IZAŠLA STATISTIKA

Nijemci izračunali gdje im je jeftinije ljetovati, Hrvatskoj rezultati ne idu u prilog

Nijemcima je odlazak na godišnji odmor u inozemstvo uvijek povoljnije jer će proći znatno jeftinije nego u vlastitoj domovini. Bez obzira na to radi li se o popularnim južnoeuropskim zemljama Grčke, Italije, Hrvatske, u tim zemljama njemački turisti moraju platiti manje novaca u restoranima i hotelima, a ponekad i mnogo manje.

Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu objavio je kako su troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španjolskoj u prosjeku 26 % manji nego u Njemačkoj. U Grčkoj za noćenja u hotelu ili objede u restoranu, njemački turisti plaćaju 23 posto manje, a u Turskoj čak 41 % manje.

U Hrvatskoj U Hrvatskoj moraju platiti prosječno 18 % manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku turisti iz te zemlje moraju platiti tijekom turističkog boravka u Švicarskoj ili na sjeveru Europe. Hrvatska je dakle po navodima njemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španjolske.

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Europe, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te su cijene još uvijek niže nego u Njemačkoj – za 5 % u prosjeku. Najjeftinije se ljetovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 % manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 % manje.

POSLJEDNJE DODANO: