DEVASTACIJA POMORSKOG DOBRA

Netko kreće s ilegalnom gradnjom pristaništa na svjetski poznatom otoku

U krstarenju Pašmanskim kanalom oko otočića Galešnjaka (poznati otok u obliku srca) u Pašmanskom kanalu nautičari su ovih dana primjetili početke vjerojatne bespravne gradnje pristaništa na istočnoj obali ovog otoka.

Riječ je o poziciji gdje ljeti sidri najviše nautičara i obala je potpuno divlja i prekrasna. Međutim, ove godine kada se netko odvažio na pripremu za izgradnju mola tako što je pobacao u more plastične vreće punjene sipkim materijalom u formaciji koja asocira na obrise mola – kaže čitatelj Morskog.hr koji šalje i ove fotografije.

Na fotografijama se također vide i, kako se čini, metalni šiljci koji bi vjerojatno trebala biti priprema za armaturu buduće ilegalne rive.

Osim što je nenaseljen, Galešnjak nema nikakve turističke objekte niti bilo kakve zgrade. Na otočiću je generalno zabranjena gradnja, no vlasnici tamošnjih parcela obrađuju maslinike.

Podsjetimo i na devastaciju susjednog otoka Bisaga Mala, gdje je čitav obalni pojas oko otočića izbetoniran. Tamo je najprije sud presudio vlasniku za devastaciju otoka, pa je presuda stajala u ladici punih sedam godina, a onda je s još trojicom kriminalaca pritvoren zbog devastacije pomorskog dobra i prijevare. No, ni to nije bilo dovoljno, pa je netko na rivi nakeljio natpis na engleskom jeziku “Private, acces forbiden – Under video surveilance” (Privatno, pristup zabranjen – Pod video nadzorom), valjda da cijeli svijet razumije zakon divljeg zapada.

Čini se da netko potiho želi slijediti primjer zločestog susjeda kojemu je sve ovo u ovakvoj državi pošlo za rukom, ali srećom, postoje građani i novinari koji će vlasti i dalje upozoravati na ovakvo divljaštvo.

Novinari Morskog.hr poslali su upit nadležnim inspekcijama, a odgovore ćemo objaviti, čim ih dobijemo.

POSLJEDNJE DODANO: