koji naručuju iz Kine jeftinije proizvode. Naime, paketi male vrijednosti do 160 kuna poskupjet će 25 posto od 1. srpnja. Za svaku takvu pošiljku naručenu iz trećih zemalja, uključujući i Kinu, bit će potrebno platiti porez na dodanu vrijednost, piše Večernji list.

- Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 EUR (160,00 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti. - odgovorili su za Večernji list iz Porezne uprave.

S tim u vezi, od 1. srpnja 2021. za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 EUR (1.135,00 kuna). Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz.

Kako kažu iz Porezne prodaja na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja odnosi se na krajnje kupce te ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a te malim poreznim obveznicima koji su prešli prag stjecanja. Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednost do 150 EUR od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, naplatiti PDV od kupca kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu.

Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednost do 150 EUR od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, u poštanski ured u Zagrebu. Ako kupac preuzme pošiljku obvezan je platiti PDV pri uvozu po stopi od 25%.

Prema tome, prilikom kupnje dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučitelju. Ukoliko PDV nije uključen u taj iznos, prilikom preuzimanja pošiljke bit će obvezni platiti PDV pri uvozu.

Navedeno je propisano odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, br. 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14, 115/16, 106/18, 121/19 i 138/20) koje su usklađene s Direktivom Vijeća (EU) 2017/2455 i Direktivom Vijeća (EU) 2019/1995 te stupaju na snagu 1. srpnja 2021. godine, poručuju iz Porezne uprave.
hr Sat May 08 2021 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6095a8896f52df21608b45a9/80
Foto: DalmacijaNews

Splićani slavljenički dan zaključili velikim vatrometom s Gata svetog Nikole

'Novo normalno', za razliku od prošlogodišnjeg lock-downa, izmamilo je Splićane na šetnice, Rivu i druge štacije.
Fjera svetog Duje završena je velikim vatrometom s Gata svetog Nikole. Rođendan Splita prošao je bez velikog šušura, uz skromne svjetovne aktivnosti, ali uz puninu vjere koja se propovijedala na nekoliko svetih misa, tijekom cijelog dana.

'Novo normalno', za razliku od prošlogodišnjeg lock-downa, izmamilo je Splićane na šetnice, Rivu i druge štacije. Iz ormara su se izvlačili najljepši komadi odjeće, kuhače i klepetaljke mogle su se pronaći po cijeni - ko voli, nek izvoli dok nije manjkalo ponude bogate verdure.


hr Fri May 07 2021 22:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6095971d6f52dfd5608b4569/80

Boban: "Uskoro vodovod u Općini Prgomet"

Blaženko Boban, Ante Šošić i Stipe Čogelja u posjetu općinama Prgomet, Primorski Dolac i Lećevica
Uskoro će krenuti radovi na vodovodu u Prgometu, potvrdio je Blaženko Boban danas prilikom posjeta toj općini. „Vjerujte mi da će radovi krenuti vrlo brzo. To je ono što je primarno i što ćemo odraditi. Sad je sve došlo samom kraju i čeka se potpis ugovora kako bismo krenuli raditi“, rekao je Boban.

Kandidat za načelnika i trenutni načelnik Općine Prgomet Ivan Skelin pohvalio je napore Splitsko-dalmatinske županije i župana Bobana na projektu vodovoda. „Izuzetno nam je bitno da imamo kontinuitet vlasti HDZ-a u Općini, Županiji i na državnoj razini. Danas mi dolazimo u Županiju tako da ne moramo kucati na vrata“, rekao je Skelin.

U Općini Primorski Dolac Boban se družio s građanima kod sportske dvorane, a namjeravao se sastati i s kandidatkinjom HDZ-a za načelnicu Općine Anom Vidić. „Naša kandidatkinja sinoć je rodila, pa se danas nismo uspjeli sastati. Ovim putem joj čestitam na prinovi“, rekao je.

U Lećevici su kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te kandidati za zamjenike župana Ante Šošić i Stipe Čogelja obišli novi vrtić te novo igralište na kojemu je postavljena nova rasvjeta. „Sve ovo napravljeno je uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije. Dobili smo jedan multifunkcionalni prostor koji je od velike koristi našem stanovništvu pa koristim ovu priliku da zahvalim županiji i županu Bobanu“, rekao je Ante Baran, načelnik Općine Lećevica.
hr Fri May 07 2021 21:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/606b2f486f52df3b248b4600/80
Foto: DalmacijaNews

Tri kandidata ističu se za čelno mjesto Splita, ali to ne znači da iznenađenja nisu moguća

Puljak može računati na veću potporu među biračima do 29 godina, bira ga 60 posto njih, među visokoobrazovanima, 62 posto, te onima s prihodima iznad 10 000 kuna, 56 posto.
Split čeka čelnog čovjeka u upražnjenoj fotelji gradonačelnika. U tom gradu nikada aktualni gradonačelnik nije obranio mandat. Dnevnik Nove TV donosi posljednje veliko istraživanje raspoloženja birača u gradu podno Marjana.

Mihanović vodi, ali za drugi krug bori se još šest kandidata

Vice Mihanović bio bi prvi izbor Splićana. HDZ-ovu kandidatu svoj bi glas dalo 19,1 posto birača, Ivica Puljak iz Centra može računati na 17,2 posto, a za njim je na 14,7 posto Željko Kerum koji se želi vratiti u Banovinu.

Jakov Prkić predvodi koaliciju Pametno i Možemo i ima 9,4 posto, a Branka Ramljak kao nezavisna trenutačno je na 8,9 posto. MOSTOV Ivica Grković je na 8 posto, a SDP-ov Ante Franić na 7,6 posto.

Ostali kandidati su ispod izbornog praga. Nansi Ivanišević iz Domovinskog pokreta dobiva 4,8 posto. Zdeslav Benzon iz HSLS-a je na 3,8, a Marijo Popović, koji predvodi pravašku koaliciju, ima 0,9 posto. Siniši Vuci, kao HSS-ovcu, svoj bi glas dalo 0,2 posto Splićana. Neodlučnih je 5,4 posto.

Tko su birači koje moraju zadržati

Vice Mihanović može računati na veću potporu među biračima starijim od 60 godina, svoj glas dalo bi mu njih 23 posto, onima s osnovnom školom, podupire ga 38 posto njih, te iz ostalih naselja, 32 posto.

Ivica Puljak više birača ima među generacijom od 30 do 44 godine i to 20 posto, njegovo je biračko tijelo visokoobrazovano, podupire ga njih 31 posto, svoj glas dat će mu i 23 posto onih koji imaju prihode iznad 10 000 kuna.

Željko Kerum također više svojih birača ima među populacijom od 30 do 44 godine, 21 posto njih dalo bi mu svoj glas, tu su birači s osnovnom školom, njih 20 posto, te ostalih naselja, 27 posto.

Jakov Prkić malo više birača ima među populacijom od 30 do 59 godina, podupire ga 11 posto njih te među visokoobrazovanim biračima, 15 posto.

Branka Ramljak nešto veću potporu imaju među biračima od 30 do 44 godine, 14 posto njih zaokružilo bi njezino ime, birača ostalih naselja, njih 18 posto, te onih s prihodima do 3500 kuna, 13 posto.

MOSTOVAC Ivica Grković veću potporu ima među muškim biračima, 10 posto njih bira njega, kod onih s osnovnom školom, također 10 posto, ali i 10 posto onih sa srednjom školom.

SDP-ovac Ante Franić veću potporu ima među starijom populacijom iznad 60 godina, njega bi odabralo 17 posto njih, onima s osnovnom školom, 22 posto, te s prihodima od 3500 do 6500 kuna, 14 posto.

Mihanović u drugom krugu može izgubiti od Puljka

Nađu li se na glasačkom listiću u drugom krugu imena Vice Mihanovića i Ivice Puljka, pobjeđuje kandidat Centra. Puljak dobiva 48,5 posto, a Mihanović 36,3 posto. Neće glasovati 8,5 posto, a neodlučnih je 5,4 posto.

Puljak tako može računati na veću potporu među biračima do 29 godina, bira ga 60 posto njih, među visokoobrazovanima, 62 posto, te onima s prihodima iznad 10 000 kuna, 56 posto.


hr Fri May 07 2021 21:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .