Makarsko smeće ide u Varaždin, ali problem nije riješen

Radnici makarskog Komunalnog poduzeća, nakon četiri dana neprikupljanja smeća, sinoć kasno i jutros pokupili su više od 20 tona gradskog komunalnog otpada kojega će danas u reciklažnom dvorištu pretovariti u kamione i pres-kontejnere i sutra uputiti na 550 kilometara udaljeno varaždinsko odlagalište.

– Odvoz s ulica zasad se relativno uredno odvija iako “kabasti”, otpad i dalje ostaje kod kanti od smeća i kontejnera jer Makarani nemaju kuda s tim otpadom. Nakon gotovo mjesec dana otkako je Makarskoj uskraćen odvoz otpada na splitsko odlagalište Karepovac, ni jučerašnji razgovor u Zagrebu između Makarana, resornog ministra i predstavnika Trogira nije rezultirao rješenjem problema makarskog smeća – kazao je danas novinarima gradonačelnik Tonči Bilić.

Ovih dana, dodao je Bilić, očekuje se dolazak u Makarsku resornog ministra Mihaela Zmajlovića kako bi se dogovoreno i na tragu solidarnosti općina i gradova riješio problem makarskog smeća. Gradonačelnik Makarske Tonči Bilić i direktor Makarskog komunalca Čedo Crljen suglasni su u tome da Grad ne može nadalje izdržati visoke troškove odvoza smeća u Varaždin što bi Makarsku stajalo mjesečno oko 225.000 kuna u predsezoni, a s brojnijim dolaskom gostiju, sadašnje dnevne količine smeća od oko 12 tona će se udvostručiti što bi znatno povećalo troškove zbrinjavanja otpada. U slučaju da se u najskorije vrijeme ne nađe rješenje problema komunalnog otpada već od idućega tjedna prestat će čišćenje Grada, najavili su danas Bilić i Crljen.

– Problem smeća uskoro će zateći i ostale općine s Makarskog primorja nakon što im istekne ugovor o korištenju splitskog Karepovca. Rješenje još nije na vidiku, a turistička sezona je počela jer u Makarskoj danas boravi oko 250 gostiju uglavnom stranih koji će, u slučaju da “škovace” zatrpaju makarske ulice, ponijeti i u svijet odaslati ružnu sliku grada pod Biokovom te sliku koja je neprimjerena ne samo turističkoj Makarskoj nego i ukupnom hrvatskom turizmu – kazao je Bepo Srzić – direktor Hotela Makarska.

Ministar Zmajlović rekao je prije dva tjedna da je za rješavanje problema otpada u Makarskoj fokus na Trogiru, te ako Trogir uskoro ne preuzme otpad iz Makarske morat će se ići na prisilne mjere jer nitko ne može ugroziti zdravlje građana i turističku sezonu. Pritom je podsjetio da je Trogir godinama preuzimao otpad iz Makarske.


POSLJEDNJE DODANO: