KAKO SE ZAŠTITITI

Najveće curenje podataka ikad na internetu, na forumu objavljeno gotovo deset milijardi lozinki

Na hakerskom forumu pojavila se datoteka od 50 gigabajta pod imenom “rockyou2024.txt”, a sadrži 9.948.575.739 ili oko deset milijardi lozinki.

Objavio je to istraživački tim Cybernewsa koji objavljuje najnovije vijesti o kibernetičkoj sigurnosti i tehnologiji. Prema njihovim tvrdnjama, ovo je najveće ‘curenje podataka’ svih vremena, piše Fenix Magazin.

Ne može se samo tako zaštiti korisnik, ali oni koji su pogođeni, trebali bi poduzeti neke mjere kako šteta ne bi bila još veća, poručuju stručnjaci.

Savjetuju da:

  • najprije upotrijebite alat za provjeru lozinki koje su procurile da vidite je li vaša dostupna hakerima. Ako vidite da je neka od vaših lozinki ugrožena, odmah je poništite i unesite novu lozinku. Pritom odaberite jake i jedinstvene lozinke koje ne koristite na više računa ili platformi.
  • koristite dvostruku provjeru autentičnosti: odnosno, ako je lozinka i otkrivena, postoji dodatna provjera koju hakeri ne mogu obaviti.
  • koristite upravitelje lozinkama i generatore lozinki, kako bi one bile što kompliciranije i samim time teže za probiti.

POSLJEDNJE DODANO: