BROD DALMACIJA

Najveći brod u povijesti Jadrolinijine flote na svoje prvo putovanje kreće sljedeći mjesec

Nakon što je brod “Dalmacija”, najveći u povijesti Jadrolinijine flote, koji će održavati međunarodnu liniju Dubrovnik – Bari, stigao u Hrvatsku, u brodogradilištu Viktor Lenac bit će prilagođen vizualnom identitetu Jadrolinije. Na svoje prvo putovanje bi trebao krenuti sredinom svibnja.

134 metra dug, 24 širok, ima 8 paluba i vrijedan je 18 milijuna eura – ukratko, nova je to perjanica Jadrolinijine flote koja će već ovoga ljeta povezivati Dubrovnik i Bari, Hrvatsku i Italiju.

– Očekujemo u visokoj sezoni 10 putovanja tjedno i mislim da ćemo time značajno povezati jug Dalmacije s Italijom – kazao je za HRT predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta.

Brod je 1993. izgrađen u Norveškoj, 2014. rekonstruiran u Finskoj prema projektu OSK designa, koji radi za vodeće svjetske brodarske kompanije.

– Kapacitet broda je 1800 putnika i 350 vozila, a prosječna brzina 17, 17,5 čvorova – kaže kapetan broda “Dalmacija” Sandro Rundić.

Putovanje do Dubrovnika trajat će šest sati. Putnici će moći uživati u brojnim sadržajima – od nekoliko barova i restorana do igraonice za djecu. 

– Ovo je prvi put, a ja sam na kompaniji 21 godinu, da imamo ovakav brod, standard, kvaliteta, ponude za putnike i ovo je stvarno dvije stepenice više nego smo imali do sada – kaže hotel manager Zoran Simanović.

Brod “Dalmacija” trenutačno je na doku u brodogradilištu Viktor Lenac, gdje će biti prilagođen vizualnom identitetu Jadrolinije, a sredinom svibnja krenut će na svoje prvo hrvatsko putovanje.  

– Ove, ali i prijašnjih godina suradnja s Jadrolinijom je uvijek bila dobra, to je suradnja koja traje od kad je Hrvatske i nadamo se da će trajati i ubuduće – kaže Luka Hrboka iz brodogradilišta Viktor Lenac. 

Uz “Dalmaciju”, na susjednom doku – “Oliver”, koji je zbog dodatnih zahtjeva Lučke kapetanije i dalje na vezu. No ispunjena je većina zahtjeva te slijedi ponovni pregled Hrvatskog registra brodova. Nakon toga, točnije u sljedeća dva tjedna, “Oliver” bi trebao krenuti put Splita i Vele Luke.

POSLJEDNJE DODANO: