POTRES U MOSTU

Nakon velike svađe Raspudići odlučili napustiti stranku?

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, nakon svađe oko sastavljanja lista za EU izbore, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić napuštaju stranku. Doduše, Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u Mostovom saborskom klubu kao nezavisna iako je javnost percipira kao mostovku.

Drama je započela jučer navečer na sastanku Predsjedništva Mosta. Na njemu je trebalo utvrditi konačnu listu Mostovih kandidata za EU parlament, a dogovor se zakomplicirao verbalnim okršajem između Marina Miletića i Marije Selak Raspudić.

Miletić se otvoreno pobunio protiv kandidata koje je predlagala Marija Selak Raspudić. Kao kamen spoticanja navodi se to što je Marija Selak Raspudić, kako Jutarnji neslužbeno doznaje, zagovarala svoga supruga Ninu Raspudića na listi za Euro parlament, dok je Miletić inzistirao da to bude on sam. Nakon sukoba s Miletićem, Marija Selak Raspudić demonstrativno je napustila sjednicu.

Danas se nitko od mostovaca ne javlja. Pokušali smo ih kontaktirati, ali Nini Raspudiću je isključen mobitel, dok Marija Selak Raspudić, Nikola Grmoja i Marin Miletić ne odgovaraju na pozive. Ipak, Marija Selak Raspudić najavila je za srijedu u 10.30 konferenciju za medije povodom predaje lista za EU izbore. 

Jutarnji navodi da se u pozadini sukoba ne radi o razlikama u političkim stavovima, već dio mostovaca brinu ambicija Nine Raspudića i strah da bi u nekom trenutku mogao preuzeti dominaciju u stranci. 

Podsjetimo, Marija Selak Raspudić nedavno je u debati na N1 televiziji na pitanje je li pobačaj temeljno pravo i odluka žene odgovorila potvrdno, odnosno “da”. Na to je kasnije reagirao njen stranački kolega Marin Miletić, koji je kazao da se ona krivo izrazila.

Miletić je to rekao nakon što su mu pratitelji postavljali pitanja o tome na Facebooku, ustvrdio je da je Most za život, a onda je Selak Raspudić za Novi list dodatno rekla da je to bilo “vrlo nespretno formulirano blic-pitanje”. 

U debati o ljudskim pravima i društvenim pitanjima koju je na N1 televiziji vodila novinarka Nina Kljenak, a koja je trajala više od sat vremena, sudjelovale su HDZ-ova Nina Obuljen Koržinek, Biljana Gaća (Rijeke pravde), Morena Lekan (Možemo!), Branka Lozo (Domovinski pokret) i Marija Selak Raspudić (Most).

Pitanje u debati glasilo je točno ovako: “Smatrate li da je pobačaj temeljno pravo i odluka žene?” Na njega su sve kandidatkinje odgovorile “da” osim Branke Lozo iz Domovinskog pokreta koja je rekla “ne”. 

Na upite pratitelja na Facebooku o izjavi Marije Selak Raspudić riječki mostovac nije krio da se ne slaže s njom.

-Most je jasno za – život. Objavili smo svoju političku deklaraciju i jasno smo rekli da smo za život. Vrh stranke, Predsjedništvo, naš predsjednik, svi mi tu imamo isti stav.

Marija se ovdje pogrešno izrazila, ali neka ona sama to objašnjava. Ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju. A narod će preferencijalnim glasovima pokazati što misli o svakom od nas, poručio je mostovac. Novi list je odmah kontaktirao Selak Raspudić.

Ona je, pak, poručila da je njezino stajalište o kompleksnoj temi pobačaja poznato otkad je ušla u javni prostor.

-U toj debati na koju se kolega referira postavljeno mi je jedno vrlo nespretno formulirano blic-pitanje, na koje smo mogli odgovoriti samo s ‘da’ ili ‘ne’. Sjećam se da se spominjalo i to je li pobačaj odluka žene, a moj je stav da jest.

Biološka je to činjenica s obzirom na to da je dijete ovisno o majci, ali jasno je i da ja smatram da život uvijek treba štititi. Društvo mora stvoriti sve preduvjete kako do pobačaja ne bi dolazilo i nadam se da ćemo dugoročno pobačaj nadići kao takav, rekla je za Novi list Mostova zastupnica.

POSLJEDNJE DODANO: