RAZMATRANJE MJERA

Načelnik PU Splitsko-dalmatinske komentirao sinoćnje intervencije nakon derbija

Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, iznio je svoje komentare u vezi s događajima koji su se odvijali nakon susreta između Hajduka i Dinama.

Načelnik je istaknuo da je sinoćna intervencija policije bila organizirana i profesionalna te da je dovela do smirivanja situacije u gradu. Istaknuo je da su primijenjena sredstva prisile bila nužna zbog prijetnji i napada koji su se događali, ali nije potvrdio uporabu vatrenog oružja.

Sinoć se radilo o jednoj organiziranoj intervenciji policije koja je provedena tako što su oni koji su provocirali i pokrenuli kaos na stadionu vraćeni na sjevernu tribinu. Pravim i profesionalnim postupanjem policije za sat do sat i pol došlo do smirivanja situacije u gradu. Žao nam je što smo morali primijeniti sredstva koja su nam na raspolaganju. Međutim, napadi koji su prijetili uvjetovali su postavljanje policijskih službenika, kretanje policijskih kordona, uporabu helikoptera i sve one tehnike koja je sinoć potvrdila da i tako zahtjevne zadaće možemo izvršiti na kvalitetan i dobar način. Sinoć smo uporabili nekoliko dijelova policijske opreme i policijsku taktiku. Svi ste vidjeli postavljanje policijskih postrojbi nasuprot skupine koja evidentno kreće u napad na gostujuću navijačku skupinu. Svjedočili ste kontroliranom kretanju policijskih postrojbi na travnjaku, organiziranim i ograničenim intervencijama na području grada koje su inicirane isključivo zbog održavanja i uspostavljanja javnog reda. Svjedočili ste organiziranom i profesionalnom postupanju hrvatske policije. Ocjenjujem da je taktika bila dobra i uspješna, bilo je angažirano dovoljno snaga i opreme. U okviru standarda koje rade svjetske policije odradili smo ovaj zahtjevni policijski posao – rekao je Marendić.

Što se tiče incidenta na zapadnoj tribini stadiona, Marendić je naglasio da je policija postupala radi uspostave javnog reda te da su dvije osobe privedene zbog gađanja policajaca i igrača. Uporabljena sredstva prisile uključivala su tjelesnu snagu, ali osobe nisu ozlijeđene, za razliku od 14 policijskih službenika koji su zadobili ozljede, od kojih su neki ozbiljne prirode.

Radilo se o postupanju policijskih službenika na uspostavi javnog reda. Dvije osobe su privedene zbog gađanja policijskih službenika i gostujućih igrača. Uporabljena su sredstva prisile, i to tjelesna snaga, u sigurnim uvjetima. Osobama se nije ništa dogodilo. Nemaju nikakvih ozljeda za razliku od 14 policijskih službenika. Neki imaju teže ozljede. Imamo policijskog službenika koji ima frakturu kuka, drugi ima ozbiljne ozljede glave i vrata nastale uslijed upaljene bengalke, koja je pala na njega ili mu je prislonjena, još utvrđujemo. Još dvanaestorica imaju ipak nešto lakše ozljede. Policajac je u bolnici od sinoć. Kolege su s njim u kontaktu. U sigurnim je rukama liječnika i osoblja KBC-a Split. Još jednom zahvaljujem na iznimnoj skrbi za policajce i navijače – objasnio je Marendić.

Na pitanje novinara o eventualnoj prekomjernoj uporabi sile, Marendić je istaknuo da nije bilo prekomjerne uporabe sredstava prisile te da su tri policijska službenika postupala iz razloga sigurnosti, fiksirajući osobu koja je pružala otpor.

Mogu decidirano kazati da nije bilo prekomjerne uporabe sredstava prisile. Ako ste dobro gledali ta videa, vidjeli ste da tri policijska službenika fiksiraju osobu na terenu. Osoba je alkoholizirana i pruža otpor, veći nego što bi pružao netko u normalnim uvjetima. Tri policijska službenika postupali su iz razloga sigurnosti. Fiksiraju zglobove, rade zahvate za koje su obučeni i istrenirani, onda su u najmanjoj mogućnosti za ozljedu. To je bilo sinoć prikazano – istaknuo je.

Marendić je također izrazio razumijevanje za frustraciju i subjektivan pogled, naglašavajući svoje dugogodišnje iskustvo kao policajca i navijača.

Razumijem pogled s druge strane. Osobno sam 33 godine policajac, ali i navijač i razumijem frustraciju i subjektivan pogled. Kada kažete, tri policajca ga napadnu, u tom trenutku ta je osoba najsigurnija na stadionu – zaključio je Marendić.

Ukupno gledajući, Marendić je istaknuo da je policijska taktika bila uspješna te da su postupci policije bili u skladu s standardima svjetskih policijskih agencija.

POSLJEDNJE DODANO: