Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5feb21396f52df30848b459c/80
Foto: Mario Pušić (Jutarnji List)

Na računu državne riznice prikupljeno više od 33 milijuna kuna za pogođena područja

Dio sredstava je pritekao iz inozemstva, drugi iz tuzemstva, broj uplatitelja je velik, a osim građana, uplaćuju i tvrtke i međunarodne institucije, pa tako i vlade, a Marić je svima zahvalio

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da je putem računa državne riznice do sada već prikupljeno više od 33 milijuna kuna donacija za potresima pogođena područja.

Marić je to izjavio nakon sastanka koji su on i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat održali s predstavnicima vlasti iz Sisačko-moslavačke županije - županom Ivanom Žinićem te gradonačelnicima i načelnicima s potresom pogođenih područja, s izuzetkom petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji je opravdano izostao.

Kada je riječ o donacijama, osim preko računa Crvenog križa i računa pojedinih lokalnih jedinica, one su jučer krenule i putem računa državne riznice odnosno državnog proračuna, a kako je istaknuo Marić, tako je do sada prikupljeno više od 33 milijuna kuna.

Dio sredstava je pritekao iz inozemstva, drugi iz tuzemstva, broj uplatitelja je velik, a osim građana, uplaćuju i tvrtke i međunarodne institucije, pa tako i vlade, a Marić je svima zahvalio.

Županiji, gradovima i općinama raspoređeno 100 mln kuna

Sastanak s predstavnicima iz Sisačko-moslavačke županije održan je po uzoru na onaj prijepodnevni u Zagrebu s predstavnicima Zagrebačke županije, a kako je podsjetio Marić, Vlada je njega, ministra Horvata te župana Žinića imenovala za članove povjerenstva za raspodjelu i namjenu sredstava koja su jučer iz proračunske zalihe usmjerena prema Sisačko-moslavačkoj županiji, u iznosu od 100 milijuna kuna, za prvi korak sanacije posljedica od potresa.

Novac je na račun županije uplaćen jučer, a izvršiti će se raspodjela sredstava prema proračunima gradova i općina, pa tako Petrinja dobiva 30 milijuna kuna, Glina 25 milijuna kuna, Sisak 20 milijuna kuna, Lekenik pet milijuna kuna, po 500 tisuća kuna ide za Hrvatsku Kostajnicu, Sunju, Donje Kukuruzare, Majur, Dvor, Gvozd i Topusko, dok je 16,5 milijuna pripalo Sisačko-moslavačkoj županiji.  

Namjena se odnosi na nabavu materijala i sve radove potrebne za sanaciju - kako objekata, uključujući i gospodarske, tako i cestovne, vodoopskrbne, kanalizacijske i elektrodistribucijske infrastrukture, zatim za troškove privremenog smještaja, kao i raznih elaborata i procjena za iduće korake obnove, izvijestio je Marić.

Nažalost, apostrofirao je ministar financija, svi su svjesni da je šteta koju su pojedini županijski gradovi i općine pretrpjeli puno veća od trenutno doznačenih iznosa, pa tako ova sredstva iz državnog proračuna nisu jedina.

Fokus na europska sredstva

U idućim danima i tjednima fokus će se prije svega usmjeriti na europske fondove, odnosno Fond solidarnosti, a kako je bio slučaj i nakon potresa u ožujku u Zagrebu i okolici, prilikom čega je iz tog fonda osigurano 684 milijuna eura, kazao je Marić.

Marić je rekao i da su međunarodne financijske institucije izrazile spremnost nastaviti podupirati potresom stradala područja kreditnim linijama.

U Sisačko-moslavačku županiju dostavljeno 68 kontejnera iz robnih rezervi, nabavlja ih se još oko 100

Novinari su ministra Horvata pitali razmatra li se rješenje koje bi omogućilo da što više ljudi kojima su kuće stradale u potresu ostane što bliže svojim domovima, kako bi se brinuli i za imanja, uz konstataciju da je pokretnih i kamp kućica koje su danas počele pristizati još premalo, te da su većinom iz donacija.

Horvat je uzvratio protupitanjem novinaru ima li konkretnu informaciju koliko je kamp kućica donirano. Istaknuo je da država trenutno raspolaže s 286 kontejnera, a da su svi izuzeti iz skladišta i dati na raspolaganje za različite namjene.

Tako je Horvat pojasnio da oni nisu raspoređeni samo na prostor Sisačko-moslavačke županije, gdje je na području Gline, Petrinje i Siska trenutno 68 kontejnera, već su distribuirani diljem Hrvatske, s obzirom da su strateške robne rezerve aktivirane i u segmentu borbe protiv covida-19.

Kako je naveo Horvat, gotovo svaka bolnica na ulazu ima kontejner strateških robnih rezervi, a gdje se uzimaju uzorci testiranja na koronavirus.

- Dakle, imamo ograničene resurse i svi ti resursi su u ovom trenutku na raspolaganju. - ustvrdio je Horvat.

Otkrio je da strateške robne rezerve u ovom trenutku nabavljaju 100-tinjak kontejnera, a onom dinamikom kojom će oni moći biti proizvedeni na području RH, istog trenutka će se dostaviti na teren i staviti u funkciju.

Na pitanje novinara hoće li se područje Siska, Petrinje, Gline i okolice obnavljati prema zakonu donesenom za obnovu Zagreba i okolice ili će se pisati novi zakon, Horvat je rekao da se polako ide prema tome da se Sisačko-moslavačku županiju uključi u koncept postojećeg zakona.

- Neke će se stvari morati promijeniti, ali definitivnu odluku još uvijek nismo donijeli. - izjavio je Horvat. 

Upitan pak što treba promijeniti i u čemu su prepreke, Horvat je odgovorio da u ovom trenutku ne vide neke ključne prepreke, a da su u komunikaciji s Europskom komisijom i da će vidjeti na koji način se mora formulirati novi koncept zahtjeva prema Fondu solidarnosti.

- To će nam biti ključno za donijeti predmetnu odluku. - rekao je Horvat.

Na donaciji je zahvalio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je rekao da će se pristiglim novcem odmah sanirati nastale štete na privatnim i javnim objektima.

Spomenuo je kako će prioritet imati sanacija škola, dječjih vrtića i bolnica. Spomenuo je kako su brojne donacije stigle i od drugih hrvatskih županija, gradova i općina.

Tako je na županijski račun već uplaćeno 3,5 milijuna kuna.

hr Thu Dec 31 2020 18:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e553f6b29111c93518b45b9/80

Zekanović vikao na Plenkovića: "Kako vas nije sram? Vi ste notorni lažljivac!"

Zekanović se javio za riječ i opleo po Plenkoviću

Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrvatskih suverenista, danas je u Saboru vikao na premijera Andreja Plenkovića kazavši mu da je notorni lažljivac. 

Tijekom rasprave o izvješću premijera o održanim sastancima Vijeća Europske unije, Zekanović se javio za riječ i opleo po Plenkoviću. 

- Ljuti ste jer sam Vam ja jedini dao košaricu i otišao. Radi svjetonazora, koji je meni bitan, a vama nije. To je bila Istanbulska konvencija, tu sam vam dobro naštetio i raskrinkao vašu nevjerodostojnost. Vi možete govoriti o svojim bajkama, 'mene narod izabrao, dobio sam svojih 5500 glasova' i vi možete pjevati. Vi ste notorni lažljivac. Između vas i mene je sanitarni kordon, niti sam, niti ću vam pružiti ruku. Kako vas sram nije izmišljati ovako gnusno, vi ste notorni i patološki lažljivac! -  vikao je Zekanović Plenkoviću.

hr Tue Jan 19 2021 21:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

Karin: "Prva doza cjepiva možda mi je i pomogla da covid prebolim bez jačih simptoma

Rekla je kako će sljedećeg tjedna primiti i drugu dozu cijepljenja nakon što isteknu tri tjedna od primanja prve doze

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin izjavila je u utorak kako vjeruje da joj primanje prve doze cjepiva pod inkubacijom koronavirusa nije odmoglo nego čak možda pomoglo da preboli tu zarazu bez ikakvih jačih simptoma.

- Prvu dozu cjepiva primila sam pod inkubacijom i nakon toga sam tek dva dana imala blagu povišenu temperaturu,  a potom više nikakve simptome, što znači da mi prvo cijepljenje pod inkubacijom nije odmoglo nego mi je čak možda i pomoglo da bez ikakvih negativnih posljedica prebolim ovu zarazu. - rekla je dr. Karin za Hinu nakon isteka izolacije.

Naglasila  je kako se osjećala jako dobro cijelo vrijeme dok je bila u izolaciji nakon što je testom utvrđeno da je pozitivna na koronavirus, ali da je prije cijepljenja bila inkubirana. Dodala je kako nakon prve doze cijepljenja nije imala nikakve nuspojave.

Ona je rekla kako će sljedećeg tjedna primiti i drugu dozu cijepljenja nakon što isteknu tri tjedna od primanja prve doze.

- Primit ću i drugu dozu jer cijeljenje je jedini način da osnažimo imunitet i zaštitimo se od Covida. - poručila je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin.

hr Tue Jan 19 2021 20:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Iznenada preminuo ugledni ginekolog iz Dubrovnika: 'Ostavio je neizbrisiv trag kod svojih pacijenata i suradnika!'

Preminuo je u 51. godini života.
Iznenada je u nedjelju, u Zagrebu, preminuo Mario Kerner, ugledni ginekolog, Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom. Preminuo je u 51. godini života.

- U dubokoj boli javljamo da nas je napustio naš veliki prijatelj i suradnik, vrstan stručnjak, divan čovjek, doktor Mario Kerner.

Ljubazan, pun empatije, staložen i stručan, dr. Kerner je ostavio neizbrisiv trag kako kod svojih pacijenata tako i kod svojih suradnika. Sjećanje na dr. Kernera živjet će s nama svakodnevno kroz sve što nas je naučio i zauvijek ćemo biti zahvalni što smo ga imali - Tužnu vijest za brojne Dubrovčane objavila je Poliklinika Medifem.

hr Tue Jan 19 2021 16:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f9bf4dc6f52dfb72b8b4570/80

Zaposlenici splitskog KBC-a skupili gotovo 280 tisuća kuna za potresom pogođena područja!

Zahvalu im je uputio ravnatelj KBC-a, Julije Meštrović.

Zaposlenici splitskog KBC-a, koji su u vrijeme pandemije došli na naslovnice svih medija svojom žrtvom i predanim radom, veliko su srce pokazali i nakon što je Sisačko-moslavačka županija ostala porušena u potresu.

Prikupili su nešto manje od 280 tisuća kuna. 

Zahvalu im je uputio ravnatelj KBC-a, Julije Meštrović.

- Mnogi su naši sugrađani ostali bez vlastitih domova, radnih mjesta, škola, vrtića i zdravstvenih ustanova.

Svi smo mi u Hrvatskoj pozvani dati svoj doprinos kako bi se život na nastradalim područjima naše domovine obnovio i sačuvao. Naša bolnica redovito prima donacije zahvaljujući kojima stalno unaprjeđujemo kvalitetu našeg rada.

Osobito nam je značila pomoć za vrijeme pandemije covid-19, kad su brojne tvrtke i pojedinci prepoznali važnost naše ustanove, kao i naše potrebe. Naš poziv je briga za druge, a u posljednjih devet mjeseci koliko traje borba s pandemijom, ulažete nezapamćene napore štiteći zdravlje i živote naših sugrađana. Uza sve izazove i teškoće s kojima se svakodnevno nosimo u svom radu, ovim ste činom još jednom pokazali osjećaj solidarnosti i odgovornost za one među nama koji su u većoj potrebi.

Hvala vam na tome - napisao je Meštrović.

hr Tue Jan 19 2021 16:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .