NATJEČAJI SU OTVORENI

Nedostatak radne snage u hrvatskim trgovinama prijeti zatvaranjem dućana

U tijeku je sve teža situacija u trgovinskom sektoru zemlje, pri čemu nedostatak radne snage postaje sve veći problem. Iako proizvoda ne manjka, a kupci su prisutni, nedostaje radnika koji bi održavali poslovanje.

Prodavačica Martina Bičanić za RTL Danas dijeli svoje iskustvo ističući kako su natječaji za posao otvoreni, ali se radnici brzo gube nakon kratkog vremena provedenog na poslu. Nedostatak radne snage je alarmantan, a trgovine se sve teže organiziraju.

Prema riječima poslodavaca, nedostatak radne snage u trgovini doseže razmjere od najmanje 10 tisuća radnika. Mario Žamboki, vlasnik trgovačkog lanca, ističe kako je situacija toliko ozbiljna da se razmatraju čak i radikalni potezi poput zatvaranja trgovina.

Oglas za strane radnike postaje sve češći, s predviđanjima da će u sljedećih deset godina pola milijuna stranih radnika biti zaposleno u zemlji, dok domaćih radnika nedostaje. Očekuje se da će ove promjene imati značajan utjecaj na tržište rada i svakodnevni život.

S obzirom na ozbiljnost situacije, potrebno je hitno djelovanje kako bi se riješio problem nedostatka radne snage u trgovinskom sektoru i osiguralo normalno funkcioniranje poslovanja.

POSLJEDNJE DODANO: