TROGIR SLAVI

Nadbiskup u miru Puljić s mise u Trogiru: “Čovjeku je iz ruku izmaklo što je stvorio, a konstruktor je postao obični broj!”

Više stotina Trogirana tradicionalno se okupilo u procesiji uokolo povijesne jezgre, koja je bila uvod u misno slavlje koje je u petak, povodom blagdana svetog Ivana, na koji se slavi i Dan grada, u katedrali svetoga Lovre predvodio zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić, bivši upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije. Govoreći o životu Ivana Trogirskog, rekao je kako je baš Trogir u vidu svetog Ivana i svetog Lovre, koji je i zaštitnik katedrale, imao svoje proroke i zaštitnike, prijatelje i serafine.

– Sveti Ivan Trogirski u jedanaestom stoljeću, prije nego je postao trogirskim biskupom, bio je benediktinac u samostanu u Osoru na otoku Cresu gdje je upoznao tadašnjeg splitskog nadbiskupa Lovru. Njihova se imena nalaze u važnim povijesnim ispravama kraljeva Krešimira i Zvonimira. Sveti Ivan je kao biskup razvio bogatu pastoralnu aktivnost. Posebice se zauzimao za provedbu „grgurovske reforme“. Osnovao je samostan benediktinki nedaleko od katedrale, davne 1064. godine. Zabilježeno je također da se zalagao za mir među zavađenim građanima, te vrlo aktivno posredovao u njihovom mirenju. Trogirani su posebice zahvalni što je 1105. zaštitio grad kad je kralj Koloman bio odlučio da ga razori. Sveti Ivan je učinio puno dobrih djela gradu Trogiru, pa nije ni čudo da su ga izabrali za biskupa, a poslije smrti „proglasili i svetim” – rekao je Puljić.

Istaknuvši kako je to u ovim današnjim vremenima izuzetno teško, pozvao je Trogirane da poput svetog Ivana mirotvorca pruže jedni drugima ruku potpunog mira.

– Po Božjoj zamisli i nakani, naime, čovjek je kruna svega stvorenja. Pozvan je uređivati svijet oko sebe. Nažalost, dogodila se inverzija toga reda. Dogodio se „nered u ljudskom srcu“ i u njegovom okolišu. Tvorevina ljudskih ruku izmakla je čovjeku ispod kontrole i „ustala protiv svog konstruktora“. Postala je njegovim gospodarom, a on običnim brojem. Tako je čovjek ostao bez centra, bez hijerarhije vrjednota, bez čvrste uporišne točke. Nema strahopoštovanja pred životom i Božjim zakonima upisanim u njegovu srcu i savjesti, pa se osjeća izgubljeno i nesigurno. Hoće li se naći u ovom vremenu nejasnoće i pomutnje odvažnih svjedoka koji će poput proroka Izaije, apostola Pavla i svetog Ivana Trogirskog ljude na to upućivati? Na potezu su štovatelji svetih Tajna, navjestitelji Radosne vijesti, sljedbenici Uskrsnuloga Gospodina – poslao je i poruku za današnji svijet.

Promenadni nastup nakon mise imala je Narodna glazba Trogir, a na Trgu Ivana Pavla II svi su se mogli i počastiti tradicionalnim trogirskim jelima. Proslava Dana grada završit će večeras u 20 sati, i to koncertom Tonya Cetinskog.

POSLJEDNJE DODANO: