ĐEREK I IVOŠEVIĆ NA SUDU

“Nije me se prozvalo jer ne kontaktiram službu grada nego jer nisam zvala PR-ovce stranke Centar!”

 Svjedočenjem zamjenika gradonačelnika Splita Bojana Ivoševića danas je nastavljen postupak u kojem se odlučuje o suspenziji Maje Đerek na mjestu pročelnice za gradsku imovinu u Banovini. Zbog specifičnosti njezina resora, kako je kazao, često je imao dodirnih točaka sa socijalnim politikama grada.

U poslu smo često imali poteškoće jer smo za dosta stvari doznali iz medija, ne na međusobnim sastancima. Često se događalo i da za poslove koji ne pripadaju imovini već drugim odjelima iznosi svoj stav kao stav grada u javnom prostoru bez konzultacija s kolegama pri čemu je mnogo puta iznijela pogrešne činjenice što je uzrokovalo probleme u radu Gradske uprave – rekao je Ivošević. Da se ide izvan predmeta spora reagirala je Đerek, umirovao je predsjednik vijeća Službeničkog suda Željko Mišić, navodio Ivoševića da “se drži teme” dok se prava agonija vodila sa zapisnikom rasprava zbog čega se rečeno ponavljalo i po nekoliko puta. Nestrpljive su suprotstavljene strane bile s pitanjima, posebno kada je u svojstvu svjedoka bio baš Ivošević. Pročelnik po ovlaštenju Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić i Nađa Mladinić iz istog resora bili su pred sudom tek koju minutu.

Imali smo poteškoće u međusobnoj komunikaciji gdje se stekao dojam da je isključivo mišljenje tadašnje pročelnice ispravno pravno gledano, dok mišljenje drugih kolega iste pravne struke su bila potpuno irelevantna. Cijela radna atmosfera je bila narušena, nitko od kolega osim ako je morao nije htio surađivati s njom, za najmanju sitnicu je dizala halabuku na svoje kolege, izlagala ih učestalom stresu, prijetila kaznenim prijavama. Kad bi se Maji Đerek potkrala greška, a to je bilo u slučaju kada je potpisala suglasnost za davanje podnajma u poslovnom prostoru gdje je postojao prethodni podnajam. Kada su kolege iz komunale to uočile, nisu joj podigli kaznenu prijavu niti išli u medije nego je ljubazno upozorili iako bi netko zlonamjeran mogao reći da je to kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti jer je nekome omogućeno da uđe u posao bez da je išao na javni natječaj – govorio je Ivošević.

O slučaju Borisa Rakića koji živi u gradskom stanu, a osoba je invaliditetom, i sporan je bio njegov ugovor s gradom Splitom, zamjenik gradonačelnika rekao je kako mu je nalog za “istraživanje” tog postupka dao sam gradonačelnik Ivica Puljak, a on onda naložio Nađi Mladinić iz odjela društvenih djelatnosti da “provede u djelo”.

Kada smo objavljivali listu dužnika imena i prezimena, korisnika gradske imovine, nije bilo sporno to objavljivanje, niti je tada zamjenik imao kakvih primjedbi, a sada ima primjedbe? – pitala se Đerek.

Vjerovao sam da dobro poznajete pravo, AZOP (Agencija za zaštitu osobnih podataka) je utvrdio da se ne može ono što je Maja Đerek odlučila i takvu grešku više nećemo ponoviti – odgovorio je Ivošević. Među ostalim je rekao, povlačeći paralelu s prošlim ročištem i tezama o ispijanju kava i druženja u slobodno vrijeme, da se više puta družio u privatnom životu s Majom nego s gradonačelnikom Puljkom.

Pročelnik Negotić ustvrdio je kako je imao dojam da je Đerek dobro započela rad u resoru u kojem je trebalo pokrenuti neke stvari. Imao je zamjerku jer je bez njegova znanja i konzultacije poslala dopis Vijeću nacionalnih manjina Crnogoraca i Dječjem vrtiću Čarobnom pianinu da napuste gradske prostore.

U spis je Đerek dostavila mišljenje Ministarstva Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske u kojem stoji da se javno mogu objaviti imena i prezimena osoba koja su dobila na korištenje gradske stanove kao i ocjenu zakonitosti Pravilnika o davanju stanova u najam Visokom upravnom sudu RH. Dostavila je i poruke iz Whatsapp grupe nakon teksta o Vili Dalmacija gdje su je verbalno napali Ivica Puljak, Bojan Ivošević, Marijana Puljak i Jurica Galešić.

U navedenim me se porukama nije prozvalo jer nisam kontaktirala službu grada nego me se napalo jer nisam kontaktirala Juricu Galešića, PR službu stranke Centar i Ivicu Relkovića.

Na iduće će ročište Mišić pozvati Sanju Bakašun, višu savjetnicu za odnose s javnošću Grada Splita koja se danas ispričala bolešću.

POSLJEDNJE DODANO: