Article

//www.dalmacijanews.hr/files/612d3dc86f52df2a198b45c4/80

U mjesec dana Šibenčanin Joško "osvojio" je na tisuće metara nadmorske visine i ostvario životni san, a i hajdukov šal rastegao je na 4 tisuće metara iznad mora

Pregledavajući sve te puste fotografije, pokazatelje te nevjerojatne moći prirode, zamislite da biste na vrhovima mogli ostati zauvijek.
Kada se prije dvadesetak godina počeo diviti planinskim masivima, dok bi zimske dane s obitelji provodio na skijanju, Joško Vudrag (56) nije ni slutio kako će kusur godina kasnije biti junak novinskog teksta, visokogorac, ako njega pitate, čovjek koji je u svega mjesec dana prevalio na tisuće metara nadmorske visine u "osvajanjima" najviših europskih vrhova.

I koronavirus je imao neke prednosti, reklo bi se, pa je u vrijeme totalnog zatvaranja, iliti "lock-downa", ako je uzeti englesko objašnjenje vremena u kojem su brojni otkrili neku skrivenu ljubav prema prirodi, i Joško odlučio "ozbiljno planinariti".
- Penjao sam se po našim planinama poput Velebita, Dinare, Biokova, Kamešnice i u jednom trenutku sam donio odluku za upis u visokugorsku školu pa sam morao potegnuti sve do Zagreba jer u Dalmaciji ne postoji takva - govori nam Vudrag u okruženju u kojem kao da je vrijeme stalo.

Pregledavajući sve te puste fotografije, pokazatelje te nevjerojatne moći prirode, zamislite da biste na vrhovima mogli ostati zauvijek. Još kad bi ih planina nagradila savršenim vremenskim uvjetima, kristalno čistim pogledom koji otkriva sve te ljepote - nešto neopisivo.
Tofana di Rozes za start

Sve je krenulo sredinom lipnja u Dolomitima kada je Joško "osvojio" vrhove Tofana di Rozes (3225 metara nadmoske visine) i Punta Penia (3343 metra nadmorske visine), koji je ujedno i najviši vrh planinskog masiva Dolomiti, te Piz Boe na 3152 nadmorska metra. Na red je, na početku srpnja, stiglo i austrijsko nebo, najviši vrh Grossglockner na čak 3798 metara nadmorske visine koji je bio i jedan od najzahtjevnijih poduhvata, rutom "via normale", ali i Erzherzog Johan s nešto manje od 3500 nadmorskih metara.

- Stijene su bile jako sedimentne pa je trebao pojačan oprez. Bio je prisutan i stres, ne treba se skrivati od toga, ali nije bilo problema - veli Joško govoreći o "čarima" svog hobija.
Ni zapusi snijega do koljena nisu spriječili ovog Šibenčanina da se popne do vrha Rigufio Gnifetti (3647 metara nadmorske visine) u talijanskim Alpama područja Monte Rosa.

- Trebali smo presjedati trima žičarama, ali kad smo krenuli drugom kiša se pretvorila u snijeg, počela je mećava i žičničar se nije usudio dalje. Čak je i opalio grom u jednu od sajli pa smo se gotovo sat vremena premišljali je li došao usponu kraj ili ćemo dalje. Nakon dolaska jednog lokalnog vodiča i žičničar se ohrabrio pa nas je odveo najviše gdje je mogao - kaže ovaj smireni 56-godišnjak, iz čijeg se glasa u tom trenutku ne može razaznati radi li se o sjeti ili je u pitanju samo odraz njegova unutarnjeg mira.


"Ostvario sam svoj životni san"

Na talijanskoj turi prevalio je i prvi "četiritisućnjak", kako ovi penjači nazivaju vrhove iznad 4 tisuće metara nadmorske visine, pa je na vrhu Piramida Vincent, zanimljivo uz pomoć dva dinamovca, rastegao hajdukov šal. Slijedili su i vrhovi Ludwigshöhe (4344 metara nadmorske visine), Balmenhorn na 4167 metara, švicarski drugi najviši vrh Zumsteinspitze (4562 metara nadmorske visine), ali i Parrotspitze koji se nalazi na 4443 nadmorskih metara.
Ipak, srcu najdraži bio je uspon na Mont Blanc (4810 metara nadmorske visine). Uspjelo je iz drugog pokušaja kada je već prvi put zbog oluje i velike količine snijega ostao prekratak.

- Ostvario sam svoj životni san - bez razmišljanja nam je podvukao pa opisao scenu koja će mu, kako kaže, do kraja života ostati u sjećanjima - "Kuloar smrti", strma jaruga na kojoj su mnogi stradali kroz godine zbog padanja kamenja velikom brzinom te boravak u Rifugio Gouter na 3835 metara nadmorske visine, tik do oblaka i sunce na zapadu - slika koja se ne zaboravlja.

Da bi se njegov život u potpunosti opisao potrebno je napisati knjigu, a ne ovaj skromni tekst u kojem ga pokušavamo približiti čitateljima. Jer Joško je sam za sebe jedna divna knjiga prekrasnih korica i dragocjenog sadržaja, a možda i njegove priče s planina stanu u jednu knjigu, tako nam je obećao.

hr Mon Aug 30 2021 22:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .