GOSPODARSKI ALARM

Nestašica radne snage u Njemačkoj prijeti gospodarstvu: Što to znači za Hrvatsku ?

Njemačke kompanije suočavaju se s ozbiljnim problemom pronalaska radne snage, što bi moglo imati ozbiljne posljedice na cijelo gospodarstvo, upozorava istraživanje Gospodarske i industrijske komore DIHK. Prema najnovijim podacima, polovina njemačkih tvrtki ima problema s pronalaženjem radnika, pri čemu je nestašica radne snage posebno izražena u sektorima s visokim stopama rasta i potrebom za visoko kvalificiranim radnicima, prenosi INDEXHR.

Izvješće “Uska grla u ponudi stručne radne snage ugrožavaju uspjeh u ključnim tehnologijama” naglašava da je situacija s kvalificiranom radnom snagom i dalje kritična, unatoč blagom smanjenju udjela tvrtki koje teško pronalaze radnike. Njemačko gospodarstvo trenutno ima nepopunjeno oko 1.8 milijuna radnih mjesta, što predstavlja ozbiljan izazov za konkurentnost zemlje. Ključne implikacije uključuju:

  1. Kritična situacija s kvalificiranom radnom snagom: Unatoč blagom smanjenju udjela tvrtki koje teško pronalaze radnike, situacija s nedostatkom kvalificirane radne snage i dalje je kritična. To implicira da iako postoje određeni pomaci, problem ostaje ozbiljan i nepokriven.
  2. Nepopunjena radna mjesta: Sadašnje nepopunjeno radno mjesto od 1.8 milijuna predstavlja izazov za njemačko gospodarstvo. Nedostatak radne snage može dovesti do smanjenja produktivnosti, poteškoća u ostvarivanju poslovnih ciljeva te potencijalnog gubitka tržišnog udjela.
  3. Konkurentnost zemlje je ugrožena: Nestašica radne snage ima izravan utjecaj na konkurentnost zemlje. Ako tvrtke ne mogu pronaći dovoljno kvalificirane radne snage, to može dovesti do smanjenja inovacija, produktivnosti i općenito uspjeha tvrtki na globalnom tržištu.
  4. Potencijalne ekonomske posljedice: Ispitivanje ukazuje na ozbiljne ekonomske posljedice, s gubicima od preko 90 milijardi eura dodane vrijednosti ove godine. Ovaj iznos predstavlja značajan dio bruto domaćeg proizvoda, što može imati dalekosežne efekte na nacionalnu ekonomiju.
  5. Moguće oporavak kroz privlačenje strane radne snage: S obzirom na prepoznatu problematiku, njemačka vlada je već poduzela korake kako bi olakšala doseljavanje stranih radnika. Očekuje se da bi privlačenje strane radne snage moglo biti ključno rješenje za nastajući problem.

Što to znači za Hrvatsku:

S obzirom na snažnu povezanost europskih gospodarstava, hrvatski radnici posebno oni visoko kvalificirani, mogli bi pronaći nove prilike za zapošljavanje u Njemačkoj. Također, hrvatske tvrtke koje posluju s njemačkim partnerima ili se bave izvozom u Njemačku mogu osjetiti posljedice smanjenja ulaganja i potražnje na njemačkom tržištu.

Ovo izvješće ukazuje na ozbiljan izazov s kojim se suočava njemačko gospodarstvo, a implikacije se protežu i na širu europsku zajednicu, uključujući Hrvatsku, koja bi mogla osjetiti promjene u dinamici rada i poslovanja s njemačkim partnerima.

POSLJEDNJE DODANO: