VELIKI IZAZOV

Nedostatak radnika u Hrvatskoj postaje sve veći problem zbog kojeg rastu ulaganja u robotiku

Uključivanje Hrvatske na dva dodatna prometna europska koridora potaknulo je val investicija u logističke i distribucijske centre. Ulažu strane i domaće tvrtke, no radna je snaga najveći izazov. Naše tvrtke gorući problem deficitarnog kadra u budućnosti vide upravo u rastućem sektoru logistike, piše HRT.

U zagrebačkom prstenu pravi je investicijski bum industrijskih i logističkih centara. Ovaj netom otvoren oslonio se na lokalne zaposlenike.

– Zaposlili smo 60 ljudi s tog područja, plan je dodatno proširiti poslovanje, dignuti kvalitetu usluge i ovo će biti hub za Hrvatsku i Sloveniju, kaže Marko Popović, voditelj logistike, Orbico Supply Hrvatska.

Da bi osigurali dovoljno kadra za deficitarno zanimanje u logistici, pojedini trgovci financijski podupiru učenike što potvrđuje i primjer Srednje škole u Jastrebarskom.

– Učenici dobivaju stipendije, od grada dobivaju udžbenike i informatičku opremu i to je lijepa priča sa sretnim završetkom. Ako stvorimo radnike za tržište rada onda je škola s pravom tu gdje je, govori Sonja Stipanović, ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko.

U razvoju logistike hrvatski je adut povoljan prometni položaj koji itekako žele iskoristiti naše luke i gradovi.

– Ulaskom Hrvatske u dva nova Ten-Te koridora otvaraju se velike poslovne prilike i važno je da se one iskoriste i da radna snaga bude dostupna, ističe Maja Bogović, direktorica Sektora trgovine HGK.

Nove tehnologije sve su zastupljenije u prodornom sektoru pa roboti dijelom zamjenjuju ljudski rad.

– Nedostatak radnika je sve veći i ulaganja u automatizaciju i robotiku postaju veća. Imamo razgovore s hrvatskim kompanijama koje će pokušati uvesti fleksibilnu automatizaciju u svoje procese, no nama je glavno tržište ipak Sjeverna Amerika, kazao je Kruno Stražanac, suosnivač tvrtke Gideon.

Roboti u logistici postaju očito profitabilan izvozni proizvod, no bilo bi dobro da širu primjenu nađu i u domaćoj industriji.

POSLJEDNJE DODANO: