Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61bc8ba96f52df04b18b45b2/80
Foto: DalmacijaNews

Baričić ispod svake razine ljudskog dostojanstva "spustio" Stanišiću, čak je i gestikulirao. Vijećnik HGS-a: "Želim mu dobro zdravlje i dug život!"

Kasnije je nezavisni Ante Franić takvu gestikulaciju Baričića povezao s masonstvom jer to simbolizira, izrekao je, vezu osobe s "višom silom".
Tonovi su se smirili nakon početne vike, na sjednici splitskog Gradskog vijeća, ali nije nedostajalo pomalo bizarnih scena tijekom rasprave o prijedlogu Proračuna za 2022. godinu. Vijećnici HGS-a su odlučili kako neće davati amandmane na taj dokument jer ga svakako ne bi prihvatili. Odlučili su, stoga, "poštediti" vladajuće.

- Bio sam vijećnik u prošlom sazivu i nekad ispadam kao TV kalendar ovog gradskog vijeća i podsjećam što je bilo u ovo doba lani. Ne mogu se ne sjetiti, tadašnja Dnevna doza splitskog nereda našeg zamjenika gradonačelnika se izrugivala s prošlom vlašću što donosi proračun na kraju prosinca, identično kao danas. Tada su rekli da vlast radi grad slučaj. Također se rugala i s kreditnim zaduženjem i tu su podijelili objavu današnjeg našeg predsjednika Gradskog vijeća. Onda vidimo možda i jedan moralni obrat u odnosu na danas gospodina Prkića gdje se on ruga što se mi zadužujemo u ime grada Splita i što dajemo obrazloženje samo na šest stranica. Prkić je uspoređivao grad Dubrovnik koji je to donio na 246 stranica popraćeno obilnom dokumentacijom. Danas će taj isti gospodin Prkić vjerojatno dignuti ruku za proračun, gdje je zaduženje 210 milijuna kuna obrazloženo u tri natuknice - u dahu je govorio Igor Stanišić.

Jakov Prkić je, veli, u prošlom sazivu bio "uzor i moralna vertikala" jer, kad nisu znali kako glasovati, kopirali bi njegovu odluku.

- Sad mi je žao što je osam godina moraliziranja, performansa i kritiziranje otišlo u vjetar i što se istopio imidž principijelnog političara. Gradonačelniče to vama najviše zamjeram. Izgubili smo kvalitetnog oporbenog vijećnika koji je bio moj najdraži politički rival. Često smo bili skupa u ringu, činio je on mene boljim i ja njega - redao je misli HGS-ovac.

Reagirati je odlučio Luka Baričić iz vladajuće stranke tvrdeći kako je Jakov Prkić "na mjestu na kojem je zaslužio biti".

- Kad tako upirete prstom u moje kolege i bivše stranačke kolege onda se uozbiljite. Nek vam idući put netko čestita što ste postali gradski vijećnik, da vas zapamte kao gradskog vijećnika, a ne kao sina djevojke bivše ljubavnice, trenutne supruge stranačkog kolege zaposlenog bez potrebnih uvjeta na mjesto posebnog savjetnika županije.

Odgovorio je Stanišić, a tijekom nekoliko sekundi odgovora na repliku Baričić je prema vijećniku pokazao kažiprst. Bilo je to ispod svake razine ljudskog dostojanstva.

- Vidio sam da je Luka podignuo prst, gestikulirao je prema meni, vjerojatno u želji da me isprovocira. Spominjao je moju majku u kontekstu koji nije primjeren za komunikaciju na ulici, a kamoli na Gradskom vijeću. Smatram da ga je tu trebao Jakov Prkić barem opomenuti. Tako zločestoj osobi je najveća kazna što mora živjeti s tako zločestom osobom kao on sam i ne bih mu davao na važnosti jer ne postoji segment da je on u mom rangu, Želim mu dobro zdravlje i dug život - kazao je Stanišić u izjavi za medije.


I opet, Franić...

Kasnije je nezavisni Ante Franić takvu gestikulaciju Baričića povezao s masonstvom jer to simbolizira, izrekao je, vezu osobe s "višom silom". 
- I u ritualima crne magije, sam Sotona obično je prikazan s podignutim prstom - rekao je.

Zamjenici gradonačelnika Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić prasnuli su u smijeh, zasmetalo je to HDZ-ovoj Jeleni Burazin, a red je pokušao uvesti i Saša Horvat iz redova HGS-a. 

- Razumijem sve ovo jer dogradonačelnik je uličarskog narativa. Luđak bio, luđak ostao - kratak je bio Franić pa je Ivošević od predsjednika Gradskog vijeća Jakova Prkića zatražio opomenu za nezavisnog vijećnika. Obratio se Franić i gradonačelniku Ivici Puljku.

- Mjesecima sijete mržnju u splitskom gradskom prostoru, nikad Split nije bio podijeljeniji. Vi ste oni koji dijele Split, iako ste rekli kako toga više neće biti kad postanete gradonačelnik - podvukao je.

hr Fri Dec 17 2021 14:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e9366f6f52df33e08b4681/80

Vijećnici Centra poručuju: "Koncesionar nastavlja s uništavanjem Bena, a Županija ništa ne poduzima“

Vijećnici smatraju kako Ugovor koji regulira korištenje pomorskog dobra ne može biti tajan
Koncesionar, tvrtka National d.o.o., ne provodi propisane uvjete zaštite prirode Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan i Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji su sastavni dio Odluke o davanju koncesije na Benama, poručuju iz stranke Centar.

- Koncesionar nije ispunio osnovne uvjete zaštite prirode u pogledu održavanja hortikulture i urbane opreme, nije ispunio ni uvjet ishođenja sigurnosnog
certifikata za sigurno korištenja sprava za dječju igru. Osim toga, nakon što je Građevinska inspekcija 2019. donijela pravomoćno rješenje za uklanjanje čak 17 bespravno izgrađenih građevina na koncesioniranom području, koncesionar većinu od tih bespravnih građevina i dalje nesmetano gospodarski koristi. Postavljam pitanje odgovornim osobama Splitsko-dalmatinske županije: što još koncesionar treba prekršiti da bi se raskinuo ugovor o koncesiji? – pita se gradski vijećnik Srđan Marinić.

Splitsko-dalmatinska županija je na upit gradskih vijećnika Igora Skoke i Srđana Marinića odbila dostaviti Ugovor kojim se regulira koncesija na Benama između Županije i koncesionara, tvrtke National d.o.o. Vijećnici kažu kako je to po Zakonu o pravu na pristup informacijama javni dokument i najavljuju prijavu Povjereniku za informiranje RH.

Vijećnici smatraju kako Ugovor koji regulira korištenje pomorskog dobra ne može biti tajan, tim više što smo se proteklih godina na području koncesije susreli s nelegalnom gradnjom, neredovitim plaćanjem koncesije te raznim drugim problemima kojima se dovodi u pitanje očuvanje ovog područja Marjana,
legalnost svih radnji. S pravom se otvara sumnja u transparentnost dodjele koncesija, upozoravaju iz Centra.

Vijećnik Igor Skoko kaže kako je ovaj slučaj još jedan od primjera apsurdnosti teritorijalnog uređenja Hrvatske i tvrdi da je suludo da Grad Split ne može uvesti red na svom teritoriju jer Županija upravlja pomorskim dobrom.

- Na primjeru Pazara i Istočne obale pokazali smo da znamo kako uvesti red tamo gdje je desetljećima vladao nered. Trenutna situacija odgovara jedino HDZ-u koji opstruira ikakvo uvođenje reda na području Bena i koji je ovaj vrijedni dio Marjana svojim sumnjivim postupanjima uz nepoštivanje pravnih odluka, doveo do ekološke i hortikulturne katastrofe. Na sljedećoj Skupštini Splitsko-dalmatinske županije naši će vijećnici tražiti raskidanje ovog Ugovora, a nakon toga očekujemo od Županije da prepusti ovaj vrijedni resurs na upravljanje Gradu Splitu - rekao je Skoko.
hr Thu Jan 20 2022 11:09:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e92a966f52df59e18b45fe/80
Foto: Centar za vozila Hrvatske

Prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosi 14,34 godine

Tijekom 2021. godine na redovnom tehničkom pregledu od 2.271.201 pregledanih vozila, neispravno ih je bilo 448.386

Protekle godine 19,74 posto vozila nije prošlo tehnički pregled vozila prilikom prvoga pregleda, gdje je u prosjeku, po neispravnom vozilu utvrđeno 5,14
nedostataka, pokazuju podatci Centra za vozila Hrvatske.

Tijekom 2021. godine na redovnom tehničkom pregledu od 2.271.201 pregledanih vozila, neispravno ih je bilo 448.386 što predstavlja udio od 19,74% ukupnog broja pregledanih vozila.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, za 2021. godinu najveći broj nedostataka pronađen je na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, točnije njih 560.099. I prošle godine među vodećim su bili oni na uređajima za kočenje, na kojima je uočeno 537.262 nedostataka, što čini 23,30 posto u ukupno utvrđenom broju nedostataka. Neki od najčešćih nedostataka na svim vrstama vozila u RH protekle godine bili su i nedostatci na samonosivoj karoseriji, šasiji i ostalim dijelovima (302.812), zatim slijede nepravilnosti s motorom vozila (247.127) te nedostatci na sustavima osovina, kotača, pneumatika i ovjesa, gdje je uočeno 245.996 nedostataka.

Tijekom 2021. godine utvrđeno je 84.068 nepravilnosti na opremi vozila, 67.503 nedostatka na uređajima koji omogućuju normalnu vidljivost te 64.798 na uređajima za upravljanje. Kao i prethodnih godina, mnoga vozila nisu prošla eko test pa je tako prošle godine pronađeno 65.119 nedostataka na ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila, a 45.883 nedostatka utvrđeno je na kontrolnim i signalnim uređajima na vozilima. Na prijenosnim mehanizmima vozila uočeno je 20.820 neispravnosti.

U odnosu na 2020. godinu, tijekom 2021. uočen je porast broja vozila na električni i hibridni pogon kod vozila kategorije M1, odnosno kod osobnih automobila. Hibridni pogon 2020. godine ukupno je koristilo 8.080, a 2021. 15.918 vozila. Na električni pogon 2020. godine vozilo je 1.343 vozila, a protekle godine u RH je evidentirano 3.054 osobnih automobila na električni pogon.

"Gledajući statistike za 2021. godinu, ponovno uočavamo kako je u Republici Hrvatskoj i dalje oko 70% voznog parka starije od 10 godina. Statistike pokazuju kako su vozila u Hrvatskoj tijekom 2020. godine bila prosječne starosti 14,18 godina, dok se 2021. godine ta brojka ponovno povećala i to na 14,34 godine. Upravo zbog relativno visoke prosječne starosti voznog parka u Republici Hrvatskoj, tehnički pregled vozila vrlo je važan kad se govori o ispravnosti i sigurnosti vozila. S druge pak strane, pojavilo se smanjenje prosječno prijeđenog puta što se posebno jasno vidi na osobnim automobilima koji čine najveći dio voznog parka u RH. Tako je prosječno prijeđeni put u 2019. godini iznosio 12.542,48 km, a u 2021. iznosio je 11.016,81 km. Dakle, evidentan je utjecaj COVID-19 pandemije na mobilnost u RH.“ – izjavio je Tomislav Škreblin iz Centra za vozila Hrvatske.

Raznovrsnije i detaljnije statistike za 2021. godinu objavljene su na internetskim stranicama
Centra za vozila Hrvatske na poveznici:

hr Thu Jan 20 2022 10:26:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

Neslužbeno novi crni rekord: Imamo 11.343 pozitivna

Radi se samo o PCR testovima
Neslužbeno se doznaje da u posljednja 24 sata imamo 11.343 pozitivnih na PCR testiranju, javlja Index.

Jučer smo imali rekordnih 10.427 pozitivnih PCR testova i 5590 pozitivnih nalaza antigenskih testova što je dalo rekordnu brojku od 16.017 novozaraženih. Umrlo je 45 osoba, na respiratoru su bila 204 pacijenta, a njih 1769 na bolničkom liječenju. 
hr Thu Jan 20 2022 10:13:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U petak i subotu zatvorena će biti lokalna cesta Solin-Klis

Zbog radova na vodoopskrbi
Zbog izvođenja redovnog održavanja vodoopskrbne linije DN 150 u Klis Kosi, zatvara se za sav promet dio lokalne ceste LC 67075 (Solin /Ž6253/ - Klis /Ž6253/), u razdoblju od petka, 21. siječnja 2022. godine, do završetka radova u subotu, 22. siječnja 2022. godine, priopćili su iz Županijske uprave za ceste.

Kao obilazni pravac određuje se županijska cesta ŽC 6253 (Klis /D56/ - Solin /D8/) - Ulica kneza Trpimira - 'Stara Kliška'.

Privremena prometna signalizacija bit će postavljena na svim gravitirajućim raskrižjima. Po potrebi će se osigurati selektivno propuštanje vozila od općeg značaja (vozila: MUP-a, MORH-a, hitne pomoći, vatrogasaca i sl.).

Iz Županijske uprave za ceste sudionike u prometu zamoli su za strpljenje i pojačani oprez te da se poštuje privremena prometna signalizacija i koristi obilazni pravac.
hr Thu Jan 20 2022 09:26:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .