VREMENSKA PROGNOZA

Nestabilno nebo nad Dalmacijom: Obilna kiša, lokalne poplave i prekidi u pomorskom prometu

Subota je započela oblačno u većem dijelu Dalmacije, s kišom koja je tijekom jutra zahvatila područje srednje i južne Dalmacije. Najmanje oborina zabilježeno je na području Zadra i Dubrovnika, te na otvorenom moru gdje je palo između 1 i 5 litara kiše. S druge strane, srednja Dalmacija i Zagora suočile su se s obilnim padalinama od 20 do 70 litara.

Minimalne temperature bile su u rasponu od 5 do 9°C u Zagori, dok su na obali i otocima iznosile od 8 do 14°C.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), tijekom dana očekuje se promjenjivo do pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Iako su oborine moguće posvuda, najveće količine zadržavat će se u južnoj i dijelu srednje Dalmacije, dok bi na ostalim područjima i otvorenom moru poslijepodne mogla biti i sunčana razdoblja.

DHMZ upozorava na mogućnost lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina, uz prekid aktivnosti na otvorenom, zbog očekivane obilne kiše, posebno na području gdje se prognozira više od 50 litara oborine.

Jugo će puhati umjereno do pojačano, na otvorenom moru i jugozapadni vjetar. Na krajnjem jugu, još prijepodne, moguće je i jakije jugo. Najviša temperatura zraka kretat će se od 13 do 16°C.

Prognoza za nedjelju donosi nastavak nestabilnog vremena s pretežno oblačnim nebuom, kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito u jutarnjim satima na jugu Dalmacije. Slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar pratit će ovu meteorološku situaciju, dok se očekuje postupno slabljenje juga tijekom noći na ponedjeljak.

Pomorski promet

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektne linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ;
  • katamaranske linije: Sobra (Mljet) – Šipanska luka – Dubrovnik, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ist – Zapuntel – Brgulje – Molat – Zadar i Brbinj – Božava – Zverinac – Sestrunj – Rivanj.

POSLJEDNJE DODANO: