PODIZANJE SVIJESTI

Na splitskoj Rivi održana javnozdravstvena akcija testiranja na različite simptome demencije

Podizanje svijesti o demenciji i prepoznavanje neuroloških poremećaja koji su jedan od najbrže rastućih problema našeg vremena, ciljevi su javnozdravstvene akcije održane na splitskoj Rivi, piše HRT.

Građani su se mogli testirati na različite simptome demencije, što traje samo pet minuta, nakon čega su, prema potrebi, upućeni na daljnju obradu. S obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj svaka treća osoba starije dobi živi s tom dijagnozom, iznimno je važno omogućiti široj javnosti pristup takvim testiranjima.

– Današnja akcija ima cilj podići svijest o demenciji. Također ćemo napraviti i MMSE, Minimental State Exam, da vidimo rane znakove demencije kod obično starijih građana. Za sada je jedan ispitanik, ovo nisu konačni rezultati, ovo je samo probir, ali za sada jedan ispitanik će trebati ići na daljnju neurološku i neuropsihologijsku obradu, istaknuo je Jakov Krka, udruga “Promise”.

– Ja sam u godinama, imam 77 godina i osjetim već pomalo da zaboravljam neke stvari. Došao sam ovdje provjeriti kako da bude bolje. Negdje krenem i na pola puta zaboravim što sam naumio, rekao je Mladen iz Splita.

POSLJEDNJE DODANO: