LUKA BAKOVIĆ, BACAČ KUGLE

“Nadam se i da na Igrama u Parizu mogu do medalje kao na Svjetskom prvenstvu u Kobeu”

Paraatletičar, bacač kugle splitskog ASK-a Luka Baković osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u japanskom Kobeu, a u utorak su mu članovi njegov kluba priredili doček u Parku mladeži.

– Klima je bila najveći problem u Kobeu, puno promjena vremena, mislim čak da sam imao fibricu uz grlobolju dan prije natjecanja. Izvukao sam maksimum kad sve to uzmem u obzir. Možda bih bacio dalje da nisam imao zdravstvenih problema. Na Svjetskom prvenstvu su bili svi najbolji, kugla je bila baš najjača.

Tek sam počeo bacati, zapravo, treniram pet godina, ali posljednje tri sam koncentriran na kuglu. Ne mislim da sam hendikepiran što sam mlađi od većine bacača, brži sam i jači.

U Kobeu je kugla bačena iz njegove ruke letjela preko 16 metara.

– Na rang-ljestvicama je pisalo da je moj najbolji rezultat prije Svjetskog prvenstva bio 15,28 metara, znao sam da mogu baciti dalje. U Kobeu sam bacio 16,04 metara, mislim da mogu još bolje i sada ću na tome raditi ova tri mjeseca do Paraolimpijskih igara u Parizu.

Opisao je i kako se priprema, kako trenira, što ga je dovelo do medalje u Japanu.

– Tjedno imam osam treninga, bacalište i teretana. Najvažnije je na natjecanja doći opušten. Prije toga su mi u Gorici na kontrolnom mitingu klecala koljena, a u Japanu ništa, jer sam znao da mogu. Nadam se da će tako biti i u Parizu, vjerujem da sam tamo u stanju baciti svoj osobni rekord. Što se Kobea tiče, sretan sam s medaljom. Lani sam bio četvrti na Svjetskom prvenstvu.

Luka je kao dječak počeo trenirati taekwondo i imao je sjajne rezultate.

– Najprije sam od 2008. godine trenirao taekwondo, 2014. godine sam osvojio Svjetsko i Europsko prvenstvo, pa su ukinuli moju klasifikaciju. Prebacio sam se na normalni taekwondo, a onda su me počeli zvati ljudi iz ASK-a da dođem trenirati atletiku, ali nisam htio. Oni su bili uporni i konačno sam došao. Počeo sam s kopljem, nije mi se svidjelo, pa sam izabrao kuglu, koju možeš bacati još dugo, dugo. Nastavit ću ja i s kopljem, rekao bih da i u toj disciplini mogu do vrhunskih rezultata. Samo što je opasnost od ozljeda veća.

Riječ, dvije prozborio je i predsjednik ASK-a Ivan Veštić.

– Ovo je veliki rezultat za naš klub. Ovo je treća svjetska medalja ASK-a u bacanju kugle nakon Filipa Mihaljevića i Stipe Žunića. Luka je sebi otvorio vrata Pariza i Paraolimpijskih igara. On je mlad momak, ostvario je svoj san. Nadam se da je ovo tek početak njegovih vrhunskih rezultata.

POSLJEDNJE DODANO: