MORANA PAVIČIĆ

“Najčešće se radi o situacijama kada djeca slučajno pronađu lijekove u kućanstvu i popiju ih ili kada dođe do predoziranja”

Brojni pacijenti savjete zanemaruju, ali nuspojave se javljaju kada se ne sluša liječnike ili ljekarnike. Samo prošle godine bilo je gotovo četiri tisuće slučajeva trovanja lijekovima, od kojih je polovica imala ozbiljne posljedice.

Najviše nuspojava, njih 3721, odnosilo se na lijekove, dok su 179 nuspojave povezane s cjepivima.

Broj nuspojava smanjio se za 13 posto u odnosu na prošlu godinu, ipak se sumnja da je 71 osoba preminula zbog nuspojava na određene lijekove. 

Morana Pavičić, glavna koordinatorica Nacionalnog centra za nuspojave HALMED-a, pojašnjava da su se ove nuspojave odnosile na lijekove koji se koriste za liječenje teških zloćudnih bolest

Radilo se o pacijentima s teškim bolestima poput karcinoma, nasljednih metaboličkih bolesti, transplantiranim organima, izjavila je za RTL Pavičić.

Lijekovi nisu uvijek izliječili pacijente, gotovo tisuću njih se otrovalo.

Radi se o 916 prijava trovanja lijekovima; najčešće se radi o situacijama kada djeca slučajno pronađu lijekove u kućanstvu i popiju ih ili kada dođe do slučajnog ili namjernog predoziranja, izjavila je Pavičić.

Na kraju stručnjaci naglašavaju kako je važno da pacijenti ne uzimaju lijekove na preporuke susjedna ili interneta, već da pročitaju nuspojave i da se posavjetuju s liječnicima.

POSLJEDNJE DODANO: