Article

//www.dalmacijanews.hr/files/632adb1a18d1cb25df8b459a/80

Pogled u plavo dolazi na otok Hvar u Stari Grad povodom "Dana u Vali"

Bit će organizirana besplatna probna ronjenja s punom ronilačkom opremom, u kontroliranim uvjetima i uz stručno vodstvo instruktora ronjenja
Povodom "Dana u Vali" i međunarodnog festivala tradicijskih brodova, mora i mornara, a u okviru projekta "Pomorsko je dobro" Splitsko-dalmatinske županije Pogled u plavo dolazi na otok Hvar u Stari Grad.

Za sve ljubitelje ronjenja i one najmlađe Grad Stari Grad, Turistička zajednica grada Staroga Grada uz veliku podršku Splitsko-dalmatinske županije i u suradnji s Plavom promocijom omogućit će posjetiteljima „Dana u Vali“ besplatna probna ronjenja.

Pogled u plavo održava se u okviru projekta "Pomorsko je dobro" Splitsko-dalmatinske županije s ciljem promocije ronilačkih aktivnosti, ponuda u ronjenju, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša.

Tijekom održavanja Festivala, starogradska uvala pretvara se u slikovitu pozornicu ispunjenu tradicijskim brodovima, a posjetitelji "Dana u Vali" osim uživanja u gastro delicijama, koncertima, izložbama i radionicama imat će mogućnost potpuno besplatno okušati se u ronjenju uz stručni nadzor instruktora ronjenja.

Za sve zainteresirane građane i posjetitelje Pogleda u plavo u Starom Gradu bit će organizirana besplatna probna ronjenja s punom ronilačkom opremom, u kontroliranim uvjetima i uz stručno vodstvo instruktora ronjenja 23. rujna 2022. god. u periodu od 10:00h do 21:00h i 24. rujna 2022. god. u periodu od 10:00h do 18:00h na Trgu Tvrdalj u Starom Gradu.

Zaronom u bazen Pogleda u plavo posjetitelji će imati priliku  uživati u čarima i ljepotama ronjenja uz razgledavanje podvodne izložbe fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena, prikazuje ljepote hrvatskog podmorja te pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Besplatna probna ronjenja u pratnji instruktora ronjenja u sklopu Pogleda u plavo namijenjena su za sve uzraste i djecu već od 5 godina starosti, a za sigurnost ronioca početnika brinut će se ronioci RK HRVI Nemo-Adriatic.

Za probno ronjenje potrebno je ponijeti ručnik i kupaći kostim, a rezervacije za sudjelovanje u Pogledu u plavo moguće su putem linka: https://www.pogleduplavo.com/promocija/stari-grad-hvar-23-i-2409


hr Wed Sep 21 2022 11:37:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633a931918d1cb76068b4678/80

Split u znaku mediteranskih gastro užitaka: Počeo prvi Mjesec gastronomije - Štorije o'spize

Ovo su priče splitske Turističke zajednice i Grada Splita kojima na jedinstven način razvijaju i promoviraju najveći dalmatinski grad kao vrhunsku eno-gastro destinaciju

Nešto se dobro kuha u Splitu. Počeo je prvi Mjesec gastronomije – Štorije o'spize! U njima sudjeluje čitav niz vrhunskih restorana koji nude dalmatinske delicije po promotivnim cijenama, organizirat će se prvi Gourmet maraton, a održat će se i brojne zanimljive manifestacije na otvorenome te edukacije. U grad pod Marjanom stiže i svjetska chefica broj 1. 

Štorije o'spize priče su splitske Turističke zajednice i Grada Splita kojima na jedinstven način razvijaju i promoviraju najveći dalmatinski grad kao vrhunsku eno-gastro destinaciju, produljujući na taj način turističku sezonu, a osim brojnih gostiju u njoj će itekako uživati i Splićani. 

Istaknuti domaći chefovi idućih mjesec dana vode ih na nezaboravno gastro putovanje. Iz tjedna u tjedan vrhunski restorani nudit će nove jelovnike, ali na tanjuru će uvijek biti birane mediteranske namirnice sljubljene po tradicionalnim, ponekad i pomalo zaboravljenim dalmatinskim receptima.

Adriatic Sushi&Oyster Bar, Artičok, Baza food bar, Bokeria, Central-Hotel Santa Lucia, Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Maestro Grill Club, Mazzgoon, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug, Trattoria Tinel, Zinfandel, Zoi, Zona, Zora bila, Zrno Soli – impresivan je popis restorana koji će svaki na svoj način pričati štorije o' spize i tijekom listopada nuditi dalmatinske gastro delicije po promotivnim cijenama. 

U grad pod Marjan, u sklopu prestižnog, jubilarnog 10. festivala Taste the Mediterranean, stiže i inozemna kulinarska elita. Idućih pet dana 40 stranih i domaćih chefova, nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim kulinarskim priznanjima pripremat će vrhunska jela u 20 splitskih restorana, ali i održati niz radionica i masterclassova za posjetitelje. 

Na svoje će doći i ljubitelji dobre kapljice. Neka u svojim kalendarima svakako zaokruže 14., 15., 21. i 22. listopada, datume održavanja Vinskog festivala u Peškariji. Mitsko mjesto za Splićane tih će dana biti kulisa predstavljanja vinara autohtonih i zaboravljenih sorti dalmatinskoga kraja, a događaj je podržao i pjevač Petar Grašo, koji se može pohvaliti pjenušcem s njegovim potpisom. Zbog gustog koncertnog rasporeda on nažalost neće moći prisustvovati, ali sve koji se tih dana nađu na splitskoj Peškariji oduševit će i ponuda domaćih OPG-ova. Vina i delikatese poput pršuta, sira i soparnika moći će se degustirati i kupiti po posebnim festivalskim cijenama.

Vinski festivala neće ni završiti, a u Split će, na poziv Festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs, sletjeti najbolja chefica svijeta prema izboru The World's 50 Best - Leonor Espinosa. Njezini savjeti i iskustvo bit će itekako vrijedni domaćoj gastro sceni koju će upoznati i sa svojom filozofijom ciklo-bioma, odnosno korištenja gastronomije za društveni i gospodarski razvoj.

Ova vizionarka pridružit će se i otvorenju Dana Turističke škole u Splitu – FitSplit RCK na Prokurativama, koji se organiziraju u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti, financiranog iz ESF-a. Zainteresirani za upuštanje u kulinarske i turističke vode, od osnovnoškolaca do onih starijih, i više su nego dobrodošli da na licu mjesta doznaju sve o ljepotama i tajnama danas vrlo traženih zanata i znanja te mogućnostima zapošljavanja. Dani će započeti 22. listopada manifestacijom 'Kad narastem bit ću chef', u sklopu koje će učenici Turističko-ugostiteljske škole kuhati zajedno s poznatim splitskim chefovima, a sve će biti 'začinjeno' i dobrom pjesmom. Pripremljeno će se, naravno, moći i kušati. 

U subotu, 29. listopada očekuje nas gastro dvoboj titana- sarajevske i dalmatinske kuhinje. Opet na Prokurativama održat će se Kulinarski gastro show na kojem će najpoznatiji sarajevski chefovi pripremati tamošnje tradicionalne specijalitete, dok će se s druge strane nuditi oni dalmatinski. 

U samoj završnici manifestacije Štorije o'spize održat će se Split Grand Gourmet – međunarodni festival u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija koji, osim edukacije, donosi i niz natjecanja, konobara, barmena, barista, restorana i konoba, te timsko natjecanje konobar – kuhar. 


hr Mon Oct 03 2022 09:45:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6339dbb818d1cbe2078b45c1/80
Foto: Ivana Ivanović

Najboljeg hrvatskog odbojkaša svih vremena odbojka je zadesila spletom okolnosti: "Ali, navukao sam se, onako naivno, dječački"

Kroz karijeru nije kalkulirao, nije špekulirao, nije bio oportunist, nego je koračao koracima od metra
Uglavnom smo zaboravili, ako smo ikada i znali, što to znači posijati i čekati urod. Razmazili su nas konzerviranom hranom, s gotovom hranom, polugotovom, s onom u limenkama, u bocama, u vrećicama, a ne baš tako davno svatko je imao svoj vrt. Sadilo se, sijalo, čekalo urod. Danima i mjesecima. Svakog dana okopavalo po nekoliko metara, čupalo korov, stavljalo vitamine i gnojivo.

Nekako tako, u paraboli rečeno, glasi i životni vrt sportaša. Ma svakog čovjeka.

Kratke. Jezgrovite. Koncizne. Jednostavne. Malene. Ali zato čine veliku razliku. Talent je početak, perspektivan početak kojeg običnog treba nadograđivati malim stvarima, izborima koje činimo iz dana u dan jer - male stvari čine naš život. Male stvari koje na kraju čine dramatično veliku razliku.

- Vaterpolo je bio jedna dječačka priča, sport s kojim sam se bavio nekih pet godina do svoje četrnaeste. I mislim da mi je on uvelike pomogao u nekom daljnjem sportskom razvoju jer sportovi poput plivanja, vaterpola, općenito sportovi u vodi, kao i gimnastika i atletika vrhunska su baza za karijeru. Pogotovo još meni koji sam visok 2 metra i još osam centimetara, vaterpolo mi je pomogao u koordinaciji - veli Igor Omrčen. Hrvatska nikad nije imala boljeg od njega u odbojci. Bio je konstanta. Za ljude iz dalekog svijeta valjda jedan od osam tisuća božanstava koje ima japanska mitologija, u toj zemlji u kojoj je proveo dobar dio svoje karijere "najboljeg od najboljih".


- Sjećam se da u bazenu nisam bio toliko loš, zapravo su mi govorili da sam jedan od talentiranijih. Lijepa su to vremena bila, djetinjstvo koje smo proveli na Jadrana, na Zvončacu, a zime na Poljudu. I kad sad pogledaš što ti klubovi pružaju mladim ljudima i kako su organizirani, mislim da smo mi imali puno bolje uvjete i mnogo bolju organizaciju - sjeća se Omrčen kojeg je krasila vrlina obiteljskog čovjeka često ponavljajući da mu je to najvažnija stvar na svijetu. Nije trčao za basnoslovnim ugovorima, već je gledao da njemu i njegovoj obitelji bude ugodno tamo gdje on zarađuje kruh.

No, ponekad, barem naizgled, stvari nisu onakve kakve nam se čine.

U ove naše dane kada je veće - bolje nas se uvjerava da kao pojedinci malo toga možemo i da nam uvijek treba netko. Netko tko zna bolje nego mi. Ali, Omrčen je vjerovao u svoje snove, u glas svojega srca, u svoju misiju. Nije kalkulirao, nije špekulirao, nije bio oportunist, nego je koračao koracima od metra. 

-  Odbojka je bila splet okolnosti, pogotovo jer je i tada u Splitu bila na nekim niskim granama. Zasluge idu prema školi na Kmanu, kad je profesor razapeo mrežu i spremao nas za školsko prvenstvo. Eto, baš tu se dogodio klik. I navukao sam se, onako naivno, dječački. Snimili su me tada ljudi u tadašnjom odbojkaškom klubu Marjan i malo po malo krenula je moja priča. I sve se jako brzo razvilo. Dvije godine sam bio u omladinskom pogonu Splita, normalan slijed je bio da odem u Kaštela koja su nosioc odbojkaške kvalitete na našem području, i radio sam s igračima na većoj razini - kazuje Omrčen.


Bilo je pritisaka i da se otisne prema Zagrebu, ali opet je - srce presudilo.

- Cijelo ljeto smo radili i individualno i ekipno i nije mi dugo trebalo da uhvatim te razlike između iskusnijih igrača i mene pa se streloviti uzlet osjetio i na tome da smo moju zadnju godinu prije odlaska u Italiju uzeli Kup Hrvatske, i to prva takva titula koja je bila uzeta Zagrepčanima. Mladost je tada jednostavno mljela sve pred sobom.

Baš kako je svojom igrom, fizikalijama i tehnikom Omrčen bio nepremostiv za mnoge. Dovoljno jasno da je u svojih dvadesetak godina karijere igrao za tek četiri kluba.

- Odbojka je užasno popularan sport. I ja sam na vrhuncu svoje karijere mogao igrati u Brazilu, mogao sam ići u Kinu, Japan, Poljsku i po cijeloj Europi. Odbojka se igra na svim kontinentima i, vjerujte mi, ne može stati u istu rečenicu s rukometom i vaterpolom - po aspektima organizacije, ugovorima i plaćanjima. Nažalost, kod nas ne prevladava mišljenja da je odbojka globalan sport, iako je ona kod cura u posljednjim godinama sport koji je prvi odabir - govori u dahu. I nastavlja.

- Sedam godina igrao sam u talijanskom Cuneu, poslije i u Macerati, a Cuneo je gradu u kojem 60 tisuća stanovnika živi za odbojku. Kao klinac sam došao među zvijezde i trebalo je puno rada, jako puno novih stvari, borbe za pronalazak svog mjesta pod suncem. Jer je to bila stvarno jedna super ekipa. Znate, volim ja reći da talent u sportu nije ni pet posto. Nisam otkrio toplu vodu, samo sam radio, imao radnu naviku, jaku glavu i zacrtao sebi da moram biti uporan i ne smijem odustati.

I onda se dogode najveći događaji, trenutci zauvijek urezani u srce...

- Osvajanje scudetta u Milanu, pred 15 tisuća ljudi u odlučujućoj utakmici. Moja zadnja utakmica prije odlaska u Japan. I ta talijanska odbojkaška liga je neka vrsta odbojkaškog NBA-a. Tamo imaš svake godine i do sedam klubova koji potroše velike novce da uzmu titulu. Ja sam godinama igrao u gigantima, uvijek sam bio blizu, bio sam u utakmicama polufinala, finala i uvijek je falio nekakav iskorak. Dogodio se tu zadnju godinu, i to sjećam se dobro datuma - 22. travnja 2012. godine. Nakon što smo gubili 3:0 u setovima, u time-breaku smo nakon tri sata pobijedili. Tada je 35 autobusa došlo u Milano... - reda uspomene Omrčen.

More navijača došlo je ispratiti Omrčena i na povratku iz Japana. Smiješna situacija se vuče iz tog vremena.

- U Japanu sve mora biti po nekakvim regulativama, tako su oni zablokirali jedan izlaz, umiješala se policija i skoro sam zadnji dan u Japanu, iznimno lijepog razdoblja u tom dijelu svijeta, završio u zatvoru. I kada sam dolazio tamo, nisam imao ideju da ću ostati toliko dugo. Potpisao sam dvogodišnji ugovor za Japan Tobaco i rekao sebi da ću odraditi dvije godine i vratiti se u Europu. Međutim, meni je toliko bilo dobro da sam na kraju ostao sve te puste godine u Japanu.

hr Sun Oct 02 2022 20:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6339a91d18d1cb76068b4627/80
Foto: Ivica Profaca

Mediteranski festival knjige u Splitu - Kod nas u dva, Boba Đuderija i Dada Batinić

U 45 minuta razgovora na glavnoj pozornici Velike dvorane SC Gripe, Boba i Dada pretresle su gošćine inspiracije, njezine poglede na ljude i teme o kojima piše

Ako je nedjelja, i ako je 14 sati, sasvim je logično da i Mediteranski festival knjige ima program "Kod nas u 2", u kojem je splitska blogerica i književnica Slobodanka Boba Đuderija — uvijek rado viđena gošća na MFK — ugosti kolegicu po peru i humoru Dadu Batinić. Gošća je također počela kao blogerica, viralnu slavu stekla je svojim Facebook statusima o turistima koje sreće u Makarskoj, a potom od priča s bloga Bapske priče složila zbirku sa zgodama o vlastitoj babi iz biokovskog sela Makra. Nakon što je neko vrijeme pisala takve priče i za Index, danas je dopisnica Slobodne Dalmacije iz Makarske, najpoznatija po intervjuima s ljudima koji ispunjavaju njezine kriterije zanimljivosti.

U 45 minuta razgovora na glavnoj pozornici Velike dvorane SC Gripe, Boba i Dada pretresle su gošćine inspiracije, njezine poglede na ljude i teme o kojima piše, a očekivano je sve "frcalo" od osobine po kojoj ih najviše ljudi poznaje i prepoznaje, humorom.

Za početak, Đuderija je Dadu Batinić pitala zašto je na neki način nestala iz javnosti, posebno nakon stečene "viralnosti".

 - Da živiš u Makarskoj vidila bi me dva puta dnevno na rivi, uvijek u istim kafićima, ili na dječjim igralištima s djecom koju čuvam, odgovorila je Dada, koja je neko vrijeme živjela u Londonu, iz kojeg se vratila pod Biokovo.

Inače je, kaže, bila prilično zbunjena kad je doznala da je "viralna", za taj pojam je prvi put čula 2015. kad joj je poznanik rekao "Pa ti si sad viralna", a ona odgovorila s "Ma ne, nije mi ništa".

Pred publikom je Dada pročitala upravo svoj najpoznatiji tekst, svojevrsni Facebook esej o turistima koji je nakon objave privukao tisuće čitatelja na njezin profil na "Fejsu", kojeg je kasnije "zaključala".

Za predodžbe o turistima koje je tamo navela ovisno o tome odakle dolaze kaže da ih je skupila srećući turiste po Makarskoj, jer se tada nije bavila turizmom.

 - Bilo je i onih koji su se uvrijedili, ili me optuživali da generaliziram, ali onda sam zaključila da je bolje i jeftinije ne čitati komentare nego nervozu zbog njih liječiti orahovicom i travaricom, kaže Dada, dodajući da su se tada u njezinom inboxu skupljale svakojake poruke, sve do ženidbenih ponuda.

 - Bila sam luda pa sam ih odbila.

Bobu Đuderiju zanimalo je i što njezina gošća misli o tezama da su se turisti promijenili, s obzirom na prigovore koji se čuju u Splitu o gostima koji mokre po gradskoj jezgri, što onda izaziva i istinsko neprijateljstvo prema turizmu i turistima.

 - Primijetila sam da se ljudi jesu pokvarili, ali prvenstveno mi domaći, jer nam uvijek nešto smeta. Jedna žena koju poznajem kaže turistima da će ako koriste klimu morati doplatiti deset eura, a ako je ne koriste platit će pet eura. Turisti su kakvi su uvijek bili. Ako pišaju po gradu, pa pišaju i Hrvati kad se napiju, kaže Dada Batinić. Dodala je i da po Makarskoj incidenata kakvih ima po Splitu.

 - Gradom šetaju komunalni redari i naplaćuju kazne. Svako nepoštivanje pravila se sankcionira. Povraća se po klubovima, ali ne po javnim površinama. Ja bih doduše povratila čim uđem u klub i čujem tu muziku.

Dada Batinić u Makarskoj radi čuvajući djecu, i kaže da obožava to, jer to nije samo čuvanje.

 - Odvedem ih u vatrogasni dom, u policiju, knjižare, knjižnice, to me nekako ispunjava.

Za splitski dnevni list Dada najviše piše intervjue, kaže da je fascinira svatko tko nešto radi najbolje što može, bio smetlar ili fizičar.

 - Ove godine je nagradu grada dobio pometač ulica Valentino Gojak, ne promakne mu ni jedan listić. Često kažu da ne bi intervju jer 'nisam dovoljno dobar/dobra', pa ih trebam nagovarati. To su uglavnom ljudi s makarskog primorja, pa ih u Makarskoj svi prepoznaju nakon intervjua, javljaju im se na Rivi, djeca im se motaju oko nogu.

Za svoj rad ima podršku obitelji, najviše od sestre, a kad je majci rekla da se bavi refleksologijom komentirala je kao da joj je vrag ušao u kuću.

 - Za pisanje kaže 'šta će ljudi o meni mislit?' Ćaća je čuo da se za knjigu treba tipkat, pa me pitao ako dobro tipkam šta se ne zaposlim na kasi u Studencu, kaže, dodajući da je samo na promociji "Bapskih priča" strahovala zbog jedne od priča koje se diraju vjere, a uz oca i babu ateiste ima i ujaka koji je provincijal.

Na susretu je pročitala i svoju najdražu priču iz zbirke "Bapske priče" pod naslovom "Splitska banka", također objavljenu i na Facebooku.

 - Većina ovih priča su istinite, a babin jezik je svakako autentičan. Ako je sve stvarno, ona je nestvaran lik. Kad sam se vratila iz Londona, ušla sam kod nje u sobu, a na policama nema ni jedne slike osim Gorana Ivaniševića kad je osvojio Wimbledon.

Kaže da ne čeka inspiraciju, nego piše kad nađe neku osobu koja može ponuditi priču.

 - Svatko stariji od 50 ima neku priču vrijednu da se podijeli s drugima. Ponekad su ljudi nerazgovorljivi, pa je to teško, ali uvijek tražim takve. I nalazim ih. Volim Makarsku i nastojim naći te ljude tamo, posebno po selima, recimo s gospođom od 95 koja je odlučila umrit, pa se sa mnom raspoložila i živnula, izgrlila me. Kasnije mi njezini rekli da ona želi da opet dođem, ali oni ne bi.

 - Što da moraš intervjuirati nekog hadezeovca a on te poželi zagrlit?, pitala je Boba.

" To mi je malo onostrano, kaže Dada.

hr Sun Oct 02 2022 17:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5da1cd3b29111cd0ab8b467d/80
Foto: Pixabay

Hoće li nam očišćeni radijatori smanjiti račune za struju ove zime?

Stručnjak za vodoinstalaterske radove objašnjava da prašina između rebara konvektorskog radijatora može spriječiti izlazak topline

Sezona grijanja uskoro počinje i pravo je vrijeme da svoje radijatore pripremite za predstojeći rad. Radijatori mogu biti žarišta prljavštine i prašine, koje se skupljaju između rešetki i prostora između zidova.

Prvenstveno je važno očistiti unutrašnjost radijatora, što je u nadležnosti gradskih elektrana. Neobične čestice, osim što mogu iritirati alergičare, mogu i smanjiti djelotvornost radijatora. Prema riječima stručnjaka, češće čišćenje radijatora može dovesti do velikih ušteda na vašem računu za grijanje, prenosi B92.

Stručnjak za vodoinstalaterske radove John Loules objašnjava da prašina između rebara konvektorskog radijatora može spriječiti izlazak topline, što znači da će radijatori morati više i vremenski duže raditi kako bi zagrijali prostorije vašeg doma.

Za čišćenje radijatora se nikako ne preporučuje korištenje krpa, jer one samo rasprše čestice prašine, već umjesto toga stručnjaci preporučuju korištenje usisivača.

Za ploče radijator koje su pretijesne da bi kroz njih prošao nastavak za čišćenje, upotrebite fen za kosu, ali s hladnim zrakom. Vanjsku stranu radijatora bi trebalo oprati vlažnom krpom, pa zatim suhom.

- Ponekad toplina može prouzrokovati da se prljavština i prašina zalijepe za zid iznad radijatora. Zato je važno očistiti i zid iza radijatora. - dodao je Loules.


hr Sun Oct 02 2022 13:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .