Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62653c1eecdbd14b588b45b4/80
Foto: SMN

[FOTO] U Biorinama na blagdan sv. Jure posvećen novi oltar i blagoslovljena obnovljena župna crkva

Župa sv. Jurja mučenika u Biorinama svečano je proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika
Procesiju i svečano euharistijsko slavlje, za vrijeme kojeg je posvetio novi oltar i blagoslovio obnovljenu župnu crkvu sv. Jure, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

Biorine je omanje selo na zapadu Imotske krajine. Kao samostalna župa u današnjim granicama osnovana je 1924. godine, no njena povijest seže mnogo ranije. Nema pisanih tragova o godini izgradnje župne crkve sv. Jurja mučenika, no matice krštenih župe Ugljane, kojoj je ovo područje ranije pripadalo, od 1747. godine navode da su se krštenja obavljala u crkvi sv. Jure pa se pretpostavlja da je sagrađena ranije. Biorčani su od početaka rado vodili brigu o ovoj maloj crkvici sve do današnjih dana kada je, zahvaljujući njihovim darovima i ustrajnosti njihova župnika don Miroslava Vidovića, potpuno obnovljena.

Svečanost je započela ophodom oko groblja s župnim barjacima i restauriranim kipom sv. Jure, a nadbiskup Barišić pri tom je blagoslovio polja, a zatim i obnovljenu župnu crkvu. Potom je uslijedilo misno slavlje koje je pjesmom obogatio župni zbor, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika.

Nakon što je pozdravio župljane Biorina, njihove goste i hodočasnike nadbiskup Barišić je svima čestitao blagdan njihova zaštitnika sv. Jure, ali i onaj najveći blagdan Uskrs kojeg smo pozvani neprestano slaviti. Osvrćući se na evanđelje dana koje govori o Isusovim učenicima koji nisu povjerovali u njegovo uskrsnuće dok im se nije ukazao. Mons. Barišić je rekao kako je razumljivo da su teško prihvaćali stvarnost uskrsnuća jer je to tajna nad tajnama koja je nedokučiva ljudskom umu i za koju je potrebna vjera. Istaknuo je da ćemo i mi danas teško razumjeti Uskrs budemo li ga spoznavali osjetilima ili razumom već smo pozvani otvoriti svoja okorjela srca jer samo tako možemo Uskrsloga zaista susresti, a zatim i neustrašivo svjedočiti. Približivši životni put i duhovnu baštinu sv. Jurja, mučenika i svjedoka uskrslog Gospodina, nadbiskup je pojasnio kako se ovog popularnog sveca prikazuje u borbi sa zmajem koji predstavlja zlo ovoga svijeta, a kojeg i danas ima i previše.

Govoreći o posveti novog oltara naglasio je da je oltar srce crkve koje predstavlja Krista koji povezuje nebo i zemlju.

- Krist je došao na zemlju, utjelovio se i postao jedan od nas, a svojim križem i uskrsnućem otvorio nam je put spasenja - povratka prema nebu. U svakoj svetoj misi mi na oltar prinosimo kruh koji simbolizira naš rad, i po njemu Gospodin dolazi među nas, u srce i život svakoga pojedinca. Bez toga ne možemo biti svjedoci i navjestitelji niti bi se mogli uspješno boriti protiv zmajeva ovoga svijeta“. Zaželio je da nam sv. Jure bude primjer kako svoj život osloniti na Spasitelja da ga ne bi potrošili besmisleno već ga obogatili ljudskim i kršćanskim vrijednostima. „Neka naše srce, hraneći se na oltaru iz nedjelju u nedjelju, postane pokretljivi oltar koji će u naše obitelji, radna mjesta i odnose donositi Krista - zaključio je nadbiskup Barišić.

Nakon homilije uslijedio je središnji dio posvete oltara. Nadbiskup je izmolio posvetnu molitvu, pomazao oltar svetim uljem i obavio obred kađenja te upalio svijeće koje su znak Krista "svjetla na prosvjetljenje naroda".

Na samom kraju misnog slavlja okupljenim vjernicima obratio se župnik don Miroslav Vidović zahvalivši Bogu i sv. Juri na ovom lijepom događaju, Ocu nadbiskupu i braći svećenicima na prisutnosti te svim poduzećima i pojedincima koji su izvodili radove obnove crkve. Posebno hvala izrekao je svojim župljanima koji u Biorinama trajno žive, kao i onima koju su se odselili, ali redovito dolaze na svoja ognjišta i sudjeluju u zajedničkim pothvatima. Istaknuo je da je preko stotinu osoba ili obitelji te Udruga sv. Jure – Biorine i Općina Cista Provo novčano sudjelovali u obnovi župne crkve koja je - sada zasjala kao dragulj na kruni sakralnih objekata i kulturne baštine imotske krajine i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Prije svečanog blagoslova, župljani su nadbiskupu Barišiću poklonili domaći kruh i košaru lokalnih proizvoda, a on je ustvrdio da je ljepota i sklad ove obnovljene crkve odraz njihova zajedništva i predanog življenja vjere.


hr Sun Apr 24 2022 14:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6266d3d7ecdbd17d5c8b4610/80
Foto: Grad Split

Program za Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Splita

"Lijepa naša" će biti intonirana u izvedbi kvarteta saksofona Glazbene škole Josip Hatze u 9.30 sati na Pjaci uz podizanje zastave RH
Iz Grada Splita su poslali službeni program obilježavanja Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja grada Splita u ponedjeljak.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita, 30. svibnja 2022. godine, započet će polaganjem vijenaca na gradskom groblju Lovrinac u 8 sati kod Središnjeg križa, zatim na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te kod Spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu.

U 9 sati cvijeće će se položiti i kod spomenika u Parku branitelja, a potom će se sa zgrade Gradske uprave spustiti 22 metra dug hrvatski barjak.

Na štandarcu na Pjaci u 9.30 sati, uz intoniranje državne himne „Lijepa naša“ u izvedbi kvarteta saksofona Glazbene škole  „Josip Hatze“ podići će se zastava Republike Hrvatske. U 11 sati u katedrali sv. Dujma služit će se sveta misa. 

U večernjem djelu programa u 20 sati na Trgu Gaje Bulata Orkestar HRM-a i Klapa sv. Juraj na Trgu Gaje Bulata izvest će svečani koncert kao poklon svim građanima Splita, a nakon koncerta u 21.30 sati bit će vatromet s Gata sv. Nikole.

Građanima Splita i splitskim braniteljima čestitamo Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Splita!
hr Fri May 27 2022 14:09:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62877b5d18d1cbe5178b458a/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Marinko Biškić i Tomo Matičević uz Tamaru Visković kao kandidati za dogradonačelnike

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita Tamara Visković imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu.

Prvi je najpoznatiji splitski čokolatjer, uzorni poslodavac, glazbenik i dugogodišnji sudionik aktivističkog, kulturnog i društvenog života u Splitu Marinko Biškić. Uz sve poslovne uspjehe, posebno za čokolade Nadalina, Biškić je za svoj društveni angažman dobitnik i nagrade EN FACE :: Anfas, obrazloženu dobrim opisom cijelog Marinkovog života: "za organski i trajno razbarušeni anarhizam, za uporan i društveno relevantan antifašizam i za dubinski ili psihoanalitički podmukao antikapitalizam".

Uz njega i Tamaru na glasačkom listiću i na budućem zajedničkom poslu stajat će Tomo Matičević, srednjoškolski profesor etike, filozofije i logike. Osim prosvjetnog rada u razredu, sudjelovao je u organizaciji državnih natjecanja i stručnih skupova, te u nekoliko europskih projekata, među ostalim i osmišljavanja novog kurikuluma Mediji u suvremenom društvu (medijska pismenost). I on je godinama društveno aktivan u udrugama i institucijama koje se bave odgojem i obrazovanjem, ekologijom, kulturom i socijalnom problematikom.


hr Fri May 27 2022 13:37:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b59b18d1cb85368b45c8/80

Đogaš: "Vaučerima želimo povećati broj djece u sportu, jedno dijete više u klubu je jedno dijete manje na ulici“

Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca
Na konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, predstavio je projekt sportskih vaučera za osnovnoškolce i srednjoškolce kojima se, kako kaže, želi potaknuti veće uključivanje djece u sport. Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca koji subvencioniranje dijela sportske članarine vide kao izravni doprinos razvoju splitskog sporta.

Projekt podrazumijeva subvencioniranje dijela sportske članarine za osnovnoškolce i srednjoškolce u iznosu od 150 kuna po djetetu, čime bi se znatno rasteretili obiteljski budžeti. Baviti se sportom u Splitu, izjavili su, danas je skupo. U splitskim klubovima trenutno trenira oko devet tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a cijena prosječne članarine je između 240 i 350 kuna. Kada se tome pridodaju troškovi putovanja, opreme i prijevoza za djecu, roditelji često moraju izdvajati oko 1.200 kuna mjesečno. Đogaš je naglasio da bi za ovu mjeru trebalo izdvojiti oko sedam milijuna kuna jer Grad već izdvaja određena sredstva.


- Za budućnost splitskog sporta ključna su djeca, koja su danas manje fizički aktivna nego prije. Bavljenje sportom iznimno je važno za zdravlje splitske djece, ali jasno nam je da troškovi bavljenja sportom opterećuju kućne budžete. Kao odgovorna gradska uprava ovim vaučerima želimo olakšati život roditeljima. Jedno dijete u klubu više je jedno dijete na ulici manje – izjavio je prilikom predstavljanja Đogaš i dodao da nam se sportski talenti ne smiju događati slučajno, već biti rezultat promišljene politike, kao i ulaganja u gradsku sportsku infrastrukturu. Ovaj projekt je jedan korak u tom smjeru. Mjeru su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca.


Osim o subvencioniranju članarina, na predstavljanju se govorilo i o Europskim igrama i važnosti da se Split izbori za domaćinstvo 2027. godine. Split je najsportskiji grad na svitu i zaslužuje velika sportska događanja. Trebamo se izboriti za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine koji će nam donijeti veliku posjećenost, vidljivost, prihode, vrhunski sport, ali i priliku da obnovimo dio sportske infrastrukture – izjavio je Reić. 
hr Fri May 27 2022 13:27:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a9f818d1cb9a378b4589/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije
Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u petak u Splitu završenu prvu fazu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split, i to fazu u kojoj su opremljene istočne prostorije prijema. Druga će biti gotova do kraja 2023. godine, po očekivanjima, a obuhvatit će zapadni dio objekta.

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije.

- Desetljećima smo zanemarivali primarnu zdravstvenu zaštitu. Intencija je ojačati je. Jedno na taj način ćemo se približiti pacijentu i staviti ga u fokus. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta - rekao je Beroš, među ostalim.

Fotoreporterka DalmacijaNews portala zaustavljena je na ulazu u Objedinjeni hitni prijem pa nema fotografije uređenih prostorija. Uspjela je, stoga, uhvatiti da više nema parkiranja u krugu bolnice osim na označenim parking mjestima.

hr Fri May 27 2022 12:39:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .