POVIJESNI USPJEH

Nebojša Slijepčević nakon osvojene Zlatne palme: “Osjećaj je nestvaran!”

Nebojša Slijepčević, redatelj koji je ostvario povijesni uspjeh hrvatskog filma osvojivši Zlatnu palmu u Cannesu za kratki film Čovjek koji nije mogao šutjeti, gostovao je u Dnevniku HRT-a.

-Osjećaj je nestvaran. Ja nisam znao, nitko nije znao, osim žirija, tko je dobio nagradu, sve do trenutka dok predsjednica žirija nije pročitala ime filma. Trebalo mi je par sekundi da se uvjerim da stvarno nisam krivo čuo. I onda kasnije je bilo nestvarno stajati tamo kraj Georgea Lucasa koji je primio nagradu za životno djelo, a posebno mi je drago da je Veliku zlatnu palmu osvojio filmaš kojeg inače jako volim i čiji film mi se jako svidio, Sean Baker, rekao je.

-Stvarno je potrebno jako puno sreće. Zato što ovisi ne samo o kvaliteti tvojeg filma, nego i o kvaliteti svih ostalih filmova. O tome s kim ćeš se naći u konkurenciji. A osim toga film nije košarka ili neka sportska grana da se broje bodovi pa da može se izračunati tko je najbolji. Ovo je vrlo osobna odluka ovog žirija. Možda bi neki drugi žiri odlučio drugačije, ali na našu sreću, koliko su mi rekli, ovaj žiri je rekao da im se najviše svidio naš film, dodao je.

Smatra da priča o herojstvu Tomislava Buzova vrijedi filma.

-S filmom smo pokušali proširiti priču o njegovom herojstvu. Ali također, ovaj film je rađen na takav način da šalje neke univerzalne poruke, odnosno da gledatelji koji i ne znaju puno o situaciji u našim krajevima se mogu identificirati s likovima i mogu prepoznati jednu univerzalnu situaciju u kojoj bi se mogli naći i sami, rekao je redatelj.

Nada se da će ovaj uspjeh filma hrvatskoj publici pokazati da je hrvatski film kvalitetan. 

-Ne pričam naravno samo o svom filmu, nego mislim da imamo cijeli niz odličnih filmova zadnjih godina, kako dokumentarnih tako i igranih, koji su imali također međunarodne uspjehe. Nadam se da će se prepoznati da hrvatski film može biti izvozni proizvod Hrvatske na koji smo ponosni i da će društvo stati iza toga, rekao je Nebojša.

-Moj je plan da nakon uspješnog kratkometražnog igranog filma snimim u idućih par godina i svoj debitantski dugometražni film, zaključio je.

POSLJEDNJE DODANO: