REVOLUCIONARNI GLAS

Nagrada Vijeća Europe za zaštitu žena dodijeljena Nevi Tolle

Nevi Tolle, koja je život posvetila borbi za zaštitu žena od obiteljskog nasilja, Vijeće Europe dodijelilo je nagradu Raoula Wallenberga za pionirsku ulogu, hrabrost i odlučnost u pomaganju žrtvama te u poticanju na promjene u javnoj percepciji i zakonodavstvu s ciljem sprječavanja nasilja u obitelji, prenosi tportal.

Djelovanje i predanost takve vrste ima cijenu. Znam da ste se suočili s prijetnjama, zastrašivanjima i raznim preprekama, ali ste ustrajali. Vaša hrabrost i odlučnost su pomogli onima kojima je to bilo uvelike potrebno, pomogli ste mijenjaju javnog mnijenja i donošenju boljih zakona. Doslovce ste spašavali živote – rekla je na dodijeli nagrade u Strasbourgu glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Žiri je istaknuo da je Tolle, osim direktne pomoći žrtvama, “neumorno i uspješno radila na zakonodavnim promjenama, uključujući i priznavanje zločina femicida, te se zalagala za strože kaznene politike i promjene zakona o socijalnoj skrbi”.

Primajući nagradu, Tolle je rekla da ona nije samo priznanje njoj već i ženama koje su preživjele nasilje.

One su moje junakinje i nadahnuće koje mi daje snagu svaki dan. Smatram privilegijom što sam imala priliku biti s njima, slušati njihove priče i svjedočiti nevjerojatnoj hrabrosti – rekla je Tolle i poručila da će se nastaviti boriti za ženska prava i promicati pravdu i sigurnost te izgradnju društva u kojem nasilje nad ženama nema mjesta.

POSLJEDNJE DODANO: