IZBORNIK ZLATKO DALIĆ

“Naučio sam na kritike, moja uloga je nikakva kad se osvajaju medalje…”

Dan nakon remija s Albanijom (2:2) koji je Hrvatsku poprilično udaljio od plasmana u osminu finala Europskog prvenstva, pred mikrofone u Neuruppinu stao je izbornik Zlatko Dalić i odgovarao na pitanja.

Pogađaju li vas kritike hrvatske javnosti?

– Naučio sam na kritike. Više na njih nego na pohvale iako je bilo puno više uspjeha u mojih sedam godina. To je realnost, s time sam se spreman nositi i to prihvatiti. Kad gubimo i igramo loše, ja preuzimam odgovornost i kažem “ja sam taj”. I sad je tako. Kritike prihvaćam, nosim se s njima koliko god mogu.

Isto tako sam svjestan da je moja uloga nikakva kad se osvajaju medalje i da sam ja tu slučajno. Meni dragi Bog daje koliko mogu nositi.

Najviše se spominje Marcela Brozovića, očito je da nije na razini. Je li se moglo ranije reagirati?

– Brozović je velikan hrvatskog nogometa, njegove su zasluge ogromne. Činjenica je da mi ne funkcioniramo najbolje kao ekipa. Nikada nismo ovoliko lakih lopti u veznom redu izgubili kao protiv Albanije. Nije samo Brozović problem. Možda on jest u malo lošijoj formi, ali protiv Portugala je igrao dobro. Protiv Španjolske nije samo do njega, nego cijele ekipe. Saudijska liga je takva kakva jest, on je imao dobru sezonu. Kante je dvije godine tamo, igra sjajno za Francusku.

Na rubu smo ispadanja u skupini, to nam se nije dogodilo od Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine.

– Bili smo na rubu ispadanja u Kataru, kao i na posljednjem Europskom prvenstvu. Ovu utakmicu protiv Italije nazvat ću nokaut utakmica, samo nam pobjeda igra. Atmosfera mora ostati pozitivna, moramo prihvatiti naše pogreške. Primili smo već pet golova, to nije bio slučaj ranije. U Rusiji nismo primili niti jedan, u Kataru samo jedan.

Problemi su u obrani, ali nemamo niti jedan žuti karton. Je li nedostaje agresivnosti?

– To je sigurno pokazatelj da nismo dovoljno agresivni i da nismo blizu igrača. Prvi gol koji smo primili protiv Albanije je primjer toga. Da ne govorim o onom drugom, koji smo primili iz kontre, a vodimo 2:1.

Kako komentirate izjave da se previše očinski ponašate prema nekim igračima i da neki igraju po starim zaslugama?

– Nisam to čuo. Ponašam se isto svih ovih godina. Jasno je da nisu svi igrači isti. Moja sudbina ovisi o rezultatima, radim u najboljoj namjeri. Kad smo pravili popis, mislim da ste se svi složili s njim. Vjerojatno se misli na starije igrače, a ja ću dok sam živ biti zahvalan njima. Igrat će koliko zaslužuju igrati. Ne kažem da sam uvijek u pravu i da uvijek pogodim.

POSLJEDNJE DODANO: