BOGATA PROŠLOST

Na Ugljanu dronovima otkrili arheološka nalazišta pod maslinicima

Na području općine Preko na otoku Ugljanu otkrivena su brojna arheološka nalazišta koja se skrivaju pod tisućljetnim maslinicima. Sve zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji Lidar za skeniranje iz zraka. Do sada je u Hrvatskoj na taj način snimljeno samo nekoliko općina, kao i Hvarsko polje zbog zaštite UNESCO-a. Sada će i stanovnici Ugljana lakše zaštititi svoju baštinu, prenosi HRT.

Andrina Luić željela je živjeti na otoku. Stavila je prst na kartu i odluka je pala na Ugljan. U Malom Lukoranu kupila je staru kuću i obnovila je. Ispostavilo se da živi tik do arheološkog nalazišta, pokraj jednog od rimskih putova.

– Za mene je ovo ostvarenje svih snova, a pogotovo kada znamo što je tu sve bilo. I ta starina, s punim strahopoštovanjem se odnosim prema tome i zahvalna sam što sam tu
, rekla je Luić.

I ostali stanovnici otoka ponosni su na bogatu prošlost. Novcem iz europskih fondova platili su skeniranje tla posebnom bespilotnom letjelicom.

– Mi nikad ne znamo što ustvari imamo, koje dijelove otoka imamo iz prapovijesti, jako vrijedne, iz nekih drugih povijesnih razdoblja. I što ćemo na neki način bez ove analize uništiti, istaknuo je Ivan Košta, direktor TZ-a općine Preko.

Laserskim zrakama, koje prolaze kroz vegetaciju i druge zapreke, otkriveni su brojni lokaliteti.

– Ta tehnologija je za našu struku, arheologiju, poprilično revolucionarna jer nam pruža mogućnost da proučavamo krajolik kao jednu veliku cjelinu, pojasnio je Tomislav Zojčeski, vlasnik tvrtke za daljinska istraživanja.

Skeniranjem cijelog otoga nastala je arheološka karta.

– Ovo je daleko preko gabarita jedne arheološke karte. Ovo je ustvari konstatiranje krajobraznih resursa uopće. To je Norveška odradila u prethodnoj generaciji, slovensku lidersku sliku možete gledati na internetu, rekao je Jadran Kale, etnolog Sveučilišta u Zadru i Muzeja grada Šibenika.

Hrvatska na ovom području kaska. Preko je najveća površina kod nas snimljena na taj način. Tako vrijedni ostatci na Ugljanu, zahvaljujući modernoj tehnologiji, neće ostati skriveni.

POSLJEDNJE DODANO: