NORVEŠKA INOVACIJA

Najsjevernija norveška regija zatražila je od Europske komisije da im dan traje 26 sati

Najsjevernija norveška regija, blizu ruske granice, pokrenula je inicijativu za uspostavu vremenske zone s 26-satnim danom kako bi potaknula lokalne vrijednosti, produžila obiteljsko vrijeme i privukla nove stanovnike u regiju. Ideja, promovirana od strane lokalnog gradonačelnika i nazvana projektom “MOREtime”, želi slaviti jedinstveni način života u tom području, prenosi N1.

Gradonačelnica Vadsøa, Wenche Pedersen, koja je inicirala ovaj prijedlog, istaknula je kako se kroz ovaj projekt želi omogućiti ljudima da uživaju u više kvalitetnog vremena baveći se aktivnostima poput ribolova, lova ili jednostavnog druženja s voljenima. Ističe se da bi produljenje trajanja dana moglo inspirirati više ljudi da se presele u udaljenu regiju, posebno u svjetlu geopolitičkih događaja poput ruskog rata protiv Ukrajine.

Unatoč ovom prijedlogu, postavlja se pitanje hoće li Europska komisija odobriti stvaranje takve vremenske zone. Iako Norveška nije članica EU-a, već je dio Europskog gospodarskog prostora (EEA), direktiva EU-a regulira ljetno računanje vremena, dok je pitanje stvaranja vremenskih zona u nadležnosti samih zemalja.

Prema izvorima unutar Europske komisije, malo je vjerojatno da će EU moći odobriti ovakav zahtjev regije. Međutim, Pedersen se nada da će barem proširiti svijest o jedinstvenosti sjeverne Norveške i njezinom bogatom načinu života koji omogućuje više slobodnog vremena.

POSLJEDNJE DODANO: