Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

Porasle cijene nekretnina u Hrvatskoj: Za kvadrat novog stana u Splitu u prosjeku se traži 2800 eura

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su cijene stanova tijekom listopada dodatno porasle

Na mjesečnoj su razini zabilježene 0,3 posto više vrijednosti, te porast od 6,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Usporedimo li ih s cijenama iz listopada 2016. godine zabilježeni porast iznosi 12,8 posto, te 14,6 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

Najveći mjesečni porast zabilježen je u Dubrovniku u kojem su vrijednosti stanova porasle za 3,1 posto. Cijena tamošnjeg kvadratnog metra, prema podacima oglasnika Crozilla.com, iznosila je 3785 eura što je 0,7 posto više no lani.

Rijeka bilježi mjesečni porast od 2,4 posto i godišnji od 2,1 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1479 eura. 

1 posto više mjesečne, te 0,7 posto godišnje vrijednosti zabilježene su u Umagu u kojem je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 2023 eura po kvadratu.

Za kvadratni metar stana u Zagrebu u prosjeku se tražilo 1892 eura, što je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, 0,8 posto više no mjesec ranije, te 9 posto više no lani.

Mjesečni porast od 0,5 posto bilježi Pula u kojoj je cijena kvadrata iznosila 1670 eura, što je 19,5 posto više no prošle godine, te Senj gdje su cijene na godišnjoj razini porasle za 17,6 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1527 eura.

U Splitu, Zadru i Varaždinu vrijednosti stanova su na mjesečnoj razini porasle za 0,4 posto.  

Split bilježi gotovo 17 posto više cijene, no lani u istom mjesecu, a za kvadratni se metar u prosjeku tražio 2841 euro. 

U Zadru je tijekom listopada prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra stana iznosila 2167 eura, što, prema podacima oglasnika Crozilla.com, pokazuje porast od 14,5 posto.

Varaždin na godišnjoj razini bilježi 1,7 posto više cijene, pa se za kvadratni metar tamošnjih stanova u prosjeku tražilo 1128 eura.

Blaga promjena od 0,1 posto zabilježena je u Opatiji gdje je cijena kvadratnog metra iznosila 2940 eura što je 0,5 posto manje no lani.

Kupci očekuju korekciju cijena

Unatoč velikoj potražnji za nekretninama, razlika između oglašavanih i realiziranih cijena i dalje se javlja. Naime, kupci gotovo uvijek očekuju korekciju cijena, čak i kada su one u realnim okvirima: 

„Prosječne cijene nekretnina su porasle, ali mi smo poznati po napuhavanju vrijednosti, pa se ne prodaju nekretnine s nerealno postavljenim cijenama.“ - rekao ja za Crozilla.com Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla, te dodao kako kupac, u pravilu, uvijek očekuje korekciju postavljene cijene, pa će ona biti veća ukoliko je cijena u startu postavljena previsoko. 

„Tamo gdje je ponuda manja, a potražnja veća, naravno nije toliko lako korigirati cijenu na niže prilikom kupnje nekretnine, ali kupci i dalje ne plaćaju nešto što je van okvira realne cijene. Kod nekretnina kojima su se u dogovoru s nama postavile realne tržišne cijene, uzevši u obzir sve parametre (lokaciju, mikrolokaciju, raspored, stanje nekretnine), korekcija se radi od 5-10 posto.“

hr Tue Nov 27 2018 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/6297917818d1cbc04b8b45c7/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Poslastica za sve ljubitelje tehnologije: Dva predavača i četiri panelista stižu na klišku tvrđavu!

Glavni cilj događaja je besplatno dijeljenje znanja
Nakon više od godinu dana izbivanja zbog pandemije, besplatni tehnološki događaj TINEL Meetup se vraća na velika vrata! U srijedu, 8. lipnja s početkom u 20:00 sati, suorganizatori Udruga TINEL i ICT Županija će na tvrđavi Klis ugostiti mnoga poznata imena sa domaće tech scene.

TINEL je besplatni edukativni event koji se od sredine 2017. godine do početka pandemije održavao u Splitu. Glavni cilj događaja je besplatno dijeljenje znanja, pa su organizatori do sad održali oko 40tak predavanja o različitim temama iz tech industrije gdje su im gostovali predavači iz tvrtki Microsoft, Adobe, n26, Rimac, Teamviewer i mnogih drugih.

Pod pokroviteljstvom Općine Klis, novi TINEL će se započeti u 20:00 sati kada će program otvoriti sjajni Davor Bruketa, kreativni direktor i suosnivač reklamne agencije Bruketa&Žinić&Grey koji će nesebično pokazati “Fore koje uvijek pale” u svijetu tehnologije i komunikacija.

Nakon njegovog izlaganja, na pozornicu stiže nagrađivana predavačica i SEO stručnjakinja Barbara Slade Jagodić koja će pokazati nekoliko provjerenih metoda za uspjeh na digitalnim kanalima u 2022. godini. 

U posljednjem dijelu programa, 38. po redu TINEL će zatvoriti poznata lica sa domaće IT scene koji će u sklopu panel rasprave “Što sve brine današnje IT firme?” diskutirati o izazovima u poslovanju tehnoloških tvrtki. Na panelici će sudjelovati direktori tvrtki Bornfight, Neuralab, Codeasy i Parklio, a raspravu će moderirati Antonio-Perić-Mažar iz agencije Locastic.

Za posjetitelje je predviđeno 100 besplatnih ulaznica, a svi zainteresirani sudionici svoj primjerak mogu dobiti prijavom OVDJE. U slučaju vremenskih neprilika na kliškoj tvrđavi, događaj će biti prebačen na novu lokaciju, zato pratite TINEL društvene kanale za sve nove informacije!

hr Wed Jun 01 2022 18:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/628b8adb18d1cbb2238b45bc/80
Foto: Press

BlockSplit okuplja najveće svjetske stručnjake iz DeFi-a

DeFi obećava repliciranje tradicionalnog financijskog sustava na otvoren, decentraliziran i autonoman način

U sklopu BlockSplit konferencije u utorak 24. svibnja 2022. u Hrvatskom domu će se u istoj prostoriji okupiti svjetski priznati stručnjaci iz područja DeFi-a. 

Na panel raspravi sudjelovati će Zaki Manian, suosnivač Sommelier-a i Iqulusion-a, Gaspard Peduzzi, izvršni direktor APWine, Valentin Mihov, suosnivač Daedalus-a, Tesseract Fi i Finexify-a, i Faute Altman, koja je osnovala Faute Ventures.

Decentralizirane financije, ili "DeFi" kako se obično naziva, trend je u kriptovalutama koji je prvi put počeo dobivati ​​na snazi ​​2020. godine. Zovu ga "Divlji zapad" kripta. DeFi obećava repliciranje tradicionalnog financijskog sustava na otvoren, decentraliziran i autonoman način, kroz aplikacije izgrađene uglavnom na Ethereum blockchain mreži. Ukupna vrijednost kripto imovine zaključane u DeFi aplikacijama 22. svibnja 2022. iznosila je 109,71 milijardi USD.

I sami smo svjesni o kakvim se iznosima radi, a o svemu tome će nam na panel raspravi u sklopu BlockSplit konferencije ispričati Zaki Manian, poduzetnik i savjetnik za blockchain tehnologiju. Zaki Manian karijeru je započeo 2005. u ReaMetrixu. Godine 2014. osnovao je SKUChain s misijom unošenja kriptografskog povjerenja u opskrbni lanac. Od 2018. Zaki je direktor Tendermint Labsa i glavni suosnivač Iqlusiona i Sommelier Protocol-a. Skupa s njim na panel raspravi će sudjelovati i Gaspard Peduzzi, osnivač ApWine-a. Gaspard je studirao informatiku na Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju. Bio je uključen u istraživačke projekte usmjerene na blockchain tehnologije i kriptovalute te je oko tih tema izgradio studentske zajednice. Valentin Mihov koji je specijaliziran za Yield farming - praksu ulaganja ili posudbe kripto imovine kako bi se generirali visoki povrati ili nagrade u obliku dodatne kriptovalute. Faute Altman, blockchain i kripto savjetnica, a ujedno i osnivačica Faute Ventures.

hr Mon May 23 2022 15:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/626563cdecdbd1ce598b45b9/80
Foto: CBS

Od utorka na Rivi "Croatia Boat Show": U Splitu će se predstaviti stotinjak plovila, katamarana i jedrilica

Dvadesetdrugi međunarodni sajam nautike
Dvadesetdrugi međunarodni sajam nautike "Croatia boat show", najveći i najznačajniji sajam u regiji, održat će se od 26. do 30. travnja 2022. na splitskoj Rivi. "Croatia Boat Show" nametnuo se kao prepoznatljiv brand nautičke industrije te nezaobilazna smotra za sve ljubitelje brodova i plovidbe.

Na svjetsku nautičku kartu vraća se sada u velikom stilu: u Splitu će se predstaviti stotinjak plovila, a pored katamarana i jedrilica, značajan segment sajma ponovno čine velike motorne jahte.

Organizatore posebno veseli što će na 22. Croatia Boat Show predstaviti i novosti iz hortikulture.

Svečano otvorenje sajma predviđeno je za utorak, 26. travnja u 12 sati, uz prisustvo mnogih osoba iz javnog života i glazbenu izvedbu muške klape "Filip Dević".

Radno vrijeme sajma bit će od 10 do 19, odnosno zadnjeg dana do 18 sati.


hr Sun Apr 24 2022 16:53:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5fce53926f52df42648b45b0/80
Foto: HRVATSKA POŠTA/Ilustracija

Hrvatska pošta diže plaće za 20% za čak 8000 radnika

Prošli tjedan su donijeli odluku o povećanju plaće
Hrvatska pošta, jedan od najvećih poslodavaca u Republici Hrvatskoj, prošli je tjedan donijela odluku o povećanju plaće za čak 8000 radnika na operativnim radnim mjestima za čak 20% u ovoj godini.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo istaknuo je:

- Uz sve izazove na tržištu, razvoj, utjecaj korone i potresa na poslovanje, naša su snaga uvijek bili ljudi. Uz sve investicije u infrastrukturu i digitalizaciju koje smo strateški iznijeli u posljednjih 6 godina, drago mi je što smo donijeli ovu odluku.

Naši su ljudi konkurentni na tržištu rada i na nama je da i mi kao poslodavac budemo konkurentni. Radnici su naš prozor prema korisniku i kao tvrtka koja posluje na liberaliziranom tržištu već gotovo čitavo desetljeće jako dobro znamo da je zadovoljan radnik put do zadovoljnog korisnika. - kazao je, prenosi Poslovni dnevnik.
hr Wed Apr 20 2022 18:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .