MLADI ZA HRVATSKU

Na vjernost Domovini prisegnulo 116 ročnica i ročnika Hrvatske vojske

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi, danas, 8. ožujka 2024., obilježena je svečana prisega 116. naraštaja ročnika dragovoljnog vojnog osposobljavanja, što predstavlja najveći broj ročnika nakon dvije godine služenja dragovoljnog vojnog roka.

U nazočnosti obitelji, prijatelja i visokih dužnosnika, od kojih je 11 djevojaka i 106 mladića, ročnici su položili prisegu i obvezali se na vjernost Domovini. Kako je to izgledalo pogledajte u narednoj fotogaleriji.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane, Ivan Anušić, istaknuo je važnost mladih snaga za Hrvatsku vojsku, naglašavajući njihovu ulogu kao nasljednika pobjedničke Hrvatske vojske. Zahvalio je ročnicima na odluci za služenje i njihovim obiteljima na podršci, obećavajući unaprjeđenje njihovog statusa i materijalnih prava.

Danas vas je ovdje 116, to je prvi put da imamo ovoliki broj ročnika nakon dvije godine služenja dragovoljnog vojnog roka. Sve to znači da Hrvatska ima jake i mlade Oružane snage, one su i cilj našeg djelovanja i u tom smjeru ćemo i nastaviti. Neka vas dragi Bog čuva na vašem putu kao i vaše obitelji, budite Domovini vjerni – zaključio je ministar obrane Ivan Anušić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general-pukovnik Tihomir Kundid, podsjetio je kako Hrvatska vojska nastavlja modernizaciju svojih sposobnosti, s naglaskom na čovjeka kao središtu obrambenog sustava.

Vojna profesija je teška i kompleksna, ali nijedna druga profesija kao vojna mladoj osobi ne pruža takvu mogućnost napredovanja u službi i razvoj specifičnih znanja i vještina. Dajte sve od sebe i razvijte temeljne vojničke vještine – rekao je general Kundid.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Zoran Milanović, čestitao je ročnicima na uspješno završenoj obuci, zahvalivši im što su odabrali vojni poziv u izazovnim vremenima.

Program dragovoljnog vojnog osposobljavanja provodi se od 2008. godine u skladu s Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a do danas je više od 11 000 ročnika i ročnica uspješno završilo obuku, stječući potrebna znanja i vještine za služenje u Hrvatskoj vojsci.

Svečanoj prisezi nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Tihomir Kundid, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i drugi.

POSLJEDNJE DODANO: